Home > Πρώτο Θέμα > Αποκλειστική εκμετάλλευση για έργα από τους Δήμους της Δράμας στον πρωτογενή τομέα► Η αξιοποίηση της υπερδέσμευσης του 1,8 εκατ. ευρώ από το CLLD LEADER

Αποκλειστική εκμετάλλευση για έργα από τους Δήμους της Δράμας στον πρωτογενή τομέα► Η αξιοποίηση της υπερδέσμευσης του 1,8 εκατ. ευρώ από το CLLD LEADER

Συνάντηση εργασίας της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε.

Αποκλειστική εκμετάλλευση

για έργα από τους Δήμους της

Δράμας στον πρωτογενή τομέα

► Η αξιοποίηση της υπερδέσμευσης του 1,8 εκατ. ευρώ από το CLLD LEADER

► Μιλάνε στον «Π.Τ» ο πρόεδρος και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής κ.κ. Παπαδόπουλος και Χατζόπουλος, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης και η καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ Δράμας κα. Μέρου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η ετοιμότητα των Δήμων της Π.Ε. Δράμας, σε αγροτικά έργα.

Η συνεδρίαση έγινε στην Αίθουσα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Διοικητηρίου Δράμας, όπου προήδρευσε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ κ. Γιώργος Παπαδόπουλος (πρώην αντιπεριφερειάρχης). Παρών στη συνεδρίαση, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, οι δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, Παρανεστίου κ. Τάσος Καγιάογλου και Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, οι οποίοι είναι επίσης και μέλη του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ως μέλη του Δ.Σ. ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής κ. Μανόλης Χατζόπουλος καθώς και υπηρεσιακά στελέχη. Παρούσα ήταν επίσης και καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ Δράμας κα. Θεοδώρα Μέρου.

Η πρώτη συνάντηση του έτους, αφορούσε στην πορεία του CLLD LEADER, για το οποίο υπάρχει μια υπερδέσμευση ενός ποσού 1,8 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για το LEADER της Δράμας.

Μ. Χατζόπουλος: Τριπλός ο στόχος

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ κ. Χατζόπουλος, σημειώνει πως η συνάντηση εργασίας είχε τριπλό στόχο.

Όπως εξηγεί υπάρχει υπερδέσμευση 1.800.000 ευρώ από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για το LEADER της Δράμας, και «πρόθεση και σχεδιασμός του Υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί σε έργα δημόσιου τομέα, που σημαίνει σε έργα της Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Χατζόπουλος διευκρινίζει ότι, στα πλαίσια αυτά έγινε η συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας με τους Δήμους της Δράμας, δημάρχους και στελέχη, «ώστε να δούμε τι ωριμότητα υπάρχει και ποια έργα θα ενταχθούν».

Επισημαίνει ότι, «όπως αιτηθήκαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόθεσή μας είναι να εντάξουμε έργα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και κατ’ εντολή του γενικού γραμματέα κ. Παπαγιαννίδη, ο οποίος ζήτησε να μην ενταχθούν άλλα έργα που έχουν να κάνουν με πολιτισμό ή τουρισμό, αλλά έργα μόνο για την υποστήριξη του πρωτογενή τομέα».

Τα έργα αυτά αφορούν σε αγροτική οδοποιία που θα μπορούσαν να συνδέσουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις με το αντίστοιχο κέντρο του Δήμου ή την παραγωγή, με μεταποιητικές μονάδες και τα χωράφια τους. Ακόμα, μπορούν να ενταχθούν έργα ύδρευσης, υδρομάστευσης, ομβροδεξαμενές. ποτίστρες για την κτηνοτροφία στον ορεινό όγκο.

Σημαντική συμβολή σε όλα αυτά τα έργα, είναι οι δύο μελέτες λιβαδοκτηνοτροφικής ανάπτυξης για το Νευροκόπι και το Δήμο Δράμας, που είχαν γίνει παλαιότερα από την κα. Μέρου του ΤΕΙ ΑΜΘ – σήμερα ΔΙΠΑΕ Δράμας (Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος), η οποία παρουσίασε και τα αποτελέσματα των μελετών αυτών, μήπως και βοηθηθούν οι Δήμοι να επιλέξουν συγκεκριμένα έργα.

Το δεύτερο και τρίτο σκέλος

Στο δεύτερο σκέλος, έγινε συζήτηση σχετικά με τη νέα πρόσκληση που θα βγει στη συνέχεια για τα δημόσια έργα, ώστε να γίνει γνωστό ποια έργα θα είναι τα επιλέξιμα. Όπως σημειώνει ο κ. Χατζόπουλος, «το θετικό με το LEADER είναι ότι παίρνουμε έγκριση και μετά σχεδιάζουμε εδώ, τοπικά, τι μας εξυπηρετεί και αυτό είναι το δεύτερο σκέλος με άμεση υλοποίηση χρημάτων».

Αναφερόμενος στο τρίτο σκέλος συζήτησης στη συνάντηση εργασίας, είναι ότι «τρέχει παράλληλα η προετοιμασία φακέλου για το επόμενο LEADER. Αυτό σημαίνει ότι μέσα την άνοιξη, η Δράμα, μέσω της Αναπτυξιακής θα καταθέσει πρόταση για την επόμενη πενταετία. Αυτό μπορεί να είναι 4 με 6 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογο πως θα αξιολογηθεί στη συνέχεια».

