Home > νέα > Αντιδήμαρχος Δράμας: Θα γίνουν απολυμάνσεις στα σχολεία του Δήμου Δράμας-Στις 7 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Αντιδήμαρχος Δράμας: Θα γίνουν απολυμάνσεις στα σχολεία του Δήμου Δράμας-Στις 7 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Στις 7 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Υποχρεωτικά με μάσκες

μαθητές και εκπαιδευτικοί

Αντιδήμαρχος Δράμας: Θα γίνουν απολυμάνσεις στα σχολεία του Δήμου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ έχει ήδη ανακοινωθεί και επίσημα πλέον, στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα, με όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στις τάξεις. Προς το παρόν, δεν προβλέπεται εκ περιτροπής διδασκαλία, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, αναφέρεται ότι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα ανοίξουν σε πλήρη σύνθεση, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και ότι όλοι οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν διευκρινίζεται πλήρως αν θα φορούν και οι μαθητές από την πρώτη τάξη Δημοτικού, ή από την τρίτη τάξη και μετά, ενώ το σίγουρο είναι ότι όλοι οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα φορούν μάσκες.

Αναφορικά με τη μάσκα και επειδή υπήρξαν σχετικά ερωτήματα, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κα. Γκίκα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα δωρεάν μάσκας προς μαθητές και εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι «η μάσκα είναι προσωπικό εργαλείο» παρά την υποχρεωτικότητά του στα σχολεία για προστασία από τον κορωνοϊό. Η κα. Γκίκα ρωτήθηκε επίσης για το ποιος θα πληρώνει τα τεστ σε περιπτώσεις υπόπτου κρούσματος χωρίς να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σ’ αυτό, λέγοντας όμως ότι, «όποτε ήταν ανάγκη να γίνει τεστ με την παραμικρή υποψία, το τεστ γίνεται από τον ΕΟΔΥ»

Μια από τις επίσης καίριες αλλαγές, είναι τα διαφορετικά διαλείμματα κατά τα οποία θα προαυλίζονται οι μαθητές, ενώ αναφερόμενη στο ζήτημα των απουσιών η υπουργός Παιδείας κα. Κεραμέως, σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να απέχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία όταν νοσούν, είτε οι ίδιοι, είτε κάποιος με τον οποίον μένουν μαζί. Επιπλέον, αν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα μπορεί να απουσιάζει από την παράδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες.

Όσον αφορά το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες με λεωφορεία, θα γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους αυστηρά με χρήση μάσκας: μαθητές, συνοδοί και οδηγοί.

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το υπουργείο είναι καθόλα έτοιμο να εφαρμόσει την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία όταν και αν κριθεί απαραίτητο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση για αυτούς που μπορούν κανονικά να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, αυτούς δηλαδή που δεν εντάσσονται σε κάποια κατηγορία που μπορούν να λείπουν δικαιολογημένα.

Ζητήματα καθαριότητας και απολυμάνσεων

Η γεν. γραμματέας του Υπ. Παιδείας κα. Γκίκα, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, είπε ότι το έχει αναλάβει το Υπ. Εσωτερικών και το διαχειρίζονται οι Δήμοι.  «Ξέρω ότι οι Δήμοι έχουν αναλάβει να οργανώσουν την καθαριότητα. Πρέπει να είναι ενδελεχής και επισταμένη και κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας”,  είπε και τόνισε ότι το υπουργείο έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι. Ούτε για πιθανές προσλήψεις προσωπικού μίλησε.»Δεν το αποφασίζουμε εμείς, έχουμε διαβεβαίωση ότι θα είναι επαρκές, το προσωπικό  όπου χρειάζεται ώστε να γίνει όσο καλύτερα είναι δυνατόν η καθαριότητα». Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο η εκπαιδευτική κοινότητα έδειξε προσαρμογή στα μέτρα και είπε “μπράβο” στους εκπαιδευτικούς επειδή αν και άλλη ευθύνη, τηρήθηκαν τα μέτρα καθαριότητας υγιεινής και αποστασιοποίησης.

DANTZERA

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με την αρμόδια αντιδήμαρχο Πολιτισμού – Αθλητισμού και Παιδείας κα. Αναστασία Τόλιου-Δάντζερα, και ζήτησε να μάθει αν θα γίνουν κάποιες απολυμάνσεις στα σχολεία της επικράτειάς του.

Όπως τόνισε η κα. Τόλιου, οι απολυμάνσεις θα γίνου σε όλα τα σχολεία της επικράτειας του Δήμου Δράμας, και πιθανότατα θα ξεκινήσουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Γεγονός είναι πάντως, ότι, μέχρι στιγμής σε σχολεία της Δράμας δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα σε κανένα σχολείο.

Σχετικά με το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών για τα σχολεία, η κα. Τόλιου εξήγησε ότι «περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να βγει η σχετική προκήρυξη για τις καθαρίστριες και να ξεκινήσει και η καθαριότητα». Σε ερώτηση αν θα προλάβουμε να βγει η προκήρυξη και να γίνουν οι προλήψεις, η κα. Τόλιου διαβεβαίωσε «από μέρα σε μέρα περιμένουμε την προκήρυξη και σίγουρα θα προλάβουμε».