Home > Νέα > Από το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου Δράμας- Σε εξέλιξη πρόγραμμα Erasmus+ «Κινήσου Πράσινα, Διατήρηση της Φύση Καθαρή»

Από το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου Δράμας- Σε εξέλιξη πρόγραμμα Erasmus+ «Κινήσου Πράσινα, Διατήρηση της Φύση Καθαρή»

Από το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου Δράμας

Σε εξέλιξη πρόγραμμα

Erasmus+ «Κινήσου Πράσινα,

Διατήρηση της Φύση Καθαρή»

 

 

 

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον πρόγραμμα ERASMUS+, διενεργεί αυτές τις μέρες το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου με τίτλο: «MOVE GREEN-KEEP THE NATURE CLEAN», «Κινήσου πράσινα, διατήρησε τη φύση καθαρή» και υποδέχεται από 5 έως 9 Ιουνίου, 10 δασκάλες από την Ευρώπη.

Η 2η κινητικότητα του Προγράμματος έχει σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών αλλά και τη συνάντηση πολιτισμών. Το ERASMUS+ είναι  το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει ως σκοπό να φέρει κοντά τους Ευρωπαίους πολίτες με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Το ERASMUS+ στη Σχολική Εκπαίδευση δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα να υλοποιήσουν σχέδια επιμόρφωσης, διδασκαλίας και μάθησης όπως και  ανταλλαγής καλών πρακτικών μέσα από τις σχολικές συμπράξεις.

Η συμμετοχή του 2ου Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου στο Πρόγραμμα ERASMUS+ ξεκίνησε πριν 20 και πλέον χρόνια, όταν συμμετείχε στο τότε Comenius 1. Από τότε υλοποιήσαμε πολλά ERASMUS+, φτάνοντας σήμερα να υλοποιεί 3 ERASMUS+ προγράμματα, με τα δύο πρώτα να ανήκουν  στο ERASMUS+ΚΑ1 το οποίο αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και το τρίτο ERASMUS+ΚΑ210 το οποίο αφορά τις σχολικές συμπράξεις μικρής κλίμακας.

Είναι το πρόγραμμα: “MOVE GREEN-KEEP THE NATURE CLEAN”,  «Κινήσου πράσινα, διατήρησε τη φύση καθαρή».

Το MOVE GREEN, εστιάζει στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα,  στον Στόχο 11: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες και τον Στόχο 13: Δράση για το κλίμα. Αειφόρος, πράσινη ανάπτυξη, πράσινη ενέργεια, πράσινη κινητικότητα ήταν οι βασικές θεματικές που διαπραγματευτήκαμε με τους μικρούς μας μαθητές. Εταίροι μας στη προσπάθεια αυτή, άλλες 4 χώρες: Η Σλοβενία, που είναι και η συντονίστρια του προγράμματος, η Ιταλία, η Σερβία και η Εσθονία. Το Πρόγραμμα θα διαρκέσει 2 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα θα γίνουν πολλές δράσεις και δραστηριότητες. «MOVE GREEN» λοιπόν ή Κινήσου Πράσινα και οι μικροί μας μαθητές στον 1ο χρόνο του Προγράμματος έμαθαν πολλά. Πράσινη ανάπτυξη, Πράσινη ενέργεια, Πράσινη κινητικότητα, Ανακύκλωση.

Ξεκινήσαμε από τον τρόπο που έρχονται σχολείο και ξεχωρίσαμε ποιος τρόπος δεν μολύνει το περιβάλλον. Πηγαίνω στο σχολείο, με τα πόδια, το ποδήλατο, το πατίνι.

Το Νηπιαγωγείο διοργάνωσε μάλιστα διαγωνισμό λογότυπου για το πρόγραμμα και τα παιδιά επέλεξαν αυτό που τους άρεσε περισσότερο.

Το ίδιο έγινε και για την επιλογή της μασκότ του προγράμματος, η οποία επιλέχθηκε από τα παιδιά. Η μασκώτ έγινε κούκλα μάπετ και θα ταξιδέψει στις εταιρικές χώρες.

Ζωγράφισαν επίσης και κατασκευάσαμε ποδήλατα με χίλιους τρόπους και μάθαμε τον Δεκάλογο του Καλού Ποδηλάτη.

Έφτιαξαν μακέτα κυκλοφοριακής αγωγής. Έφτιαξαν ομαδικές εργασίες και μακέτες με πράσινη κινητικότητα και χωρίς πράσινη κινητικότητα και προέβησαν σε συγκρίσεις.

Γνώρισαν τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και εστιάσαμε στον Στόχο 11: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες και τον Στόχο 13: Δράση για το κλίμα.

Επινόησαν την ιστορία: «Η Green-bot στην γκρίζα πολιτεία», και σύμφωνα με αυτή τα παιδιά έφτιαξαν πίστα ρομποτικής και μακέτες με θέμα: «Η πόλη που ονειρεύομαι να ζήσω». Συμμετείχαν στον διαγωνισμό Εκπαιδευτική Ρομποτικής της WRO και έκαναν ταινία την ιστορία του.

Συμμετείχαν επίσης στο πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής, με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό της First Lego League και τη θεματική: «Το ταξίδι της ενέργειας». Εστίασαν στην Πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές και τα παιδιά κατασκεύασαν 2 μακέτες με θέμα την ενέργεια και το ταξίδι της από την πηγή ως την κατανάλωση. Ακόμη, έφτιαξαν ένα διαδραστικό  πόστερ με το ίδιο θέμα, βιβλία, αφίσες και κατασκευές.

Δημιούργησαν ένα βίντεο με το σχολείο τους και το έστειλαν στους εταίρους τους.

Πραγματοποίησαν την 1η κινητικότητα του προγράμματος στις 3-5 Απριλίου στην Σουμπότιτσα στη Σερβία και αντάλλαξαν καλές πρακτικές. Έμαθαν  για την σημασία της Ανακύκλωσης και έκαναν πολλές δράσεις.

Επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο του Δήμου Δοξάτου με τα ποδήλατα και τον ενημέρωσαν για το Πρόγραμμα. Επίσης, του παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους για δημιουργία ποδηλατόδρομων. Στη συνέχεια τα παιδιά μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους υπαλλήλους του Δήμου.