Home > Νέα > Μήνυμα του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Μήνυμα του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Μήνυμα του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

 

 

ΜΗΝΥΜΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 21 Μαρτίου, εξέδωσε το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ. Όπως αναφέρεται, «κύριος σκοπός είναι να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στα δάση που καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον για να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες τους, αλλά και για την ανάγκη προστασίας τους, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση, ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών».

Σε άλλο σημείο, τονίζεται ότι «ο 21ος αιώνας θεωρείται ο πλέον κρίσιμος όχι μόνο για την επιβίωση του ανθρώπου αλλά και για τη διάσωση των δασών που απέμειναν, αφού αυτά τα δύο είναι αμοιβαία αλληλοεξαρτώμενα και η επίτευξη του ενός προϋποθέτει την επίτευξη του άλλου. Στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σπουδαιότητα των δασών καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ, εξαιτίας της διαρκώς επιδεινούμενης διαταραχής του οικολογικού ισοζυγίου του πλανήτη. Tον 15ο αιώνα τα δάση κάλυπταν περίπου τη μισή έκταση της γης, ενώ σήμερα λιγότερο από το ένα τρίτο της.  Οι καταστροφές των δασών έφθασαν στο ζενίθ στα μέσα του 19ου αιώνα με τη βιομηχανική επανάσταση. Η συστηματική μείωση της συνολικής δασοκάλυψης από τις αλόγιστες, άπληστες και απρογραμμάτιστες ενέργειες του καταναλωτικού ανθρώπου, κυρίως τα τελευταία διακόσια χρόνια, καθώς και οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που επακολούθησαν, κατέστησαν προφανή τη ζωτική σημασία των δασών για τη διατήρηση της βιόσφαιρας επί της γης.

Βρισκόμαστε σε ένα περιβαλλοντικό σημείο καμπής, αφού οι ενέργειές μας στο άμεσο μέλλον είναι δυνατόν να έχουν μη αντιστρεπτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τώρα είναι η ώρα της δράσης για την αποτελεσματική προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα και για αυτό η σημερινή επέτειος καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ».

Οι επιστήμονες του γεωτεχνικού χώρου είναι αυτοί που επωμίσθηκαν αυτό το βαρύ φορτίο, ήτοι την υιοθέτηση εκείνων των διαχειριστικών πρακτικών και στρατηγικών σχεδιασμών που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη και αξιοποίηση του θεμελιώδους ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, στη διατήρηση όχι μόνο της περιβαλλοντικής αλλά και της βιολογικής ισορροπίας κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη μας».