Home > Πρώτο Θέμα > Αρχίζουν τα προβλήματα με τα καυσόξυλα στην περιοχή Κ. Νευροκοπίου-Οι λιγοστές ποσότητες ξυλείας αναμένεται να επαρκέσουν μόνο για ευπαθείς ομάδες

Αρχίζουν τα προβλήματα με τα καυσόξυλα στην περιοχή Κ. Νευροκοπίου-Οι λιγοστές ποσότητες ξυλείας αναμένεται να επαρκέσουν μόνο για ευπαθείς ομάδες

Αρχίζουν τα προβλήματα με τα καυσόξυλα στην περιοχή Κ. Νευροκοπίου

Οι λιγοστές ποσότητες ξυλείας

αναμένεται να επαρκέσουν

μόνο για ευπαθείς ομάδες

► Μέλη του ΔΑΣΕ Ποταμών μιλάνε στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ για άλλη μια χρονιά, το πρόβλημα με τα καυσόξυλα, κυρίως στην περιοχή του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου. Σύμφωνα με τα πρώτα θέματα που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή, αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή για άλλη μια χρονιά, και θα ικανοποιηθούν μόνο οι ευπαθείς ομάδες της περιοχής.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως από την πλευρά των Δασικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι άργησαν να ξεκινήσουν την υλοτόμηση, αφενός γιατί υποχρεώθηκαν να αλλάξουν καταστατικά κτλ., αλλά και όπως υποστηρίζουν, «κατάντησε ασύμφορη αυτή η δουλειά».

Είμαστε ήδη στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι Δασικοί Συνεταιρισμοί αν και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται στο βουνό, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι οι απαιτούμενες ποσότητες καυσοξύλων για άλλη μια χρονιά για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, πιθανόν να μην καλυφθούν για όλους τους δικαιούχους. Αυτό που έγινε γνωστό πάντως, τόσο από τον ίδιο το δήμαρχο Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, το Δασάρχη Κ. Νευροκοπίου κ. Μαναρίδη αλλά και υλοτόμους του ΔΑΣΕ Ποταμών «ο Αετός» που μίλησαν στον «Πρωινό Τύπο», είναι ότι οι ευπαθείς ομάδες θα καλυφθούν πλήρως.

KYRIAKIDHS DHMARXOS NEVROKOPIOY1

Κυριακίδης: Μειωμένα χωρικά

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, σημειώνει ότι «το πολιτικό κομμάτι που αφορά την υπόθεση, έχει γίνει και με το παραπάνω. Η χρηματοδότηση για την κοπή των ξύλων ήταν επαρκής», δηλώνει και τονίζει: «Το ποσό που θα μπορούσε να διεκδικήσει το Νευροκόπι, είναι στις 600.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή λόγω των ειδικών συνθηκών, το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου είπε ότι θα προσπαθήσει να απορροφήσει 300.000 ευρώ. Δηλαδή, από πολιτικής πλευράς ναι μεν ήρθαν τα χρήματα, από εκεί και πέρα όμως, επειδή δεν υπάρχει χρόνος και επειδή υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, την εξέλιξη και τη βιωσιμότητά τους, δεν μπορούμε πλέον να κόβουμε τις ποσότητες ξύλων που κόβαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι το θέμα. Αν μπορούσαμε για παράδειγμα πέρυσι να κόβαμε 20.000 χωρικά, τώρα θα προσπαθήσουμε να κόψουμε 15.000 χωρικά με το ζόρι».

Ο κ. Κυριακίδης μας εξηγεί ότι, «γενικότερα πάντως, όλα αυτά τα προβλήματα σκοπεύουμε να τα αναδείξουμε στο επόμενο διάστημα ως Δήμος Κ. Νευροκοπίου.  Το ζήτημα από εδώ και πέρα είναι το πώς θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.  Όπως και να ’χει φέτος πάμε για μειωμένη χορήγηση καυσοξύλων, καθώς για διάφορους λόγους οι υλοτόμοι δεν θα μπορέσουν να κόψουν την απαιτούμενη ξυλεία και θα πάρουν μόνο οι ευπαθείς ομάδες.  Δυστυχώς δεν μπορούν να καλυφθούν όλοι».

Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου: Άργησαν οι διαδικασίες

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μιχάλης Μαναρίδης, μας εξηγεί με τη σειρά του ότι «η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη. Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες, ενώ θα αφήσουμε ακόμα κάποια περιθώρια στους Δασικούς Συνεταιρισμούς και στη συνέχεια θα δούμε τι θα δώσουμε στον κόσμο».

Ο ίδιος μας εξήγησε ότι «θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε με επαρκή ποσότητα τις ευπαθείς ομάδας, όπως ΟΓΑ, πολύτεκνους, ΑμεΑ κτλ.»

Στην ερώτηση για το τι συμβαίνει με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, ο κ. Μαναρίδης σημειώνει ότι «φέτος οι Δασικοί Συνεταιρισμοί έχουν μπει σε ένα νέο καθεστώς, πήγαν 21 μέλη, έγιναν ΔΑΣΕ και άργησαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Γι’ αυτό το λόγο και η χρηματοδότηση φέτος ήρθε λίγο αργά, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες για παραγωγή καυσοξύλων, καθώς προέκυψαν τα θέματα με τον κορωνοϊό. Στην πορεία θα δούμε πώς θα ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες. Οι ΔΑΣΕ πάντως δουλεύουν πυρετωδώς για να μπορέσουν να καλύψουν όσο καλύτερα γίνεται τις ανάγκες του κόσμου».

ΔΑΣΕ Ποταμών: Δεν υπάρχει χρόνος…

Μιλώντας με υλοτόμους του Δασικού Συνεταιρισμού Ποταμών «ο Αετός», μας είπαν ότι φέτος τα καυσόξυλα θα επαρκέσουν μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, «για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για να καλυφθούν όλες οι ποσότητες με τις συγκεκριμένες ημερομηνίες που ζητάνε».

Όπως λένε, «όχι ότι δεν έχει μεριμνήσει το Δασαρχείο, αλλά χρονικά δεν βγαίνει η κατάσταση. Η διάθεση καυσοξύλων από όσο γνωρίζουμε αρχίζει στις αρχές Νοέμβρη. Και αυτή την ώρα είμαστε στα μέσα Σεπτέμβρη. Μια βροχή να πέσει στο Νευροκόπι, μετά γυρίζει αμέσως ο καιρός και αλλάζουν τα πράγματα».

Όπως μας εξηγούν υλοτόμοι του ΔΑΣΕ Ποταμών «Ο Αετός», «αν ξεκινούσαμε νωρίτερα, η κατάσταση θα ήταν καλύτερα. Λόγω του ότι τώρα γίναμε ΔΑΣΕ και σταμάτησαν οι ΔΑΣ, μέχρι να ολοκληρώσουμε τα καταστατικά, να μας εντάξουν κτλ., οι Συνεταιρισμοί μπήκαν τέλη Ιουλίου στη δουλειά. Πότε περιμένουν να κοπούν αυτές οι ποσότητες;»

Όσον αφορά για τις ποσότητες ξυλείας που πήραν οι Συνεταιρισμοί, τονίζουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι. «Και οι περισσότεροι συνάδελφοι και άλλοι Συνεταιρισμοί δεν είναι ευχαριστημένοι με τις ποσότητες».

Όπως επίσης σημειώνουν, «κάθε χρόνο όλο και μειώνονται οι ποσότητες που δίνονται, δεν πληρώνουν εγκαίρως και χώρια που έχουν μειώσει και την τιμή εδώ και καιρό. Γενικά πάντως έχει καταντήσει ασύμφορη αυτή η δουλειά». Σε γενικό επίπεδο πάντως, θα πρέπει να πούμε ότι συνολικά είναι περίπου 160 υλοτόμοι στην περιοχή που ασχολούνται με την υλοτομία.