Home > νέα > Άμεση ενημέρωση και υποστήριξη των Δραμινών για επιδόματα, και παροχές που δικαιούνται Λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας

Άμεση ενημέρωση και υποστήριξη των Δραμινών για επιδόματα, και παροχές που δικαιούνται Λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας

Λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας

Άμεση ενημέρωση και υποστήριξη των Δραμινών για επιδόματα,

και παροχές που δικαιούνται

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Τους τελευταίους έξι μήνες, λειτουργεί στην πόλη μας μια νέα δομή η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών σε ότι αφορά στις κοινωνικές υπηρεσίες, στα επιδόματα που ενδεχομένως δικαιούνται, και κατευθύνοντας τους κατάλληλα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η νέα αυτή δομή, είναι το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δράμας, το οποίο ασχολείται με τις παροχές και τα επιδόματα που αφορούν στους πολίτες. Από την έναρξη της λειτουργίας του, την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα, έχει εξυπηρετήσει 160 Δραμινούς πολίτες.

Όλες οι παροχές και τα επιδόματα βρίσκονται σε τρία μητρώα δεδομένων μέσα στο πληροφοριακό σύστημα που έχουν τα συγκεκριμένα Κέντρα ανά τη χώρα.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο μητρώο, είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένοι όλοι οι ωφελούμενοι και το σύστημα ενημερώνεται συνεχώς. Εκείνο που χρειάζεται να έχει μαζί του ο πολίτης που θέλει να εξυπηρετηθεί, είναι το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ του. Με αυτά τα στοιχεία θα εμφανίζονται στον υπάλληλο που είναι εντεταλμένος με όρους προσωπικών δεδομένων, όλα τα on-line στοιχεία του. Ο υπάλληλος θα ανακοινώνει στον πολίτη αν δικαιούται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ θα τον καθοδηγεί και για τις επόμενες κινήσεις του.

Στο δεύτερο μητρώο, περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει στον ωφελούμενο το κράτος και το τρίτο μητρώο αφορά όλα τα προγράμματα που “τρέχουν” μέσω ΕΣΠΑ ή είναι κρατικά. Επίσης, το σύστημα είναι γεωπληροφοριακό. Όλα αυτά, υπόκεινται στη νέα Διεύθυνση εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής το οποίο έχει υλοποιηθεί στο Υπουργείο.

Ωφελούμενοι της συγκεκριμένης δομής, είναι οι πολίτες που ζουν στην περιοχή του Δήμου Δράμας, ενώ προτεραιότητα έχουν οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τα άτομα και οι οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οι άνεργοι, καθώς και παιδιά και άτομα που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, μετανάστες, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο, ΑμεΑ, Ρομά, ηλικιωμένοι, παλιννοστούντες, θύματα οικογενειακής βίας, άστεγοι, πρώην χρήστες ουσιών, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λ.π.

TEBA HMERIDA 2

Με αφορμή την λειτουργία της δομής το τελευταίο εξάμηνο, η εφημερίδα μας συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας, κ. Αριστείδη Μωυσιάδη, ώστε να μας πληροφορήσει σχετικά με την λειτουργία του Κέντρου, τις παροχές και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες των Δραμινών πολιτών.

«Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για κάθε Δήμο, κυρίως για να μπορούν να εξυπηρετούν σωστά και άμεσα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και γενικότερα όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν την ανάγκη αυτών των παροχών.

Ο Δήμος Δράμας, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού μας, αλλά γενικότερα της Περιφέρειας, είναι από τους πρώτους Δήμους που υλοποίησε το έργο σε ένα πολύ καλό χώρο, σε κεντρικό σημείο της πόλης ώστε να δίνεται δυνατότητα και προσβασιμότητα στους πολίτες να έχουν άμεση επαφή με το Κέντρο Κοινότητας», εξήγησε ο κ. Μωυσιάδης.

Η νέα αυτή δομή του Δήμου μας, είναι στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Δραμινών πολιτών. Έτσι, αναλυτικότερα το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δράμας, απαρτίζεται από ένα συντονιστή, ο οποίος είναι κοινωνικός λειτουργός και υπεύθυνος του Παραρτήματος Ρομά, έναν ακόμη κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, παιδαγωγό, νοσηλευτή, διαμεσολαβητή, οικονομολόγο, και έναν διοικητικό υπάλληλο.

«Πιστεύω ότι διαθέτουμε πολύ καλό στελεχιακό προσωπικό, το οποίο έχει προηγούμενη εμπειρία από το Ιατροκοινωνικό Κέντρο, και θα μπορέσουν να υποστηρίξουν ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό έργο, το οποίο στις μέρες μας είναι περισσότερο αναγκαίο από οποιοδήποτε άλλο.

Θεωρώ ότι το Κέντρο Κοινότητας θα δώσει άμεσες λύσεις στους Δραμινούς πολίτες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται από γραφείο σε γραφείο, αλλά να γνωρίζουν άμεσα που πρέπει να απευθυνθούν, έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο αλλά το σημαντικότερο να τους παρέχονται οι κατάλληλες υπηρεσίες.

Παράλληλα, το Κέντρο Κοινότητας θα παρέχει και συνεδρίες συμβουλευτικού χαρακτήρα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς δωρεάν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μωυσιάδης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας, ξεκίνησε την 1η Απριλίου, ενώ τα εγκαίνια της δομής αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον μήνα Νοέμβριο. Η νέα αυτή δομή, στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο της Δράμας, επί της οδού Λαμπριανίδη.