Home > Πρώτο Θέμα > Μπίνης: «…υπήρξε μια μη επιτρεπτή χαλάρωση των μέτρων και μια αδυναμία κατανόησης της κατάστασης»

Μπίνης: «…υπήρξε μια μη επιτρεπτή χαλάρωση των μέτρων και μια αδυναμία κατανόησης της κατάστασης»

Στη Δράμα χθες ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με κλιμάκιο του Υπ. Υγείας

Μπίνης: «…υπήρξε μια μη επιτρεπτή

χαλάρωση των μέτρων και μια αδυναμία

κατανόησης της κατάστασης»

Εντατικοποίηση των ελέγχων ζήτησε η Ε.Α.Δ.

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ των μέτρων και την αδυναμία κατανόησης της κατάστασης, αναφέρθηκε χθες το μεσημέρι από τη Δράμας, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Μπίνης. Απαντώντας σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» για το ποια είναι τα συμπεράσματα που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα από τις επισκέψεις του στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Μπίνης απάντησε χαρακτηριστικά ότι, «σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε μια μη επιτρεπτή χαλάρωση των μέτρων και μια αδυναμία κατανόησης της κατάστασης».

Αναλυτικότερα, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Μπίνης, από την Παρασκευή επισκέπτεται πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, ενώ χθες επισκέφθηκε τη Δράμα, όπου συναντήθηκε  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Δράμας.

Τον κ. Μπίνη συνόδευαν από το Τμήμα της Περιφερειακής Υπηρεσίας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις Σέρρες η κα. Παπαδοπούλου, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπ. Υγείας κ. Κωτσιόπουλος, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης κ. Τσαλικάκης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Τσαμπαλάκης, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Υγείας κα. Μπουραζάνη, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κα. Θεοδωρίδου και ο προϊστάμενος του ΣΕΠΕ Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Δράμας – Ξάνθης, κ. Πινδώνης.

Παπαδόπουλος: Έλεγχοι και υποστελέχωση

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν από τη σύσκεψη, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή, γίνεται «προκειμένου να δούμε σε ποιο βαθμό έχουν γίνει και πόσοι έλεγχοι, κατά πόσο ελέγχθηκε γενικότερα η αγορά, όχι μόνο στα μαγαζιά, αλλά σε όλους τους χώρους που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, όπως δομές υγείας, βιοτεχνίες, καταστήματα, σούπερ μάρκετ. Με κάθε τρόπο και κάθε μέσον να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ακόμα ότι, «όλοι αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, προσπαθούν να δουν τι έγινε το προηγούμενο διάστημα. Η επίσκεψη του Διοικητής της Ε.Α.Δ., αφορά όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Θέλουν να δουν το πώς εξελίχθηκε από τη δική μας την πλευρά η διαχείριση των μέτρων που μπορούμε εμείς να επιβλέπουμε, να μπήκαν πρόστιμα, κατά πόσο οι έλεγχοι έγιναν εμπεριστατωμένα, σε μεγάλο αριθμό ή όχι».

Όσον αφορά την Π.Ε. Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, τόνισε ότι από την πλευρά των υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας, «έχουν γίνει πολλοί έλεγχοι και από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και από τη Διεύθυνση Υγείας, πάντα με τη συνδρομή και της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι έλεγχοι έγιναν, πρόστιμα μπήκαν και ενδεχομένως να χρειάζονται ακόμα περισσότεροι και να είναι περισσότερο εντατικοποιημένοι», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ιδιαίτερα, ότι, «υπάρχουν και θέματα υποστελέχωσης, από προσωπικό, είτε σε επίπεδο Αστυνομίας, είτε των υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας, έχουμε θετικά κρούσματα και αντιλαμβάνεστε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εργασίες τους. Έχουμε το γεγονός του 50%-50% όσον αφορά την εργασία των υπαλλήλων, τις ειδικές άδειες και με τα θετικά κρούσματα εντός των υπηρεσιών, υπάρχει μια γενικότερη υποστελέχωση».

Μπίνης: «Χαλάρωση των μέτρων»

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε επίσης πριν από τη σύσκεψη, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Μπίνης, ο οποίος σημείωσε το «ενδιαφέρον  της κυβέρνησης για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στο Νομό Δράμας.

