Home > νέα > Με αντεγκλήσεις και κατά πλειοψηφία η ψήφιση της κατανομής πιστώσεων στις Τοπικές Κοινότητες

Με αντεγκλήσεις και κατά πλειοψηφία η ψήφιση της κατανομής πιστώσεων στις Τοπικές Κοινότητες

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Με αντεγκλήσεις και κατά πλειοψηφία η ψήφιση

της κατανομής πιστώσεων στις Τοπικές Κοινότητες

Αποχώρησε η μείζονα αντιπολίτευση μετά από έντονο καυγά μεταξύ συμβούλων

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ, αντεγκλήσεις και τελικά την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα της κατανομής πιστώσεων στις Τοπικές Κοινότητες. Το θέμα πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία, αφού υπήρξε ονομαστική ψηφοφορία.

Πάνω από μία ώρα κράτησε η συζήτηση για το δεύτερο τακτικό θέμα επί της ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας με τίτλο: «Κατανομή στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες για κάλυψη επενδυτικών αναγκών 2018», με εισηγητή στον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Σολάκη.

dimotiko symboylio

Το χαρακτηριστικό της όλη συζήτησης, είναι ότι υπήρξαν πολλά έντονα σημεία, τα οποία μάλιστα κάποια στιγμή ξέφυγαν και έγιναν αιτία να αποχωρήσει η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή». Το γεγονός εξελίχθηκε έτσι, όταν κατά τη δευτερολογία του κ. Μλεκάνη και μόλις αυτός είχε τελειώσει, ο αντιδήμαρχος κ. Τσεπίλης του είπε «τι φωνάζεις;» και ενώ ξεκινούσε ένας καυγάς, ο κ. Μλεκάνης απευθυνόμενος προς το δήμαρχο κ. Μαμσάκο ρώτησε: «Τι γελάς εσύ; Δεν ντρέπεσαι λίγο και γελάς;» και η φλόγα άναψε. Ανταλλάχθηκαν διάφορες κουβέντες και πολύ σύντομα η μείζονα αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση κάνοντας λόγο για αδυναμία του προέδρου του σώματος να τους προστατεύσει λέγοντας μάλιστα ότι, «ο λόγος που αποχωρούμε είναι ότι φοβόμαστε και για την ασφάλειά μας… αδυνατείτε να ελέγξετε τα πράγματα…»

Μετά από αρκετή συζήτηση και πολλές φωνές και με απούσα την παράταξης της «Πόλης+Ζωής», ο πρόεδρος όρισε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ψήφισαν ΝΑΙ, ενώ το ίδιο ψήφισε ο κ. Χαραλαμπίδης από την παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», ΟΧΙ ο κ. Ηλιόπουλος από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ΝΑΙ ο κ. Τσιαμπούσης από την παράταξη «Project Δράμα 2020» και ΟΧΙ ο κ. Στεφανίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

MIKROXORI

Η κατανομή στις Κοινότητες

Κατά την εισήγησή του ο κ. Σολάκης, είπε ότι το θέμα έρχεται καθυστερημένα αλλά και πρώιμ, όπως είπε, επειδή δεν έχει έρθει ακόμα η ΚΥΑ η οποία θα καθορίζει το ποσό το οποίο πρόκειται να κατανεμηθεί η ΣΑΤΑ του 2017. Έτσι, αφέθηκε το ίδιο ποσό με πέρυσι ελλείψει της έκδοσης νέας ΚΥΑ.

Όπως είπε, μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχουν έρθει τα χρήματα της ΣΑΤΑ ώστε να καθοριστεί ποια ποσά θα πρέπει να κατανεμηθούν στην πόλη της Δράμας αλλά και στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. «Με τις εκπτώσεις των έργων από προηγούμενες δημοπρασίες προσπαθούμε να ανταποκριθούμε και μ’ αυτό τον τρόπο να καλύψουμε το κενό, το οποίο η πολιτεία έχει μεν θεσμοθετήσει, πλην όμως δεν στέκεται στο ύψος της περίστασης και είμαστε στο μέσο της χρονιάς, δίχως να έχουν έρθει τα απαραίτητα χρήματα από τη ΣΑΤΑ».

Ο κ. Σολάκης, σημείωσε ότι κατ’ εκτίμηση το ποσό της ΣΑΤΑ θα είναι 1.240.350 € Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να καθορίσει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού των εξόδων της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας.

