Home > νέα > Άσκηση Σπηλαιοδιάσωσης στα βάραθρα του Κορυλόβου Δράμας-Από την Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδας

Άσκηση Σπηλαιοδιάσωσης στα βάραθρα του Κορυλόβου Δράμας-Από την Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδας

Από την Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδας

Άσκηση Σπηλαιοδιάσωσης

στα βάραθρα του

Κορυλόβου Δράμας

 

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ τα μέσα Μαρτίου, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει σχετικό σημείωμα, αναφορικά με τον καθαρισμό του τετράστομου βαράθρου Κορυλόβου, από τους Δραμινούς ορειβάτες Δημήτρη Κατραντζή και Κώστα Αθανασιάδη.

Μετά από την απαραίτητη προετοιμασία, είχαν κατέβει στο βάραθρο βάθους 50 μέτρων του Κορυλόβου, που είναι γνωστό στους σπηλαιολόγους και ως «τετράστομο» γιατί έχει τέσσερις εισόδους και το καθάρισαν από τα σκουπίδια, συνδυάζοντας εκπαίδευση, αλλά και έλεγχο των βυσμάτων που είχαν τεθεί παλαιότερα στα τοιχώματα. Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι, μέσα σ’ αυτό το βάραθρο, υπάρχουν σκουπίδια από μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου που πετάνε ασυνείδητοι. Μέχρι εκεί φτάνει η χάρη μας!

Ο κ. Αθανασιάδης μάλιστα είναι και επαγγελματίας διασώστης, ενώ ασχολείται και με τη σπηλαιοδιάσωση, ενώ όπως είχε δηλώσει το Μάρτιο στον «Π.Τ.», ο ίδιος συμμετέχει στα σχολεία εκπαίδευσης για τη διάσωση από σπήλαια και βάραθρα.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων σπηλαιοδιάσωσης, η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδας (Σ.Ο.Ε.), ενημερώνει ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε το 2ο σχολείο σπηλαιοδιάσωσης στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκαν τα βάραθρα του Κορυλόβου Δράμας, για την πρακτική των διασωστών, από όπου έβγαλαν το φορείο με τον «τραυματία» από βάθος 75 μέτρων, ενώ οι εκπαιδευτικές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα τα μαθήματα στα βάραθρα του Κορυλόβου Δράμας έγιναν στις 7 Ιουλίου και για τρεις ημέρες, με τη συμμετοχή 18 σπηλαιοεξερευνητών από 4 σπηλαιολογικοόυς συλλόγους (ΧΕΙΡΩΝ 1 άτομο, ΠΡΩΤΕΑΣ 12 άτομα, ΕΣΕ ΤοΤΒΕ 3 άτομα και ΕΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 2 άτομα)

Η άσκηση στον Κορύλοβο

Το σπήλαιο που πραγματοποιήθηκε η τελική άσκηση του σχολείου, ήταν το βαθύ του Κορυλόβου. Πρόκειται για ένα βάραθρο 108 μ. βάθους και 259μ. ανάπτυξης, σύμφωνα με τη χαρτογράφηση του συλλόγου Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ το 2014. Το σενάριο προέβλεπε πτώση σπηλαιοεξερευνητή σε μια κατάβαση στα -75μ. και μεταφορά του φορείου μέχρι την είσοδο του σπηλαίου και από εκεί στο δρόμο.

Πρώτα προσέγγισε το σπήλαιο η ομάδα τηλεφώνου που ενημέρωνε την είσοδο για ελλείψεις στο αρμάτωμα και ιδιαιτερότητες που μπορεί να δυσκολέψουν την μεταφορά του φορείου. Στη συνέχεια η ομάδα του τραυματία κατέβασε το φορείο και ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή του θερμού σημείου και την σταθεροποίηση του τραυματία. Ακολούθησαν οι υπόλοιπες ομάδες με ανάλογο εξοπλισμό για την κατασκευή των διασωστικών συστημάτων (αντίβαρα, πολύσπαστα, κεκλιμένη τυρολέζα, αποσπώμενη παράκαμψη κ.α.).

Γενικά, η άσκηση κύλησε ομαλά αν λάβει υπ’ όψη κανείς, ότι κανένας από τους εκπαιδευόμενους δεν είχε συμμετάσχει ξανά σε άσκηση σπηλαιοδιάσωσης και ότι επίσης υπήρχαν διαφορές στην σπηλαιολογική εμπειρία και ικανότητα μεταξύ των εκπαιδευόμενων.

Η συνολική επιχείρηση διήρκησε περίπου 9 ώρες. Στις 10:20 μπήκε η πρώτη ομάδα (τηλεφώνου) και στις 19:30 βγήκε ο τελευταίος σπηλαιολόγος με όλα τα υλικά εκτός σπηλαίου (καλώδιο, σχοινιά πρόσβασης, υλικά διάσωσης, κτλ). Η κίνηση του φορείου κράτησε 2,5 ώρες.

Η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδας (Σ.Ο.Ε.) είναι Ομοσπονδιακή οργάνωση μη κερδοσκοπικού και μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα που ελέγχεται και εποπτεύεται από τον αρμόδιο κρατικό φορέα σε θέματα Πολιτισμού και εκπροσωπεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την Σπηλαιολογία και όλες τις σχετικές δραστηριότητες της, όπως σπηλαιοκατάδυση, σπηλαιοδιάσωση, διάσχιση φαραγγιών καθώς και των επιστημών των σχετιζόμενων με τα σπήλαια.

Βίντεο: https://youtu.be/D1qIYDBHT7Y