Όπως είπε, «είναι ο βασικός σκοπός για τον οποίο έχουμε έρθει και με τους συναδέλφους, από την Περιφερειακή Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις Σέρρες, αλλά και μια μεγάλη ομάδα από το Υπουργείο Υγείας: Τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλο, τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου».

papadopoylos

Ο κ. Μπίνης διευκρίνισε επίσης: «θέλουμε να ακούσουμε τις τοπικές αρχές, για τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μάχη αυτή, να δούμε πώς εμείς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε με εργαλεία, να προβούμε στον καλύτερο συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών για να αρθούν οι επικαλύψεις ώστε να μην κουράζονται και οι ελεγχόμενοι, να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας, για να καταλάβουμε όλοι πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές.

Είναι μια από τις περιπτώσεις, στις οποίες πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, να βάλουμε πλάτη, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς γκρίνιες, χωρίς να συζητάμε σήμερα για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα, για το τι μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες 10 μέρες. Σκοπός μας είναι, να φροντίσουμε και να υποστηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό στα νοσοκομεία που δίνουν καθημερινά τη μάχη. Θέλουμε να μπορέσει ο ελεγκτικός μηχανισμός να κάνει στοχευόμενους ελέγχους εκεί που υπάρχουν εστίες διακινδύνευσης διασποράς του ιού και όλοι να δουλέψουμε για να έχουμε την ταχύτερη διέξοδο από τα μέτρα, να υπάρξει γρήγορα χαλάρωση να μην υπάρξει ανάγκη να πάρουμε σκληρότερα μέτρα και αν πάμε καλά να έχουμε όσο το δυνατόν πιο κανονικά Χριστούγεννα».

«Χαλάρωση των μέτρων»

Σε ερώτηση του «Π.Τ.», αν από τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχουν βγει κάποια συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ο κ. Μπίνης απάντησε:
«Θα έλεγα ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε μια μη επιτρεπτή χαλάρωση των μέτρων και μια αδυναμία κατανόησης της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε ώρα να αναλύσουμε τι δεν πήγε καλά και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, αλλά εδώ που είμαστε, τι μπορούμε να διορθώσουμε άμεσα, ο καθένας να βάλει από ένα μικρό λιθαράκι και να πάμε μπροστά.

Σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχουμε επισκεφθεί από την Παρασκευή, παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Υπάρχουν περιστάσεις που νομίζουν ότι έχουμε ξεφύγει από την κρίση, ή ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά σκληρά. Αυτά θα τα συζητήσουμε εκ των υστέρων. Αυτή την στιγμή πρέπει όλοι μαζί, πολίτες, κρατικές και τοπικές αρχές, να κινητοποιηθούν με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να κατεβάσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, και κυρίως να ξεκουράσουμε το Ε.Σ.Υ. που καταπονείται και να έχουμε γρήγορα καλύτερα αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πιθανής παράτασης της καραντίνας πέρα από τις 7 Δεκεμβρίου, σημείωσε ότι, «τις επόμενες δέκα ημέρες στον ελεγκτικό μηχανισμό, στόχος μας είναι πιάσουμε πολύ συγκεκριμένα νούμερα, όσον αφορά και τους υγειονομικούς ελέγχους και τις παραβάσεις, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους επιχειρηματίες αλλά και τους πολίτες για την κρισιμότητα, και ελπίζουμε ότι, αν οι έλεγχοι αυτοί διενεργηθούν με βάση το επιχειρησιακό μας πλάνο, θα έχουμε δυνατότητα γρήγορης αποκλιμάκωσης».

Οι έλεγχοι του Δήμου Δράμας

Στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αστυνομία Δήμου Δράμας, έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος. Σύμφωνα μ’ αυτά τα στοιχεία, από την αρχή των ελέγχων από την περίοδο του Μαρτίου, η Δημοτική Αστυνομία Δράμας διενήργησε συνολικά 6.535 ελέγχους και βεβαίωσε 25 παραβάσεις, οι οποίες διαχωρίζονται σε άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας.

Αναλυτικότερα, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας από 23 Μαρτίου έως 4 Μαΐου έγιναν 3.299 έλεγχοι, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο 852 και κατά τη δεύτερη περίοδο της καραντίνας από 23 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου 2.384 έλεγχοι.

Οι έλεγχοι όλες αυτές τις περιόδους, αφορούσαν στις μετακινήσεις, στη χρήση μάσκας, στις συναθροίσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, στο μέγιστο αριθμό ατόμων, στις δραστηριότητες που παραμένουν ανοικτές (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, καταστήματα «για το σπίτι» κ.α.).