Home > Πρώτο Θέμα >  Ύψιστη τιμή για το Νευροκόπι η βράβευση μαθητών του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου από τη Βουλή των Ελλήνων-Για την συγκέντρωση υπογραφών για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

 Ύψιστη τιμή για το Νευροκόπι η βράβευση μαθητών του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου από τη Βουλή των Ελλήνων-Για την συγκέντρωση υπογραφών για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Για την συγκέντρωση υπογραφών για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

 Ύψιστη τιμή για το Νευροκόπι

η βράβευση μαθητών του ΓΕΛ

Κ. Νευροκοπίου από τη Βουλή των Ελλήνων

 Μιλάνε στον «Π.Τ.» η βουλευτής Δράμας κ. Κεφαλίδου, ο διευθυντής του σχολείου κ. Μωυσιάδης και ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ αποτελεί για το Κ. Νευροκόπι, η βράβευση μαθητών του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, για τη δημιουργία ιστοσελίδας συλλογής υπογραφών για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε μια δράση με σύνθημα «Μπορούμε να γίνουμε πολλοί», με την οποία καλούν όλα τα σχολεία να συμβάλουν στην προσπάθεια επανένωσης του σπουδαίου μνημείου, όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η εκδήλωση της βράβευσης έγινε το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου στο Εντευκτήριο της Βουλής, παρουσία του προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα, των δύο βουλευτών Δράμας κ. Ξανθόπουλου και κας Κεφαλίδου, του βουλευτή Β 1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών της ΝΔ κ. Δημήτρη Καιρίδη, του διευθυντή του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου κ. Μωυσιάδη, μαθητών από την Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξη του Λυκείου και άλλων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη Βουλή, κατ’ εξαίρεση, επειδή βρέθηκαν εκεί από αρκετά μακριά, στην Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά», ενώ τους δόθηκαν αναμνηστικά δώρα, όπως μια λιθογραφία με τον κατάλογο από την έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όπως και το βιβλίο για τη διεκδίκηση από το Υπ. Πολιτισμού επί υπουργίας κ. Τασούλα με το πόρισμα από τη νομική διεκδίκηση που είχε ετοιμάσει τότε η γνωστή δικηγόρος κα. Αλαμουντίν.

Να σημειωθεί επίσης ότι, στην εκδήλωση βραβεύτηκε και ο διευθυντής του σχολείου κ. Μωυσιάδης, ο οποίος παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής παρέδωσε στον Πρόεδρο το ηλεκτρονικό αρχείο με τις 6.000 υπογραφές από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης, ζητήθηκε από τον κ. Τασούλα, ώστε να συμβάλει στην αύξηση των υπογραφών, μέσα από μια παρότρυνση του Υπ. Παιδείας και της υπουργού κας Κεραμέως.

Όπως μας ενημερώνει η κα. Κεφαλίδου, ο πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τα παιδιά για την πρωτοβουλία τους αυτή, τους είπε ότι οι πόρτες της Βουλής είναι πάντα ανοικτές και ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες ιδέες που παίρνουν διαστάσεις και αλλάζουν τη δυναμική των κοινωνιών και είμαστε εδώ για να τις ενισχύσουμε, ενώ η ίδια τον ευχαρίστησε για την ευρύτητα πνεύματος που είχε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε.

Τέλος, μετά την ξενάγηση, τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στη Βουλή με ένα γεύμα που τους προσφέρθηκε, ενώ παράλληλα έγινε και η βράβευση της εικαστικού, κας. Πηνελόπης Βλαχογιάννη, η οποία πρόσφερε τα πνευματικά δικαιώματα ενός ψηφιακού εικαστικού έργου της με τίτλο “The Missing One”, που απεικονίζει κεφαλή Καρυάτιδας μέσα από τα χρώματα της θάλασσας και του ελληνικού ουρανού. Το ψηφιακό έργο θα αναπαραχθεί σε αντικείμενα που θα προσφέρονται από τη Βουλή των Ελλήνων ως εθιμοτυπικό δώρο εντός και εκτός Ελλάδας.

