Home > Πρώτο Θέμα > Η ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Δράμας και η ανάπλαση του περιφερειακού Κορυλόβου-Έργα του Δ. Δράμας αναζητούν χρηματοδότηση από το «Αντ. Τρίτσης»

Η ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Δράμας και η ανάπλαση του περιφερειακού Κορυλόβου-Έργα του Δ. Δράμας αναζητούν χρηματοδότηση από το «Αντ. Τρίτσης»

Έργα του Δ. Δράμας αναζητούν χρηματοδότηση από το «Αντ. Τρίτσης»

 Η ανακατασκευή του Δημοτικού

Σταδίου Δράμας και η ανάπλαση

του περιφερειακού Κορυλόβου

 Το πρόγραμμα της έξυπνης κινητικότητας στην πόλη της Δράμας

Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων κοινοτήτων – οδική ασφάλεια και δημιουργία κυκλικών κόμβων στην πόλη της Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΔΗ στο χθεσινό μας φύλλο, αναφερθήκαμε στην προτεραιοποίηση των έργων που έκανε ο Δήμος Δράμας, για τα έργα που επιθυμεί να εντάξει και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» του Υπ. Εσωτερικών.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το πλαφόν για τη χρηματοδότηση έργων που έχει ο Δήμος Δράμας από το πρόγραμμα, αγγίζει τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.) που έγινε στις 18 Μαΐου, πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις τότε με την προτεραιοποίηση των έργων αυτών, όσο και με ορισμένα από αυτά τα έργα, τα οποία αναφέρονται πιο αναλυτικά. Ορισμένα από αυτά παρουσιάζουμε σήμερα εδώ.

ETHNIKO STADIO DRAMAS S

Δημοτικό Στάδιο και περιφερειακός Κορυλόβου

Αρχικά, το πρώτο σε προτεραιότητα έργο για το Δήμο Δράμας, είναι αυτό που έχει κεντρικό τίτλο: «Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Δράμας». Με τη συνεδρίαση της Ο.Ε. στις 18 Μαΐου, ψηφίστηκε ομόφωνα η αποδοχή των όρων της πρόσκλησης και υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Το έργο εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας : «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών», με τίτλο: «Αστική Αναζωογόνηση» και έχει συνολικό προϋπολογισμό 10.374.361,99 ευρώ με ΦΠΑ.

Στο έργο εντάσσονται δύο υποέργα. Το πρώτο από αυτά έχει τίτλο: «Κατασκευή κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης του Δημοτικού Σταδίου «Αλέκος Φρούσιος» (πρώην Εθνικό) Δράμας».

Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων κερκίδων, χώρους αποδυτηρίων, με πρόβλεψη στα αποδυτήρια για ΑΜΕΑ, βοηθητικούς χώρους (ιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο, χώρος ελέγχου Doping, χώρους δημοσιογραφικών θεωρείων και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία τους. Επίσης περιλαμβάνεται διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κυρίως προς την οδό Λούρου απ’ όπου και θα υπάρχουν οι κύριες είσοδοι των εγκαταστάσεων, καθώς και η καθαίρεση των υφιστάμενων κερκίδων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 5.871.400 ευρώ με Φ.Π.Α.

Η μελέτη του έργου έγινε από προσφορά και δωρεά προς το Δήμο, από τον Δραμινό εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη.

Το δεύτερο υποέργο της συνολικής πρότασης, αφορά την ανάπλαση της περιοχής του περιφερειακού δρόμου Κορυλόβου και έχει τίτλο: «Διαμόρφωση περιμετρικής δημοτικής οδού Κορυλόβου», το οποίο θα υλοποιηθεί στην περιμετρική δημοτική οδό πλησίον του περιαστικού Δάσους του Κορυλόβου. Το έργο αυτό θα περιλαμβάνει την προτεινόμενη διαμόρφωση, η οποία αφορά τη δημιουργία χώρων κίνησης και στάσης για τους πεζούς.

