Home > Πρώτο Θέμα > Ανεξέλεγκτοι σοροί από σκουπίδια σε περιοχές του Δήμου Κ. Νευροκοπίου Καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Ανεξέλεγκτοι σοροί από σκουπίδια σε περιοχές του Δήμου Κ. Νευροκοπίου Καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου

 Ανεξέλεγκτοι σοροί από σκουπίδια σε

περιοχές του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Περιοχές του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου τείνουν να γίνουν σκουπιδότοποι, καθώς για άλλη μια φορά η νοοτροπία ορισμένων πολιτών δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, αλλά και στη δημόσια εικόνα μιας περιοχής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε κάποια σημεία της Δημοτικής Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου, έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα έντονη ρίψη μπαζών, και σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι όγκοι με σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα.

Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου, κ. Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου, προκειμένου να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αλλά και τις λύσεις που προτίθεται να δώσει ο Δήμος προκειμένου να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την μελλοντική αποφυγή της ίδιας κατάστασης.

21151616_10213498041393656_6181944166670781938_n

«Είναι ένα ζήτημα αυτό των απορριμμάτων, το οποίο χρήζει άμεσης επίλυσης. Πρέπει να το θίξουμε, καθώς δεν μας έχει προσεγγίσει κάποιος δημότης ως Δήμο Κ. Νευροκοπίου, έτσι ώστε να βρούμε μια λύση από κοινού για τα σκουπίδια, και τα ογκώδη σκουπίδια που θέλει να πετάξει. Στόχος μας, είναι να βρούμε μαζί μια λύση, και όχι να υπάρχουν σκουπίδια πεταμένα παντού.

Όταν θέλει να πετάξει κάποιος ένα μεγάλο αντικείμενο, θα πρέπει να καλεί τον Δήμο ώστε να ρυθμίζεται το ζήτημα, και όχι να τα πετάνε αριστερά και δεξιά σε πρώην χωματερές, και να ρυπαίνουν το περιβάλλον του λεκανοπεδίου μας», εξήγησε ο Κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου και ο κάθε Δήμος, οφείλει να διατηρεί καθαρούς τους δημόσιους χώρους που έχει στην ευθύνη του, αλλά μεγαλύτερη υποχρέωση έχει ο ίδιος ο δημότης, ο οποίος οφείλει από την πλευρά του να μην δημιουργεί εστίες απορριμμάτων, και να διατηρεί καθαρό το περιβάλλον που ζει και δραστηριοποιείται.

Άλλωστε, όσο τακτικά και αν φροντίζει ο Δήμος να διατηρεί τους δημόσιους χώρους καθαρούς, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία ορισμένων η κατάσταση συνεχώς θα επαναλαμβάνεται.

 21192944_10213498039513609_51755332585503002_n

Τα απορρίμματα δημιουργούν προβλήματα

στην κτηνοτροφία της περιοχής

Όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, τα σκουπίδια ρίχνονται συνήθως σε παλιές χωματερές οι οποίες πλέον έχουν κλείσει, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να πηγαίνουν και να αφήνουν τα απορρίμματα τους εκεί, αλλά και ότι άλλο έχει ο καθένας και θέλει να το ξεφορτωθεί.

Μάλιστα, στην συγκεκριμένη περιοχή όπου γίνεται η ρίψη κάθε λογής σκουπιδιών, υπάρχουν σε κοντινή απόσταση κτηνοτροφικές μονάδες, με τα ζώα να σιτίζονται και να ποτίζονται στην γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να καταλήγουν και στο στομάχι τους!

«Ως Δήμος, μας ενδιαφέρει να συνετίσουμε και να ενημερώσουμε τους πολίτες, αλλά και να τους δώσουμε την ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί μας και να βρούμε από κοινού μια λύση για να προστατεύσουμε τον τόπο μας. Είναι θέμα νοοτροπίας, και αυτό θα πρέπει να το αλλάξουμε», πρόσθεσε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Άλλωστε, η ρίψη απορριμμάτων εκτός των κάδων, και η ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών συνιστά παράβαση σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, με βαριές συνέπειες για τους δράστες, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.
21151422_10213498034393481_4237604694668530457_n

Καμπάνιες ενημέρωσης προς τους δημότες Κ. Νευροκοπίου

Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, όπως μας εξήγησε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις και καμπάνιες, προς ενημέρωση των πολιτών για τα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο, αλλά και στην από κοινού επίλυσή τους.

«Έχουμε την πρόθεση ως Δήμος και θα κάνουμε πράξη, μια σειρά από ενημερωτικές καμπάνιες, με τις οποίες θέλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες του Κ. Νευροκοπίου, προκειμένου να συμβιώνουμε όλοι μαζί σε ένα περιβάλλον χωρίς προβλήματα, όσο αυτό είναι εφικτό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου.

Θεματικά, οι καμπάνιες θα αφορούν ζητήματα όπως την ορθή χρήση του νερού κατά τη διάρκεια του έτους, ώστε να μην προκύψουν μελλοντικά προβλήματα, το ζήτημα των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα που προκύπτει στο κέντρο του Νευροκοπίου, αλλά και για τα αδέσποτα που υπάρχουν στη περιοχή.