Home > νέα > Η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου είναι ένα εθνικό έργο – Καθυστερεί επικίνδυνα η ΚΤΥΠ Α.Ε. να προχωρήσει τις διαδικασίες

Η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου είναι ένα εθνικό έργο – Καθυστερεί επικίνδυνα η ΚΤΥΠ Α.Ε. να προχωρήσει τις διαδικασίες

Καθυστερεί επικίνδυνα η ΚΤΥΠ Α.Ε. να προχωρήσει τις διαδικασίες

 

Η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου

Νευροκοπίου είναι ένα εθνικό έργο

 

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει προτεραιότητα και να το δρομολογήσει άμεσα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου, είναι λίγο – πολύ γνωστή σε όλους. Αποτελεί μια κλασική περίπτωση έργου, από εκείνα που ενώ αναγγέλλονται και πάνε με πλήρη χαρά και αισιοδοξία να υλοποιηθούν, τελικά καταλήγουν να μπαίνουν στις καλένδες.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο «Πρωινός Τύπος» έχει αναδείξει το θέμα αυτό από κάθε πλευρά.  Από την ώρα που ο αρχικός ανάδοχος εργολάβος δεν μπόρεσε καν να ξεκινήσει το έργο και έφυγε αφήνοντας πίσω του μια τεράστια γούρνα με τσιμέντα και σίδερα να χάσκουν, από τότε δημιουργήθηκε το μεγάλο πρόβλημα.

Η ΚΤΥΠ ΑΕ του Υπουργείου Υποδομών που έχει το έργο – η ΚΤΥΠ ΑΕ χτίζει σχολεία και άλλες δημόσιες δομές – φαίνεται ότι έχει βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Μετά την απόσυρση του αρχικού αναδόχου, η ΚΤΥΠ κάλεσε με τη σειρά τους επόμενους. Παρ’ όλα αυτά, ο καιρός περνούσε, η πανδημία δυσκόλεψε τις καταστάσεις και τελικά φτάσαμε στην ενεργειακή κρίση.

Πλέον, το πρόβλημα είναι ότι, η πρώτη ομάδα εργολάβων είχε δώσει μεγάλες εκπτώσεις της τάξης του 45% – 50% και δεν μπορούσε να αναλάβει το έργο. Στην πραγματικότητα, ο προϋπολογισμός του έργου έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και έχει εκτιναχθεί. Λογικά, μετά από τόσα χρόνια, θα έπρεπε να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων και επαναδημοπράτηση με νέο προϋπολογισμό, μιας και πλέον εδώ που φτάσαμε, όλα τα οικοδομικά υλικά και τα καύσιμα και όλα αυτά, βρίσκονται στα ύψη. Αυτό σημαίνει ότι το έργο είναι σχεδόν αδύνατον να κατασκευαστεί, με τις εκπτώσεις που πρόσφεραν εκείνη την εποχή και αυτό γιατί κανένας εργολάβος δεν θα έπαιρνε ένα έργο με κλειστά μάτια, μιας και θεωρείται σωστή αυτοκτονία.

Η αλήθεια είναι ότι έγιναν και γίνονται κάποιες προσπάθειες. Οι βουλευτές της Δράμας, τόσο ο κυβερνητικός κ. Μπλούχος, όσο και η κα. Κεφαλίδου, με συναντήσεις τους στην Αθήνα έχουν προσπαθήσει να βρουν μια άκρη. Όμως απ’ ό,τι φαίνεται η συνέχεια είναι τρομερά δύσκολη.

Η ΚΤΥΠ ΑΕ δεν έχει και πολλές επιλογές. Η επιλογή της επαναδημοπράτησης του έργου αποτελεί μεγάλο χάσιμο χρόνου και οι διαδικασίες θα κρατήσουν αρκετούς μήνες. Αν γίνει κάτι τέτοιο, οι προσφορές των εργολάβων δεν θα ξεπερνούν το 5%, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο είναι ασύμφορο με τις υπάρχουσες τιμές και κοστολόγια.

Το να γίνει επικαιροποίηση του προϋπολογισμού και αλλαγή του με τα σημερινά δεδομένα και να ακολουθήσει νέα δημοπράτηση, θα κρατήσει τουλάχιστον ένα χρόνο και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει κανέναν, πώς θα είναι τα πράγματα τότε!

Οι δύο λύσεις που απομένουν να κάνει η ΚΤΥΠ, είναι να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση του έργου, με έναν εργολάβο όμως που να μπορεί να αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, αν μπορεί να το κάνει.

Και μια άλλη λύση, είναι να καλέσει τους εργολάβους που είχαν καταθέσει προσφορές ώστε να δημιουργήσουν μια σύμπραξη μερικοί εξ’ αυτών μαζί με Δραμινούς και να το υλοποιήσουν.

Το πρόβλημα είναι – το λέμε για άλλη μια φορά – ο προϋπολογισμός του έργου, καθώς πλέον έχει ήδη ακυρωθεί στην πράξη από την ενεργειακή κρίση. Ποιοι εργολάβοι θα αναλάμβαναν ένα τέτοιο έργο όταν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν;

Εθνικό έργο

Το Υπ. Υποδομών και η κυβέρνηση που έχει την πλήρη ευθύνη υλοποίησης του έργου, οφείλει να το δει από την εθνική του πλευρά. Και οφείλει να δώσει προτεραιότητα σ’ αυτό. Το Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου, είναι το πρώτο Δημοτικό Σχολείο από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είναι ένα Δημοτικό σχολείο στην εσχατιά της Ελλάδας.

Το θέμα δεν μπορεί να παραμένει άλλο στα χέρια της ΚΤΥΠ ΑΕ και πρέπει η κυβέρνηση να το δει από διαφορετική ματιά, από εθνική ματιά και να το προχωρήσει με οποιοδήποτε κόστος.

Τα χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ μπορεί να είναι δεσμευμένα, παρ’ όλα αυτά όμως, δεν θα μας περιμένουν εκεί για πάντα. Κάποια στιγμή η Ευρώπη θα τα ζητήσει πίσω και το έργο θα απενταχθεί. Και μετά αντίο σχολείο…