Home > νέα > «Απόλυτα ασφαλής και νόμιμη η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού» -Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ

«Απόλυτα ασφαλής και νόμιμη η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού» -Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ

Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ

«Απόλυτα ασφαλής και νόμιμη

η λειτουργία του Χιονοδρομικού

Κέντρου Φαλακρού»

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ σχετικά με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας του Χιονοδρομικού Κέντρου (Χ.Κ.) Φαλακρού, έκανε το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.

Ο κ. Παπαεμμανουήλ, αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα αναφορικά με το ζήτημα της σωστής και εύρυθμης λειτουργίας του Χ.Κ. Φαλακρού, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε μια μήνυση – καταγγελία που είχε δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Λίγο – πολύ, ο κ. Παπαεμμανουήλ, ισχυρίστηκε ότι επί της ουσίας η μήνυση αυτή δεν έγινε ποτέ και ότι το άτομο που υπέγραφε εκείνη τη μήνυση, δήλωσε ενόρκως ότι ποτέ δεν την είχε κάνει.

Η δήλωση Παπαεμμανουήλ

Αναλυτικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε τα παρακάτω:

[Αναφορικά με αναρτήσεις και δημοσιεύματα στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονται ότι το Χιονοδρομικό δεν είναι ασφαλές για τους επισκέπτες του, προς αποκατάσταση της αλήθειας, θέλω να τονίσω τα εξής:

Η μισθώτρια εταιρία ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε. έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών. Συγκεκριμένα:

Υπάρχει σύμβαση με ιατρό που παρέχει υπηρεσίες με φυσική παρουσία κάθε Σαββατοκύριακο και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Χιονοδρομικού με σκοπό την εν γένει ιατρική κάλυψη των επισκεπτών.

Υπάρχει σύμβαση με ειδικό μηχανολόγο μηχανικό αρμόδιο για την τεχνική διεύθυνση του συνόλου των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού για την τεχνική επίβλεψη, τη συντήρηση την ορθή και ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού του.

Υπάρχει σύμβαση με την ασφαλιστική εταιρία ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ Α.Ε. που εξασφαλίζει τη μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου για τις ανάγκες του Χιονοδρομικού, σε περίπτωση που συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα με σκοπό την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών και διακομιδή σε Νοσοκομείο.

Το Χιονοδρομικό λειτουργεί με ειδικό σήμα καταλληλότητας λειτουργίας που έχει χορηγήσει το Υπουργείο Τουρισμού, αφού έχει ελέγξει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χορήγησή του.

Στο ερώτημα αναφορικά με το ποιες ενέργειες έκανε η Αντιπεριφέρεια Δράμας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού και της ασφάλειας των επισκεπτών, θεωρώ σκόπιμο να σας απαντήσω τα εξής:

Μπορεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού να ήταν κλειστό για χιονοδρομία και υποδοχή επισκεπτών, κατά τις χιονοδρομικές περιόδους 2020-2021 και 2021-2022, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτά τα 2 χρόνια η Αντιπεριφέρεια παρέμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, γιατί μένει με την εσφαλμένη εντύπωση ότι αφού το Χιονοδρομικό δεν λειτουργούσε καθόλου, άρα θα ήταν παρατημένο στην τύχη του και στη φθορά του χρόνου πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια η οποία είναι ότι:

Ήδη από το έτος 2020 η Διοίκησή μας είχε εγκαταστήσει την ανάδοχο εταιρία «ΜΟΝΤΕ ΝΟΥΛΙΚΑΣ» ΥΙΟΙ Ν. ΝΟΥΛΙΚΑ Ο.Ε. έργο της οποίας ήταν η τεχνική και διοικητική υποστήριξη για τη λειτουργία και τη φύλαξη των αναβατήρων και των σχετικών υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, με την ετήσια τακτική επιθεώρηση των αναβατήρων, την τακτική συντήρηση (έναρξης, λειτουργίας και θέρους) του συνόλου του εξοπλισμού (προμήθεια αναλωσίμων και εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών), την κανονική λειτουργία των αναβατήρων και των σχετικών υποδομών και εξοπλισμού, με το κατάλληλο προσωπικό, αλλά και για τη φύλαξη του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν από την ανάδοχο εταιρία στα πλαίσια σύμβασης με την Περιφέρεια που κάλυπτε τις χιονοδρομικές περιόδους 2020-2021 και 2021-2022.

Και σήμερα όμως που μιλάμε η εταιρία «ΜΟΝΤΕ ΝΟΥΛΙΚΑΣ» συνεχίζει να εκτελεί τις εργασίες που σας ανέφερα παραπάνω, αφού η προηγούμενη σύμβαση που είχε με την Περιφέρεια επεκτάθηκε και για τη χιονοδρομική περίοδο 2022-2023 και μέχρι τις 14/04/2023.