Πρόεδρος της Βουλής: Η πρωτοβουλία σας προστίθεται σε πολλές κρατικές και ιδιωτικές προσπάθειες

Ο κ. Τασούλας, συγχαίροντας τους 21 μαθητές που εκπροσώπησαν το Λύκειο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να πετύχουμε την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η δημοσιότητα. Η πρωτοβουλία σας προστίθεται σε πολλές άλλες κρατικές και ιδιωτικές προσπάθειες. Η πίεση που ασκείται στην Αγγλία δεν είναι ούτε νομικής ούτε πολιτικής τάξεως, είναι ηθικής τάξεως και κάποια στιγμή, που θα αισθανθούν ότι αυτή η πίεση είναι αφόρητη, θα δημιουργηθεί ένας λόγος, που θα τον στηρίξουν, και τα Μάρμαρα θα επιστραφούν. Είμαστε σε αυτή τη φάση που χτίζεται σιγά σιγά η ώρα που η ιδέα θα γίνει ακαταμάχητη και εσείς έχετε συμβάλει στο να γίνει ακαταμάχητη αυτή η ιδέα.»

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι επειδή τα Γλυπτά είναι ακρωτηριασμένα, η επανένωσή τους δεν απειλεί τα Μουσεία που φιλοξενούν αυτούσια έργα τέχνης από άλλες περιοχές.

Μωυσιάδης: Ύψιστη τιμή για το σχολείο μας

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε μετά την εκδήλωση βράβευσης, ο διευθυντής του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου κ. Μωυσιάδης, τονίζοντας ότι «έχουμε μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια και θεωρώ ύψιστη τιμή, να τιμάται ένα επαρχιακό σχολείο από τον πρόεδρο της Βουλής».

Όπως σημείωσε, «ακούσαμε πολλά ωραία λόγια από όλους και από τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μας είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική δράση για όσα κάναμε για να βοηθήσουμε τον αγώνα που κάνει η χώρα μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα».

Χαρακτηριστικά τόνισε μάλιστα, ότι, «πρόκειται για μια ύψιστη τιμή για το σχολείο μας, αλλά και για το Νευροκόπι, είναι πράγματα που δεν γίνονται συχνά. Όταν αυτός ο θεσμός όπως η Βουλή των Ελλήνων μας τιμά, αυτό από μόνο του τα λέει όλα».

Δήμαρχος:  «Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει και στο Νευροκόπι»

Για την ύψιστη τιμή για τη βράβευση των μαθητών του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, ο οποίος σημείωσε ότι, «ο Δήμος Νευροκοπίου στήριξε από την αρχή αυτή την πολύ καλή πρωτοβουλία του σχολείου και των μαθητών. Είναι μια δράση εθνικού χαρακτήρα και φυσικά αναγνωρίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και βράβευσαν τα παιδιά γι’ αυτό το λόγο».

Όπως είπε μάλιστα, «αυτό που έκαναν τα παιδιά μας, τιμά όλο το λεκανοπέδιο, γιατί έκαναν κάτι που αφορά όλο το έθνος. Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει και στο Νευροκόπι και αυτό φάνηκε αυτή την στιγμή».

Να σημειωθεί ότι, το ταξίδι των μαθητών του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου, έγινε με κάλυψη όλων των εξόδων, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Σχολικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου «και αυτό είναι ένα μικρό ευχαριστώ του Δήμου στα παιδιά μας για όσα έκαναν».

Κεφαλίδου: Εξαιρετική πρωτοβουλία

Σε δήλωσή της η κα. Κεφαλίδου, επισημαίνει: «Με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδέχτηκα του μαθητές και τους καθηγητές του Γενικού Λυκείου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας στη Βουλή των Ελλήνων.  Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά».

Η εξαιρετική πρωτοβουλία των μαθητών του ΓΕΛ Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, με τη δημιουργία ιστοσελίδας συλλογής υπογραφών για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Η ανταπόκριση της Βουλής των Ελλήνων έχει τεράστια συμβολική αξία γιατί αποκαθιστά μια σχέση εμπιστοσύνης των αυριανών πολιτών με την Πολιτεία. Θερμά συγχαρητήρiα στους μαθητές και τους καθηγητές τους».

Ξανθόπουλος: «Καμαρώνουμε για τη δημιουργικότητα των παιδιών»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Δράμας κ. Ξανθόπουλος, αναφέρεται στην εκδήλωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Καμαρώνουμε για τη δημιουργικότητα των παιδιών, που με τη βοήθεια των καθηγητών τους, με πρωτότυπους & ευρηματικούς τρόπους ανέδειξαν το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα και συνεισέφεραν, με τον τρόπο τους, στη δημιουργία ενός ισχυρού αιτήματος, που σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την  επιστροφή τους».