Home > Πρώτο Θέμα > «Αναγκαιότητα στήριξης του εμβολιασμού από αυτοδιοίκηση και ανθρώπους του πνεύματος» «Χρειάζονται βαθιές τομές από την πολιτεία για το Νοσοκομείο»

«Αναγκαιότητα στήριξης του εμβολιασμού από αυτοδιοίκηση και ανθρώπους του πνεύματος» «Χρειάζονται βαθιές τομές από την πολιτεία για το Νοσοκομείο»

Στη Δράμα την Τετάρτη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος

«Αναγκαιότητα στήριξης

του εμβολιασμού από αυτοδιοίκηση

και ανθρώπους του πνεύματος»

Εξαδάκτυλος: «Ο κόσμος να ακούσει τους υπεύθυνους ιατρούς και να εμβολιαστεί»

«Χρειάζονται βαθιές τομές από την πολιτεία για το Νοσοκομείο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την χαμηλή πορεία των εμβολιασμών υπέρ του Covid στην περιοχή μας, αλλά και να συνομιλήσει με τους αρμόδιους φορείς.

Αρχικά, ο κ. Εξαδάκτυλος μετέβη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας (πρώην ΙΚΑ), όπου συνομίλησε με το διευθυντή κ. Λεμπιδάκη και την κα. Γαμβρέλη Συντονίστρια – υπεύθυνη των ΚΟΜΥ Δράμας του ΕΟΔΥ και συντονίστρια του εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Δράμας.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο Νοσοκομείο Δράμας όπου συναντήθηκε με προσωπικού του ιδρύματος, τους προέδρους του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, του Συλλόγου των Ιατρών και άλλα στελέχη, καθώς και χωριστά με τη διοικήτρια κα. Καρατζόγλου, ενώ τέλος, αργά το μεσημέρι, συναντήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλου, όπου παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές της Δράμας, καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας κ. Παναγιωτίδης, ο οποίος είναι και ιατρός.

Να σημειωθεί ότι, κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας, ο κ. Εξαδάκτυλος συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδη, τον αντιπρόεδρο κ. Γκιόγκη, την γραμματέα κα. Βασιλείου, την κα. Ευαγγέλογλου και τον κ. Τσιμπουκέλη, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.

ejadaktylos

Γεωργιάδης: «Πρώτη γραμμή άμυνας είναι να εμβολιαστούν οι ενήλικες»

Κατά την επίσκεψή τους στο εμβολιαστικό κέντρο του Κ.Υ. Δράμας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι, «ο στόχος της επίσκεψης του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, είναι να πείσουμε έστω και τους λίγους – τους πολλούς εννοούμε – συμπολίτες μας, να κάνουν το χρέος τους, να δείξουν το φιλότιμο τους, γιατί αυτό είναι η πραγματική αλήθεια και να εμβολιαστούν. Έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο επιλογές: Η μία είναι να νοσήσουν έτσι όπως είναι τα πράγματα και η άλλη να εμβολιαστούν».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «έχουμε αναλύσει πολλές φορές ποια είναι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού. Να βάλουν το μυαλό τους, τη λογική τους μπροστά, να δουν ποιο είναι το συμφέρον τους, ποια είναι η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό τους. Και θα τους πω ότι, επειδή ο πανάγαθος Θεός που είναι η μοναδική αλήθεια, μία μόνο εντολή έδωσε στους ανθρώπους: αγαπάτε αλλήλους».

Συμπλήρωσε ακόμα ο ίδιος, ότι, «μπορεί να μιλάμε όλοι, μπορεί να νοσούμε όλοι, κινδυνεύουν όμως συνήθως αυτοί που είναι στις μεγάλες ηλικίες. Εκεί, έτσι και ασθενήσουν, σε ποσοστό 90% χάνονται. Ενώ οι μικρότεροι έχουν και προβλήματα. Παιδίατρος είμαι, ξέρω ότι τα παιδιά παρουσιάζουν σύνδρομα αντίστοιχα με τη νόσο Καβασάκι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα παιδιά είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Πρώτη γραμμή άμυνας στον κορωνοϊό, είναι να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες μηδενός εξαιρουμένου, εκτός από αυτούς που έχουν κάποιο σοβαρό νόσημα. Και σε δεύτερη γραμμή άμυνας, είναι τα παιδιά μας. Αλλά, έτσι όπως γίνεται, η πολιτεία αναγκάστηκε να βάλει σε εφαρμογή και ένα μεγάλο κομμάτι της δεύτερης γραμμής άμυνας, από τα 12χρονα μέχρι τα 18χρονα να εμβολιαστούν».

Εξαδάκτυλος: «Απαιτείται προσπάθεια από όλους»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, είπε ότι «κάνει ένα λαμπρό έργο, τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλαδή την ιχνηλάτηση, την ανεύρεση των κρουσμάτων, τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν, όσο δε και για τους εμβολιασμούς».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Δράμα, είπε ότι αυτή «δυστυχώς προκαλείται από το γεγονός ότι είμαστε σε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και στη Δράμα βεβαίως, και ταυτόχρονα με μειωμένο πληθυσμό συγκριτικά με το μέσο όρο της χώρας, εμβολιασμένων συνανθρώπων μας.