Πιο αναλυτικά, προτείνονται πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμος, Jogging Trail, χώροι στάθμευσης οχημάτων και ποδηλάτων, διαμόρφωση πλατείας μπροστά από το 6ο Γυμνάσιο Δράμας και μικρότεροι χώροι στάσης σε σημεία με ενδιαφέρουσες θεάσεις προς την πόλη και το άλσος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 4.472.000 ευρώ με Φ.Π.Α.

Η μελέτη έγινε από συνεργάτες του Δραμινού επιχειρηματία της εταιρείας RAYCAP και δόθηκε από τον κ. Αποστολίδη ως δωρεά στο Δήμο Δράμας. Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι, για το έργο δεν έγινε ποτέ καμιά συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, δεν υπήρξε καμιά παρουσίαση αυτής, παρά μόνο πριν από λίγο καιρό παρουσιάστηκε μόνο στους επικεφαλής των παρατάξεων. Οι αντιπολιτεύσεις ψήφισαν θετικά για το έργο ως μέρος ενός συνόλου, εντούτοις εξέφρασαν αντιρρήσεις, ως προς το ποιος αποφασίζει για το ποια έργα πρέπει να γίνουν στο Δήμο Δράμας και πόσο αναγκαία μπορεί να είναι αυτά.

Στις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, εκφράστηκε επίσης η απορία, «από ποιο συγκεκριμένο σημείο του αντικειμένου, προκύπτει ότι μπορούν να ενταχθούν τα έργα στη συγκεκριμένη πρόσκληση, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία που αναφέρθηκαν από τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου, Χαρ. Παπαδόπουλο».

korylovos3

Ολοκληρωμένο σύστημα έξυπνης κινητικότητας

Το έργο με τίτλο, «Ολοκληρωμένο σύστημα έξυπνης κινητικότητας Δήμου Δράμας», έχει συνολικό προϋπολογισμό 754.602 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Πρόκειται για ευφυείς εφαρμογές, που εντάσσονται στην πρόσκληση «Smart Cities», συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

Σκοπός της Πρόσκλησης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των εργαλείων της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών. Η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας με τη χρήση της τεχνολογίας που σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των Δήμων και Περιφερειών της Χώρας. Παράλληλα προωθείται η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ένταξη των δημοτών χωρίς διακρίσεις, ενισχύοντας τη συμμετοχική δημοκρατία και την ανοιχτή διακυβέρνηση στη λήψη των αποφάσεων.

Το συνολικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη και λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Έξυπνης Κινητικότητας για την πόλη της Δράμας που θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία λογισμικού Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), που θα λειτουργεί στο Cloud, και θα παρέχει αποτελεσματική απομακρυσμένη λειτουργία, αυτοματοποίηση και διαχείριση των σημείων ελεγχόμενης στάθμευσης της πόλης, παρακολούθηση και ανάλυση κυκλοφορίας σε βασικούς κυκλοφοριακούς άξονες της πόλης και ειδικά έξυπνα συστήματα-υποδομές υποστήριξης της έξυπνης κινητικότητας της πόλης. Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί ιδιόκτητο ασύρματο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο LoRa που θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή Cloud IoT που υποστηρίζει το συγκεκριμένο δίκτυο, ενώ είναι πολύ εύκολα επεκτάσιμο στις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της πόλης.

Το έργο περιλαμβάνει τρία διακριτά υποέργα:

  1. Συμβουλευτικές υπηρεσίες υποβολής φακέλου χρηματοδότησης» περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες συμβουλευτικές υποστήριξης για την προετοιμασία και υποβολή του φακέλου χρηματοδότησης. (6.200 ευρώ).
  2. Προμήθεια και εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Έξυπνης Κινητικότητας του Δήμου Δράμας» περιλαμβάνει το σύνολο των προμηθειών λογισμικού, εξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακών υποδομών καθώς και των υπηρεσιών εγκατάστασης και πιλοτικής λειτουργίας του Συστήματος Έξυπνης Κινητικότητας. (723.602 ευρώ).
  3. Δημοσιότητα έργου, που περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες προβολής επικοινωνίας του έργου (σχεδιασμός, υλοποίηση, αναφορές). (24.800 ευρώ).

