Home > Πρώτο Θέμα > Άρθρο του «Π.Τ.» στη Βουλή για τις Φυλακές Νικηφόρου και την καθυστέρηση για το κτίριο του εντευκτηρίου!

Άρθρο του «Π.Τ.» στη Βουλή για τις Φυλακές Νικηφόρου και την καθυστέρηση για το κτίριο του εντευκτηρίου!

Με ερώτηση της βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου

Άρθρο του «Π.Τ.» στη Βουλή για τις Φυλακές

Νικηφόρου και την καθυστέρηση

για το κτίριο του εντευκτηρίου!

 

Χ. Κεφαλίδου: «Εγείρονται ερωτήματα γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση

στην ολοκλήρωση ενός έργου που βαρύνει ιδιαίτερα ένα Νομό

που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε ποσοστό ανέργων για τη χώρα μας»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟΥ ΒΟΥΛΗ έφτασε για άλλη μια φορά, άρθρο του «Πρωινού Τύπου», το οποίο αναφέρεται στις Φυλακές Νικηφόρου. Πρόκειται για άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στον «Π.Τ.» την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 με τον τίτλο: «Οι διαδικασίες για το εντευκτήριο των Φυλακών Νικηφόρου – Μετά από έξι χρόνια κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος που είχε αναλάβει να χτίσει το εντευκτήριο».

Στο άρθρο, γινόταν αναφορά για το λεγόμενο κτίριο του εντευκτηρίου ή όπως συγκεκριμένα ονομάζεται, «Ειδικό κτίριο  επιμόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης» του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας.

Ο εργολάβος που είχε ανακηρυχθεί ως ανάδοχος για την κατασκευή του εν λόγω κτιρίου, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το κτίριο στον απαιτούμενο χρόνο. Το 2013 κηρύχθηκε έκπτωτος, και όπως είχε δικαίωμα, είχε υποβάλλει σχετική ένταση σ’ αυτή την απόφαση. Την ένσταση αυτή την είχε υποβάλει από τον Μάιο του 2013, όμως για λόγους που προφανώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αυτή δεν είχε εξεταστεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που δημοσιεύονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ της ΚΤΥΠ ΑΕ, η ένταση του έκπτωτου εργολάβου, εξετάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο και απορρίφθηκε τελικά στις 9 Αυγούστου 2018 και ανακηρύχθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ σχεδόν ένα μήνα αργότερα. Έξι ολόκληρα χρόνια, η ένταση ήταν σε εκκρεμότητα, άρα και οι όποιες διαδικασίες βρισκόντουσαν επίσης σε εκκρεμότητα!

Μερικές μόνο μέρες πριν από την εξέταση της ένστασης του έκπτωτου εργολάβου, εκδόθηκε και η σχετική έγκριση δόμησης του συγκεκριμένου κτιρίου. Που σημαίνει ότι μάλλον σύντομα (το ελπίζουμε), θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης, απαλλαγμένη πλέον από διάφορα νομικά κωλύματα, όπως είχε πει κάποτε ο υπουργός.

xarakefalidou

Η ερώτηση στη Βουλή

Την ίδια ακόμα ημέρα της δημοσίευσης, η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράστασης κα. Χαρά Κεφαλίδου, κατέθεσε άμεσα ερώτηση, τόσο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου, όσο και προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζη.

Μέσω της ερώτησής της η κα. Κεφαλίδου ρωτάει αν ισχύουν τα δημοσιεύματα του «Πρωινού Τύπου», ενώ τονίζει ιδιαίτερα, ότι υπάρχουν ερωτήματα γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ενός έργου που βαρύνει ιδιαίτερα ένα Νομό που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε ποσοστό ανέργων για τη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, η ερώτηση της κας Κεφαλίδου έχει ως εξής:

[Θέμα: «Φυλακές Νικηφόρου Δράμας: Επεισόδιο 2024 “Ο έκπτωτος ανάδοχος”»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο Δράμας (εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» 14/09/2018) σχετικά με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του “ειδικού κτιρίου επιμόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης” στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας, η κατασκευή του οποίου κρίνεται αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών, ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο αυτό, κηρύχθηκε έκπτωτος!

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μετά από έξι ολόκληρα χρόνια αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» διενέργεια νέας δημοπράτησης του έργου κατασκευής του εντευκτηρίου.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου σχετικά με τις Φυλακές Νικηφόρου (02.04.2018), ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης κος Κοντονής απάντησε ότι «είναι σε εξέλιξη η δημοπράτηση του κτιρίου της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής επιμόρφωσης από την ΚΤΥΠ. Υπήρξε εδώ μια καθυστέρηση διότι σχετικά με το νέο κτίριο υπήρχε μια διάσταση με τον παλαιό και τον νέο ανάδοχο. Το θέμα, όμως, αυτό είναι νομικό, θα ολοκληρωθεί και θα τελειώνουμε. Η δημοπράτηση προχωράει».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ισχύουν τα δημοσιεύματα; Εγείρονται ερωτήματα γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ενός έργου που βαρύνει ιδιαίτερα ένα Νομό που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε ποσοστό ανέργων για τη χώρα μας.
  2. Ποιες οι επόμενες ενέργειες του Υπουργείου για το θέμα αυτό; Πότε επιτέλους, θα περατωθεί το έργο;
  3. Γιατί μέχρι τώρα προκήρυτταν θέσεις εργασίας για ένα έργο που δεν έχει ακόμα περατωθεί;]