Αυτά τα δύο, με δεδομένο ότι ζούμε και σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν ένα κλίμα που βοηθάει τη μετάδοση του ιού, και έχουμε και ένα στέλεχος το οποίο είναι άκρως μολυσματικό, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση για να μην χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας αδίκως. Έχουμε ήδη χάσει πολλούς. Η περιοχή το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, γιατί είχε εξάρσεις σε όλα τα προηγούμενα κύματα. Τώρα αυτό μπορεί να αποφευχθεί».

Προέτρεψε μάλιστα ότι, «απαιτείται μια προσπάθεια από όλους. Η προσπάθεια όμως που γίνεται από τους γιατρούς της πόλης, θα πρέπει να ενισχυθεί από τους πάντες. Και όταν λέω τους πάντες, εννοώ τους πάντες. Από τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, από τους ταγούς της πόλης, από οπουδήποτε και αν συμμετέχουν στη καθημερινή λειτουργία της πόλης. Τους οικονομικούς, τους πνευματικούς, τους θρησκευτικούς, ανθρώπους  που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην περιοχή της Δράμας».

ejadaktylos 2

«Να συνδράμουν όλοι»

Στο σημείο αυτό, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «πρέπει οι πάντες να συνδράμουν την προσπάθεια των γιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου γενικότερα, έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτό που βλέπουμε μπροστά μας να έρχεται. Μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να το αποφασίσουμε. Αυτοί που θα καθοδηγήσουν την προσπάθεια είναι εδώ, αρκεί να τους ακούσετε. Και καλό θα είναι να ακούσουν εμάς όσοι δεν έχουν φροντίσει για την προσωπική τους άμυνα, δηλαδή για τον εμβολιασμό, διότι ο επόμενος που θα τους πείσει, δυστυχώς δεν μιλά καμία γλώσσα. Ο ιός, επιτίθεται με έναν τρόπο ύπουλο σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα νοσήσει ελαφρά και ποιος θα νοσήσει βαριά. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο γρήγορα θα εκδηλωθεί η βαριά νόσος σε έναν ασθενή. Εκείνο που μπορούμε να προβλέψουμε, είναι ότι, αν δεν προφυλαχθούμε, θα έχουμε και άλλους συμπολίτες μας χαμένους άδικα».

«Είναι λίγοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί»

Απαντώντας σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα να πει την άποψή του, επισημαίνει: «Είναι λίγοι. Κάνουν ένα λάθος το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουν. Πρέπει να αποτελούν παράδειγμα στην κοινωνία προς αποφυγή και όχι προς μίμηση. Να δουν το σύνολο των γιατρών που έχουν επιλέξει την υπεύθυνη στάση και να ακολουθούν το παράδειγμα των ανθρώπων που εκφράζονται και ενεργούν σύμφωνα με όλα όσα παγκοσμίως, όποιος έχει ευθύνη, προτείνει.

Διότι, ξέρετε, είναι άλλο πράγμα να μιλώ από την προσωπική μου θέση, που αντικαθιστά την όποια ευθύνη και άλλο είναι να μιλώ από θέση ευθύνης. Δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο, πανεπιστήμιο, οργανισμός υγείας, επιστημονική ένωση, ιατρικός σύλλογος, υπουργείο Υγείας, που να μην επισημαίνει την αναγκαιότητα, την σκοπιμότητα και την ασφάλεια των εμβολιασμών. Οι συνάνθρωποί μας να ακούσουν αυτούς που τοποθετούνται υπεύθυνα κι αυτούς που έχουν φερθεί υπεύθυνα».

Για το Νοσοκομείο: «Χρειάζονται βαθιές τομές από την πολιτεία»

Σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης γιατρών στο Νοσοκομείο της Δράμας με αποτέλεσμα την άσχημη εικόνα του Νοσοκομείου Δράμας, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι, «είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, το οποίο αναδεικνύεται από την πανδημία, αλλά προϋπήρχε. Στην χώρα μας οι γιατροί αμείβονται πολύ χαμηλά και αυτό αποτελεί ένα αντικίνητρο για τους γιατρούς να προσέλθουν στα Νοσοκομεία. Όπως επίσης στα Νοσοκομεία μας έχουν και ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα, που χρειάζονται ένα σύστημα επειγόντως για να εκσυγχρονιστούν. Θα δούμε τα θέματα του Νοσοκομείου, αλλά γενικότερα στο πρόβλημα αυτό, νομίζω ότι χρειάζονται βαθιές τομές από πλευράς της πολιτείας, για να μπορέσει να επιλυθεί με έναν τρόπο που θα δώσει πραγματική λύση».