Επίσης, το Φεβρουάριο του 2022 η ίδια εταιρία ανέλαβε να προμηθεύσει και να εγκαταστήσει νέα ανταλλακτικά και νέο εξειδικευμένο τεχνικό εξοπλισμό ασφαλείας (συρματόσχοινα, ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, συστήματα αυτοματισμών και ασφαλείας) και να εκτελέσει ειδικές εργασίες και ελέγχους για τους αναβατήρες «ΣΥΡΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΘΕΣΙΟΣ Σ.Α.Υ.» και «ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΔΙΘΕΣΙΟΣ Ε.Α.2.», με στόχο την αντιμετώπιση των τεχνικών τους προβλημάτων και τη σταδιακή επαναλειτουργία τους. Ειδικά για τον παλαιό συρόμενο αναβατήρα «ΣΥΡΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΘΕΣΙΟΣ Σ.Α.Υ.» η παρέμβαση είχε χαρακτήρα ολικής ανακαίνισης με νέο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, νέο σύστημα αυτοματισμών και ασφαλείας, νέα συρματόσχοινα και λοιπές παρεμβάσεις συντήρησης και ελέγχων.

Από την έναρξη της χιονοδρομικής περιόδου το Δεκέμβριο του 2022 η ανάδοχος εταιρία έχει ήδη εγκαταστήσει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και οι αναβατήρες πλέον διατίθενται με ασφάλεια προς χρήση στους επισκέπτες. Τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν όσα σας λέω είναι στη διάθεσή σας.

Πέρα από όλα αυτά, σε όλα τα κτίρια του Χιονοδρομικού έχουν τοποθετηθεί καινούργια προστατευτικά κιγκλιδώματα σε πόρτες και παράθυρα, με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη προστασία των κτιρίων από εξωγενείς παράγοντες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι με την εκ νέου λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, εθίγησαν συμφέροντα ανθρώπων που εκμεταλλεύονταν το καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας των παλαιότερων ετών και λυμαίνονταν το Χιονοδρομικό προς ίδιον όφελος, καταδικάζοντάς το -ωστόσο- σε απαξίωση. Σε όσους επενδύουν στο μαρασμό και την καταστροφολογία, δημοσιογράφους και μη που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, τους λέω ξεκάθαρα ότι εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δεν θα χαριστώ σε κανέναν, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει πολιτικά παιχνίδια με το Χιονοδρομικό που είναι τουριστικός πόλος έλξης και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Καλώ τον κόσμο να αγκαλιάσει την νέα προσπάθεια που γίνεται και τους διαβεβαιώνω ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού είναι ασφαλές εξ αρχής και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, πράγμα που θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι τη λήξη χιονοδρομικής περιόδου.]

Η μηνυτήρια αναφορά

Ο κ. Παπαεμμανουήλ αναφέρθηκε και στη μηνυτήρια αναφορά που δημοσιεύτηκε προ ημερών στον Τύπο, σημείωσε ότι «είχαμε ενημερωθεί από καιρό γι’ αυτή τη μηνυτήρια αναφορά» και τόνισε: «Στις 7/2 ο φερόμενος ως αναφέρων, εξεταζόμενος ως μάρτυρας ενώπιον της κας Πταισματοδίκη, κατέθεσε ενόρκως ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά, δεν έχει καμία σχέση με τον αποστολέα αυτής, ότι κάποιος άγνωστος χρησιμοποίησε το όνομά του εν αγνοία του και ότι το τηλέφωνο που υπήρχε εκεί, σε καμιά περίπτωση δεν ανήκει σ’ αυτόν. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι κάποιοι παίζουν με το Χ.Κ.Φ., προσπαθώντας πολιτικά να χτυπήσουν εμένα, που αυτή τη στιγμή είμαι αντιπεριφερειάρχης Δράμας. Θέλω να πω λοιπόν σε όλους αυτούς που παίζουν με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που είναι αδίκημα και τιμωρείται και θα λογοδοτήσουν γι’ αυτό, ότι ξέρω, ότι η επαναλειτουργία του Χ.Κ.Φ. με νόμιμο και διαφανή τρόπο, έθιξε συμφέροντα ανθρώπων που το εκμεταλλεύονταν. Που εκμεταλλεύονταν ένα καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας παλαιοτέρων ετών και λυμαίνονταν το Χ.Κ.Φ. για ιδίον όφελος, καταδικάζοντάς το σε απαξίωση».