Home > Πρώτο Θέμα > Στον ΕΦΕΠΑΕ η διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ μέσω της ΔΕΣΜ-ΟΣ στην Αν. Μακεδονία – Θράκη

Στον ΕΦΕΠΑΕ η διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ μέσω της ΔΕΣΜ-ΟΣ στην Αν. Μακεδονία – Θράκη

Μετά από συνάντηση του υπ. Ανάπτυξης με το Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ

Στον ΕΦΕΠΑΕ η διαχείριση

κονδυλίων ΕΣΠΑ μέσω της ΔΕΣΜ-ΟΣ

στην Αν. Μακεδονία – Θράκη

► Στο πλαίσιο και η διαχείριση της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης προς επιχειρήσεις

► Ίδρυση παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ στην Κομοτηνή για τη διαχείριση των κονδυλίων ΕΣΠΑ

 

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ εξελίξεις έχουμε στο γνωστό ζήτημα της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας, η οποία όπως φαίνεται αντιμετωπίζει ζητήματα διοίκησης. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα αυτά έχουν γίνει αιτία να καθυστερεί η διαχείριση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την ανταγωνιστικότητα, με κονδύλια ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η ΔΕΣΜ-ΟΣ. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που έχει καθυστερήσει σημαντικά να δοθεί προς επιχειρήσεις, στα πλαίσια του Covid-19.

Αναλυτικότερα, το μεσημέρι της Τρίτη 11 Μαΐου, οι πέντε πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ.κ. Τοψίδης, Γραβάνης, Αγγελίδης, Μωραΐτης και Δέμπας, συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξη κ. Γεωργιάδη και τον πρόεδρο του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ) κ. Μαρλαφέκα.

Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επίλυση των θεμάτων που ανέκυψαν από τη δυσλειτουργία της αστικής εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η άμεση δημιουργία παραρτήματος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και η μεταφορά σ’ αυτό όλων των προγραμμάτων που μέχρι πρότινος διαχειριζόταν η αστική εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ.

Όπως επισημαίνουν τα Επιμελητήρια ΑΜΘ με κοινή τους ανακοίνωση, «η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της τοπικής επιχειρηματικότητας, αφού η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων θα πραγματοποιείται από τον νέο φορέα εντός της Περιφέρειάς μας και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα τρέχοντα προγράμματα».

Μεταξύ αυτών των κονδυλίων που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ, είναι και τα κονδύλια για τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση στα πλαίσια του Covid-19, που εδώ και μήνες περιμένουν εναγωνίως οι επιχειρήσεις και μέχρι σήμερα έχουν καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι, επί της ουσίας τη διαχείριση από «τα χέρια» της ΔΕΣΜ-ΟΣ αναλαμβάνει ο ΕΦΕΠΑΕ και αν δεν γίνει κάτι διαφορετικό, η εταιρεία θα οδηγηθεί πλέον προς την κατάργησή της.

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση έκανε ο υπ. Ανάπτυξης κ.Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε: «Συναντηθήκαμε με την διοίκηση του ΕΦΕΠΑΕ και βρήκαμε άμεση λύση έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και θα απορροφηθούν και θα ξεκινήσει άμεσα η εκταμίευσή τους».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ, κ. Μαρλαφέκας σημείωσε: «Ως διοίκηση του ΕΦΕΠΑΕ προχωράμε στην άμεση έναρξη λειτουργίας παραρτήματος στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη έτσι ώστε να διαχειριστούμε το τρέχον ΕΣΠΑ  προκειμένου το πρόβλημα που υπάρχει με την ΔΕΣΜ-ΟΣ (Διαχειριστική Έργων Στήριξης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Οικονομική-Συμβουλευτική) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης να μην έχει αντίκτυπο στην αγορά και τους δικαιούχους κι έτσι να πάρουν τα χρήματά τους και να ενταχθούν στα επόμενα προγράμματα».

Metios Adonis

Μέτιος: «Απόλυτη ικανοποίηση για

τη λύση στο θέμα της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ»

Στο μεταξύ δελτίο τύπου εξέδωσε ο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο.

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε την Τρίτη 11 Μαΐου, με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο. Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Συναντήθηκα με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συζητήσαμε για τη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω της  ΔΕΣΜ-ΟΣ (Διαχειριστική Έργων Στήριξης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Οικονομική-Συμβουλευτική) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Με κοινή συναίνεση, βρίσκουμε λύση μέσω ΕΦΕΠΑΕ για να μην χαθούν τα χρήματα και να λάβουν οι δικαιούχοι όσα δικαιούνται».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης, κ. Μέτιος επισήμανε:

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τη λύση που επέλεξε να δώσει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο θέμα της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ μέσω της ΕΦΕΠΑΕ, μέχρι η δικαστική υπόθεση να τελεσιδικήσει.

Μπαίνει έτσι οριστικό τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ λόγω των επιλογών συγκεκριμένων προσώπων.

Τώρα είμαι βέβαιος ότι τα χρήματα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, που διαθέτει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το ΕΣΠΑ για να ενισχύσει τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πανδημία, θα φτάσουν το συντομότερο δυνατό στους δικαιούχους που τα έχουν τόσο ανάγκη».]