 

Ωρίμανση έργων και δράσεων Δήμου Δράμας

Η συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης με τίτλο: «Ωρίμανση έργων και δράσεων Δήμου Δράμας», περιλαμβάνει τρία υποέργα:

Το πρώτο αφορά την εκπόνηση μελέτης με τίτλο, «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων Κοινοτήτων Δήμου Δράμας».

Σκοπός της μελέτης είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των οικισμών του δήμου Δράμας. Συγκεκριμένα στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η περιβαλλοντική αναβάθμιση, η βιώσιμη κινητικότητα και η ανάδειξη του χαρακτήρα των οικισμών. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου αποτελεί ένα κυρίαρχο στοιχείο της αποστολής του. Δεδομένης της γενικότερης τάσης μείωσης του πληθυσμού και του φαινομένου της αστικοποίησης, στα πλαίσια του συγκεκριμένου άξονα, δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την συγκράτηση του πληθυσμού στις μικρές και απομακρυσμένες κοινότητες του Δήμου Δράμας, με την ουσιαστική αναβάθμιση σε θέματα υποδομών και άλλων δραστηριοτήτων που θα ενισχύσουν το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων και θα εξασφαλίσουν συνθήκες ίσων ευκαιριών σε αυτές.

Το δεύτερο περιλαμβάνει εκπόνηση μελέτης με τίτλο, «Μελέτη περιβάλλοντος για την αύξηση οδικής ασφάλειας στο Δήμο Δράμας με τη δημιουργία ισόπεδων κυκλικών κόμβων και επικαιροποίηση υφιστάμενης κυκλοφοριακής μελέτης».

Στο έργο εντάσσονται ζητήματα όπως η μείωση των ατυχημάτων και βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών με την μείωση των εκπομπών ρύπων και του θορύβου.

Πρόσθετος σκοπός της μελέτης είναι η καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων οδικών υποδομών για την βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των πολιτών του δήμου Δράμας στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας και όχι της παραδοσιακής διαδικασίας. Ο στόχος επιτυγχάνεται µε την αναζήτηση και εύρεση του κατάλληλου σημείου ισορροπίας μεταξύ της αύξησης της κυκλοφοριακής ικανότητας του οδικού συστήματος, την βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και στάθμευσης, την μείωση των καθυστερήσεων, την μείωση της ατμοσφαιρικής και ηχητικής ρύπανσης και την βελτίωση της κυκλοφοριακής ασφάλειας πεζών και οχημάτων.

Τα δύο πρώτα υποέργα έχουν προϋπολογισμό 620.000 ευρώ με τον ΦΠΑ

Το τρίτο υποέργο την εκχώρηση αρμοδιότητας αναθέτουσας αρχής. Για το έργο δεν προβλέπεται χρηματοδότηση και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον Φορέα υλοποίηση. Αυτό αφορά την παραχώρηση των μελετών στη ΔΕΠΑΝ, καθώς ο Δήμος Δράμας υποστηρίζει ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο δουλειάς λόγω έλλειψης προσωπικού, και ακόμα ότι δεν υπάρχουν τα εξειδικευμένα άτομα να προχωρήσουν τις μελέτες του είδους.

Οι αντιπολιτεύσεις, αν και ψήφισαν θετικά, εξέφρασαν τις παρατηρήσεις τους να μην ανατεθούν στη ΔΕΠΑΝ μελέτες του Δήμου Δράμας, καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες του έχουν την ικανότητα να προχωρήσουν σ’ αυτές.