Έτσι, προτείνεται η κατανομή, 1.214.680 €, το οποίο αφορά το 80% αυτού που προϋπολογίζεται για επενδύσεις μέσα στο 2018. Τα έσοδα τα οποία προορίζονται για επενδύσεις το 2018, έρχονται από το 50% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας θεσμοθετημένα, από το Τέλος Αδειών Οικοδομών το 100% και από το τέλος της ΑΠΕ το 100%. Τα χρήματα προς διάθεση σε σχέση με πέρυσι, είναι 5.200 € περισσότερα, τα οποία πηγαίνουν στα χωριά με τις μικρότερες χρηματοδοτήσεις: Μακρυπλάγι, Μικροχώρι, Νικοτσάρας

Όπως είπε ο κ. Σολάκης, το 50% και πάνω κατανέμεται στα χωριά και λιγότερο από 50% στην πόλη της Δράμας, καθώς στα χωριά υπάρχουν πολλές αυξημένες ανάγκες, ενώ παλαιότερα οι δημοτικές αρχές καθόριζαν περισσότερα χρήματα συνήθως στην πόλη και λιγότερα στα χωριά.

 

Η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της μείζονος κ. Μλεκάνης, ανέφερε μεταξύ άλλων δεν φαίνεται πουθενά η λογική με την οποία η δημοτική αρχή έκανε την κατανομή των ποσών στα χωριά, ζήτησε όμως στο αποφασιστικό κομμάτι της κατανομής, και αποτελεί προϋπόθεση για να το ψηφίσουν, να αναφέρεται ότι «οι εκπτώσεις από τα έργα στις Κοινότητες θα επιστρέφουν και θα διατίθενται για το τεχνικό πρόγραμμα των κοινοτήτων».

Ο κ. Χαραλαμπίδης από τη «Νέα Εποχή Νέα Δράμα» τόνισε ότι τα μεγάλα έργα γίνονται στην πόλη της Δράμας και τα χωριά αδικούνται, ενώ τώρα είδε «με ευχαρίστηση» ότι αυτό άλλαξε αυτή τη φορά, καθώς δεν υπήρξε πληθυσμιακό κριτήριο στην κατανομή των χρημάτων και αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Συμφώνησε επίσης με το ότι οι εκπτώσεις θα πρέπει να γυρνάνε στις Κοινότητες και η δημοτική αρχή ήδη το κάνει.

Ο κ. Ηλιόπουλος από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ζήτησε μεγαλύτερη κατανομή των πιστώσεων στις Κοινότητες, λέγοντας ότι η κατανομή θα πρέπει να γίνεται και με βάση κριτήρια και ανάγκες που θα ιεραρχήσει το Δημοτικό Συμβούλιο  παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Τόνισε ότι δεν ψηφίζει την  κατανομή ενώ σημείωσε: «αν και είναι δικαιότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που όντως έπαιρνε περισσότερα η πόλη από πληθυσμιακά κριτήρια».

Ο κ. Τσιαμπούσης από την παράταξη «Project Δράμα 2020» διαπίστωσε ότι όντως οι χρονιές είναι δύσκολες και αναφερόμενος στην κατανομή, είπε ότι οι πραγματικές ανάγκες των Κοινοτήτων αναφέρονται γενικώς και αορίστως και ότι σε άλλες κοινότητες τα ποσά διπλασιάζονται, αλλού τριπλασιάζονται και αλλού τετραπλασιάζονται. Και ρώτησε αν αυτές τις ανάγκες «τις ξέρουμε, τις φανταζόμαστε, προσπαθούμε να τις δημιουργήσουμε ή είναι ανάγκες που είναι αποτυπωμένες στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου που έχουμε ψηφίσει».

Ο κ. Στεφανίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε ότι «δεν μπαίνουμε στη λογική της διαχείρισης της φτώχειας» και «αυτό που συνεχίζει να εγκαλείται η δημοτική αρχή, είναι ότι ανέλαβε δημοτική αρχή σε μια περίοδο όπου ήταν δεδομένο το οικονομικό περιβάλλον».

Ο κ. Στεφανίδης καταψήφισε την κατανομή «στην πολιτική του βάση, ότι οι ανάγκες των Κοινοτήτων είναι πολλαπλάσιες από το ποσό το οποίο υπάρχει για την κάλυψη αυτών των αναγκών», ενώ τέλος εκτίμησε ότι «θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα» στη συνέχεια.