Όπως εξήγησε τέλος ο κ. Χατζόπουλος, όλο το μυστικό είναι μακρόπνοος και σωστός σχεδιασμός, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, «ο σωστός σχεδιασμός φέρνει και περισσότερα χρήματα. Το πρόγραμμα LEADER ξεκίνησε με 6,5 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και σήμερα είμαστε στα  13,5 εκατ. ευρώ. Μόνο για ιδιωτικά έργα, έχουμε προϋπολογισμό πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Γιατί εκτός από τη δημόσια επιχορήγηση, τα ιδιωτικά έργα  βάζουν και  περίπου το μισό δική τους συμμετοχή. Άρα είναι πολύ μεγάλης σημασίας η υλοποίηση του LEADER για την τοπική κοινωνία. Έχουμε πολύ μεγάλη μόχλευση χρημάτων».

Καταλήγοντας ο κ. Χατζόπουλος σημείωσε επίσης για ποιο λόγο η χώρα πρέπει να υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα: «Η Ελλάδα βάζει για παράδειγμα 10 ευρώ. Παίρνει 90 από την Ευρωπαϊκή, γίνονται 100.  Βάζει και 100 ευρώ ο ιδιώτης, γίνονται 200 ευρώ. Βάλτε σ’ αυτό και ΦΠΑ 24%, πηγαίνουμε στα 248 με 250 ευρώ ή εκατομμύρια ή όπως θέλετε. Δίνει η Ελλάδα 10 ευρώ και τζιράρει στην οικονομία της 248 ευρώ.  Υπάρχει πιο αποδοτική επένδυση; Το θέμα είναι πάντα βέβαια, ότι θα  πρέπει όλα αυτά να υλοποιούνται».

Παπαδόπουλος: Η ετοιμότητα των Δήμων

Για τη συνάντηση εργασίας αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «ήδη από την προηγούμενη περίοδο είχαμε ήδη την υπερδέσμευση του 1.8 εκατ. ευρώ και είχαμε ήδη συνεννοηθεί με τους δημάρχους. Η οδηγία του Υπουργείου ήταν τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν σε Δήμους και  να έχουν ετοιμότητα έργα του πρωτογενούς τομέα».

Όπως είπε, «σήμερα συζητάμε για να δούμε σε ποιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται οι Δήμοι, ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν το αντίστοιχο ποσό».

Όπως είπε μάλιστα, στη συνάντηση εργασίας έτοιμοι ήταν οι Δήμοι Δράμας και Προσοτσάνης οι οποίοι θα παρουσίαζαν εκεί τις προτάσεις τους και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να προετοιμαστούν όλοι οι Δήμοι και να γίνει η απορρόφηση των χρημάτων αυτών. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες απορροφήσεις».

Αθανασιάδης: Έργα αγροτικής οδοποιίας

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, επισήμανε ότι «ο Δήμος μας έχει 100% ετοιμότητα και υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη για συγκεκριμένους δρόμους στην αγροτική οδοποιία».

Όπως είπε, «από τη στιγμή που θα πάρουμε την έγκριση από το φορέα, είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε. Πιστεύουμε ότι τέτοια έργα πρέπει να γίνονται πάντα πριν από το καλοκαίρι γιατί είναι έργα και ωφέλημα, όταν κατασκευάζονται σε καιρικές συνθήκες, τέτοιες που να αποδίδουν καλή ποιότητα».

Όπως ο κ. Αθανασιάδης, πρόκειται για έργα αγροτικής οδοποιίας και προσβασιμότητας σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ ο προϋπολογισμός περνάει τις 500.000 ευρώ.

Μέρου: Μελέτες για τη βελτίωση της κτηνοτροφίας

Με τη σειρά της, η καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ Δράμας κα Θεοδώρα Μέρου, αναφέρθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει, ώστε να βοηθηθούν οι Δήμοι Κ. Νευροκοπίου και Δράμας.

Όπως τονίζει, «οι μελέτες που έγιναν είναι του Δήμου Δράμας, του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και  υλοποιήθηκαν με κόστος των ίδιων των Δήμων. Οι μελέτες αυτές, αφορούν στην καταγραφή και την αξιοποίηση όλων των λιβαδικών εκτάσεων των δύο Δήμων».

Όπως σημείωσε η ίδια, «ένα από τα χαρακτηριστικά των μελετών αυτών, είναι η καταγραφή των έργων υποδομής που υπάρχουν, τι χρειάζεται να διορθωθεί και τι χρειάζεται να ξαναγίνει ως έργο υποδομής για να ολοκληρωθεί με καλύτερο τρόπο η κτηνοτροφική παραγωγή. Άρα, ουσιαστικά απευθύνεται στο τμήμα του ορεινού πληθυσμού, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Είναι μια προσπάθεια για βοήθεια, αυξάνοντας την έκταση της ορεινής περιοχής για βόσκηση. Ουσιαστικά προσπαθεί να στηρίξει τον τοπικό ορεινό πληθυσμό».