Home > Πρώτο Θέμα > Η ενημέρωση του κοινού από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού άρχισε από τους Ρομά

Η ενημέρωση του κοινού από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού άρχισε από τους Ρομά

Δηλώσεις της γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

Η ενημέρωση του κοινού από τον Ιατρικό

Σύλλογο Δράμας για την αναγκαιότητα

του εμβολιασμού άρχισε από τους Ρομά

Βασιλείου: «Ήταν όλοι ενημερωμένοι και εμβολιασμένοι…»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗΝ κοινότητα των Ρομά στο τέρμα της οδού Φιλίππου, ξεκίνησε τη Δευτέρα την εκστρατεία ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά της Covid-19, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.

Και όπως φαίνεται πάντως, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένοι και ότι οι ίδιοι έκαναν στοχευμένες ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού αλλά και της Covid-19, σύμφωνα με όσα είπε στον «Πρωινό Τύπο», η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου.

Όσον αφορά το ζήτημα της ενημέρωσης πάντως προς τους συμπολίτες μας γενικώς, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις ή ημερίδες ή ομιλίες ή κάτι άλλο σε στοχευμένες ομάδες ανεμβολίαστων. Η ενημέρωση θα γίνεται μετά από κάλεσμα των Δήμων του Νομού Δράμας και ανάλογα με τις ανάγκες ώστε να ενημερωθεί το κοινό και κυρίως από πόρτα σε πόρτα ή σε ομάδες. Υπάρχει επίσης η σκέψη να υπάρξουν επαφές ακόμα και με συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Όπως ήδη γράφαμε την περασμένη εβδομάδα, μετά από συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Δράμας υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλου, αποφασίστηκε να υπάρξει συστηματική ενημέρωση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκηση (από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τους πέντε Δήμους), παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά απολύτως ανακοίνωση ή κάτι σχετικό περί ενημέρωσης, χωρίς να ξέρουμε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

Olga-Vasileioy2 (2)

Συνεργασία με τους Δήμους

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, σημειώνει ότι «ο Ι.Σ. συνεργάζεται με τους Δήμους όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού. Πηγαίνουμε όπου μας καλούν, πόρτα-πόρτα. Γίνεται μια προσπάθεια ώστε να έρθουμε κοντά σε όλους αυτούς τους πολίτες, ή ανά ομάδες ή μεμονωμένα περιστατικά, να τους πείσουμε για την αναγκαιότητα και όχι την υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Είναι μια ύστατη προσπάθεια που κάνουμε, αφού βλέπουμε και τα νούμερα πώς κινούνται στην περιοχή μας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να ενημερώσουμε τον κόσμο».

Ενημερωμένοι οι Ρομά

Όπως τονίζει η ίδια, «αυτό που έκανε εντύπωση με την επαφή που είχαμε με τους Ρομά, στο τέρμα της οδού Φιλίππου, είναι ότι  οι άνθρωποι είχαν να θέσουν ερωτήματα, είναι εμβολιασμένοι, είναι ενημερωμένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πράγμα που σημαίνει ότι μια κοινωνική ομάδα, η οποία βρίσκεται σ’ εκείνο τον χώρο, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, μας αγκάλιασαν και ενημερώθηκαν. Για να πω την αλήθεια μας εξέπληξαν ευχάριστα».

Και όπως είπε μάλιστα, «έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση, μας μετέφεραν τους φόβους τους και έκαναν στοχευμένες ερωτήσεις. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια επαφή άμεση με τον πολίτη και να ανοίξουμε τα ιατρεία των ιδιωτών ιατρών όσον αφορά του εμβολιασμούς, ώστε να έρθει ο πολίτης σε επαφή με τον γιατρό του και να έχει μια αίσθηση ασφάλειας όσον αφορά τα εμβόλια».

Το επόμενο βήμα

Ερωτώμενη για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, η κα. Βασιλείου σημειώνει ότι «περιμένουμε να μας καλέσουν οι Δήμοι. Μπορεί να κάνουμε κι εμείς κάποιες ενημερώσεις σε πλατείες χωριών ή σε Κοινότητες, σε εξωτερικούς χώρους και όπου μας φωνάξουν θα πάμε. Θα κάνουμε επίσης μια προσπάθεια και με τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας, να προτείνουν κάποια μέρη που θέλουν να μιλήσουμε και θέλουμε να μιλήσουμε και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων».

Παιδί με πνευμονία

Ρωτήθηκε επίσης η ίδια, σχετικά με το ζήτημα του ανήλικου παιδιού που νοσηλεύεται με πνευμονία σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκη. Η κα. Βασιλείου μας εξήγησε ότι «Αυτή τη στιγμή, σημασία έχει το γεγονός ότι, μέσα σε σπίτια  υπάρχουν παιδιά που εκτίθενται σε κίνδυνο. Αντιλαμβάνεστε ότι εκθέτονται ανήλικα άτομα σε κίνδυνο.

Οπότε, λαμβάνουμε υπόψη τις οδηγίες των γιατρών και ότι έχουμε εμείς σαν γονείς αποφασίσει όσον αφορά τους εμβολιασμούς, και την αντιμετώπιση της πανδημίας να την κρατήσουμε για εμάς και όχι για τα παιδιά μας. Θα πρέπει να σεβαστούμε ότι είναι ανήλικα τα τέκνα μας και πρέπει ευλαβικά να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών που μπαίνουν στα σπίτια μας και εξετάζουν τα παιδιά μας. Δεν θα πρέπει να είμαστε προσκολλημένοι σε κάποια πληροφόρηση που έχουμε και μάλιστα λανθασμένη και επικίνδυνη».

Τονίζει επίσης χαρακτηριστικά ότι, «αν θέλουμε να την εφαρμόσουμε, να το κάνουμε στον εαυτό μας. Όσον αφορά τα παιδιά μας, πρέπει να ακολουθούμε και να σεβόμαστε, αυτό που μας λένε οι θεράποντες ιατροί. Γι’ αυτό είμαστε κάθετοι. Και η ενημέρωση που έχουμε στείλει προς τα μέλη μας είναι αυτή: σε περίπτωση που δουν ότι υπάρχει κάποιο μέλος απροστάτευτο θα πρέπει να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές».

Συμπληρώνει τέλος η κα. Βασιλείου ότι, «αυτή είναι η εντολή που έχουμε δώσει στους συναδέλφους μας. Γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε γιατροί και πρέπει να υπερασπιζόμαστε τον ασθενή μας όπου κι αν βρίσκεται. Το θέμα είναι ότι στο Νοσοκομείο υπάρχει η πολυτέλεια να υπογράψει ο γονέας μια υπεύθυνη δήλωση και να πάρει το παιδί του. Αυτό δεν υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα, ούτε στο σπίτι μπορεί να γίνει. Άρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ενημερώσουμε τον Ιατρικό Σύλλογο και αυτός με τη σειρά του να ενημερώσει τις αρχές. Τηρώντας πάντα αυστηρά τα προσωπικά δεδομένα».

Εμβολιασμοί από παιδιάτρους

Αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού παιδιών από ιδιώτες παιδιάτρους, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε και μίλησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργο Γεωργιάδη που ως παιδίατρος έχει και την σχετική γνώση.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι εμβολιασμοί παιδιών από ιδιώτες παιδιάτρους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, καθώς οι γιατροί έχουν ορισμένες απορίες και ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα γίνεται ο εμβολιασμός στα ιατρεία τους. Έχει υπάρξει μια συνεδρίαση των παιδιάτρων της Δράμας προκειμένου να εντοπιστούν ζητήματα και ήδη έχουν στείλει επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο ζητώντας οδηγίες.