Home > Πρώτο Θέμα > Αντιδράσεις για την παραχώρηση του Δάσους της Ελατιάς στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αντιδράσεις για την παραχώρηση του Δάσους της Ελατιάς στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Αντιδράσεις για την παραχώρηση του Δάσους

της Ελατιάς στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Το παλιό λατομείου του «ΑΙΜΟΥ» είναι περιουσία του Δήμου Δράμας και δεν του έχει αποδοθεί μέσω του Κτηματολογίου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της παραχώρησης μέρους του Δασικού Χωριού της Ελατιάς προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έθεσε στα προ ημερησίας θέματα η δημοτική παράταξη «Πόλη+Ζωή», ενώ λόγος έγινε επίσης για το ζήτημα του παλιού λατομείου του «ΑΙΜΟΥ» στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, αναφορικά με το ζήτημα της δημιουργίας εκεί ενός ανοικτού θεάτρου στο μέλλον.

 

Αξιοποίηση του λατομείου

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της αξιοποίησης του παλιού λατομείου του «ΑΙΜΟΥ» στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στη Δράμα, και για την ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ότι υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθεί εκεί ένα ανοικτό θέατρο.

Ο κ. Μλεκάνης, επεσήμανε ότι το λατομείο αυτό ανήκει στην περιουσία του Δήμου Δράμας και ότι στο Κτηματολόγιο δεν έχει αποδοθεί. Και επειδή έχει περάσει η περίοδος των προσφυγών, θα πρέπει ο Δήμος να κινήσει τη διαδικασία για να καταγραφεί στο Κτηματολόγιο υπέρ του Δήμου, γιατί έχει τίτλους κυριότητας. Την αναφορά αυτή έκανε όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, γιατί αν ξεκινήσει μια τόσο καλή προσπάθεια για τη δημιουργία ανοικτού θεάτρου, θα μπορούσε να σταματήσει κάποια στιγμή στην πορεία, εξαιτίας τυπικών διαδικασιών.
Για το θέμα απάντησε αργότερα ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος είπε: «Για το θέμα υπάρχει άριστη και αγαστή συνεργασία με τον περιφερειάρχη. Και επιβάλλεται να υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ Δήμου, Αντιπεριφέρειας και Περιφέρειας. Δεν μ’ ενδιαφέρει αν θα βγει πρώτος και ανακοινώσει ένα έργο η Αντιπεριφέρεια ή ο Δήμος Δράμας. Είμαστε σε συζήτηση σε πολύ καλό επίπεδο με τον αντιπεριφερειάρχη, για να δούμε πως από κοινού θα διεκδικήσουμε αυτό το έργο για το καλό όλων μας.»

Αναφορικά με το ζήτημα της εγγραφής του στο Κτηματολόγιο, είπε λαμβάνει σοβαρά το ζήτημα και θα το εξετάσει.

 

Δασικό Χωριό Ελατιάς

Αναφορά έγινε επίσης και στο θέμα της παραχώρησης κατά χρήση των κτιρίων και των υποδομών του Δασικού Χωριού της Ελατιάς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), με σκοπό την κάλυψη των αναγκών διαμονής και στέγασης των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας του Δ.Π.Θ. (βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου» στις 25 Μαΐου 2017).

Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, «επειδή έχει γίνει μια σχετική μελέτη για τον ορεινό όγκο από το Δήμο Δράμας για τα ακίνητα και την παραχώρηση στο Δήμο», ζήτησε απάντηση από τη δημοτική αρχή για το πώς βλέπει την ενέργεια αυτή.

Για το ζήτημα αυτό απάντησε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Δ. Καραμπατζάκης, λέγοντας ότι ο Δήμος Δράμας έχει λάβει υπόψη του το επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου που ανήκει στο Δήμο Δράμας, επισημαίνοντας ότι το Δασικό Χωριό ανήκει στο Δασαρχείο Δράμας «και εν μέρει βρίσκεται στα όρια του Δήμου».

Σε ότι αφορά την κίνηση του Δ.Π.Θ. «το οποίο τα τελευταία 8 χρόνια κατά την καλοκαιρινή περίοδο χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις», τόνισε ότι το Δ.Π.Θ. σύντομα θα βρεθεί στη Δράμα για να ανακοινώσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει.

Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Καραμπατζάκης, «η αξιοποίηση του χώρου αυτού, από το Καπνολογικό Ινστιτούτο της Δράμας, μέχρι και το Δασικό Χωριό της Ελατιάς, αποτελεί μια προτεραιότητα του Δήμου Δράμας, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά, ότι αυτό δεν γίνεται από μόνο του και ότι ο Δήμος δεν μπορεί να γίνει και επιχειρηματίας. Επομένως, οι συμπράξεις και το ενδιαφέρον πολλών φορέων του δημοσίου για την ώρα, αλλά ίσως και αργότερα των ιδιωτών, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη αυτού του πολύ σημαντικού χώρου που ανήκει στο Δήμο Δράμας».
Χαρακτηριστική ήταν πάντως η στάση του εντεταλμένου συμβούλου Τοπικών Κοινοτήτων κ. Ηλιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα απολύτως για το θέμα και μάλιστα ρώτησε το δήμαρχο κ. Μαμσάκο και τον πρόεδρο… για ποιο λόγο δεν ενημερώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, καταλήγοντας ότι θα ψάξει να δει πώς έχει το ζήτημα!

Απαντώντας αργότερα ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, τόνισε ιδιαίτερα ότι, ούτε και ο ίδιος είχε καμιά πληροφόρηση για το θέμα και το έμαθε από τις εφημερίδες: «Δεν είχα καμιά πληροφόρηση, καμιά ενημέρωση. Περιμένουμε να δούμε το πλαίσιο, το οποίο θα μας αναπτύξει το Δημοκρίτειο, για να μπορέσουμε να συμπράξουμε Δήμος και Περιφέρεια, για να δούμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε. Κάποια στιγμή είχαμε πει να δούμε μια τριμερή συνεργασία μεταξύ Δημοκρίτειου, Περιφέρειας και Δήμου, να συζητηθεί το θέμα.»

 

Σχόλιο Κώστα Σούτου

Το θέμα σχολίασε εκτός Δημοτικού Συμβουλίου και ο πρώην επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χρόνια δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Σούτος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την «χειρότερη λύση!!!»

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Σούτος, «κάθε καλοκαίρι θα πηγαίνουν, για ένα μήνα, 40 – 50 φοιτητές για εκπαίδευση – και αυτό λέγεται ανάπτυξη της περιοχής !! Ακόμα λένε ότι το πανεπιστήμιο θα συντηρήσει και θα διαμορφώσει τα κτίρια , όταν είναι γνωστό ότι δεν έχει ούτε κατάλληλο προσωπικό ούτε – κυρίως -χρήματα !! Η λύση ήταν να παραχωρηθούν στον Δήμο Δράμας.»

Όπως τονίζει σε άλλο σημείο στο σχόλιό του ο κ. Σούτος, η λύση θα ήταν «να κρατήσει ο Δήμος ένα ή δύο κτίρια για κοινωφελείς σκοπούς (κατασκηνώσεις, εκδρομές, ΚΑΠΗ, εκπαίδευση φοιτητών κτλ.) και τα υπόλοιπα να δοθούν με διαγωνισμό, σε σχετικούς ξενοδοχειακούς ομίλους για να τα αναπτύξουν.»

 

Ανακοίνωση «Πόλη+Ζωή»

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το πρωί η δημοτική παράταξη «Πόλη+Ζωή» επισημαίνει μεταξύ άλλων για το θέμα του Δασικού Χωριού της Ελατιάς: [Η παράταξή μας, ως Δημοτική Αρχή το διάστημα 2011-2014 εκπόνησε Μελέτη για την Ανάπτυξη του Ορεινού Όγκου η οποία ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και προέβλεπε την παραχώρηση των Πέτρινων της Ελατιάς στον Δήμο Δράμας για την αξιοποίησή τους. Το αίτημα της παραχώρησης είχε εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των φορέων και εκκρεμούσε η απόφαση του αρμόδιου υπουργού, που δεν εκδόθηκε λόγω πολιτικών εξελίξεων. Η Μελέτη παραδόθηκε στην σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία ουσιαστικά «την έθεσε στο Αρχείο». (…)

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος δήλωσε ότι το έμαθε από τις εφημερίδες. – Ο εντεταλμένος για τις Τοπικές Κοινότητες δήλωσε ότι το ακούει πρώτη φορά. – Η δημοτική σύμβουλος Σιδηρονέρου δεν μπορούσε να τοποθετηθεί, αφού έχει να εμφανιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πάνω από ένα χρόνο.]