Home > νέα > Χαραλαμπίδου: «Πρέπει να στηρίξουμε τον εμβολιασμό και την προσπάθεια να μείνουν τα σχολεία ανοικτά» -Μιλάει στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη της Α’θμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Χαραλαμπίδου: «Πρέπει να στηρίξουμε τον εμβολιασμό και την προσπάθεια να μείνουν τα σχολεία ανοικτά» -Μιλάει στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη της Α’θμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη της Α’θμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Χαραλαμπίδου: «Πρέπει να στηρίξουμε

τον εμβολιασμό και την προσπάθεια

να μείνουν τα σχολεία ανοικτά»

Εμβολιασμένοι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στο Νομό Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΕΝΤΕ μέρες έμειναν, προκειμένου από την επόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου να ανοίξουν τα σχολεία.  Αυτό που είναι γνωστό μέχρι σήμερα, είναι ότι στη νέα σχολική χρονιά που ανοίγει τις πύλες της, τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Για το λόγο αυτό, γίνεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια από το Υπ. Παιδείας, ώστε η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών να έχουν εμβολιαστεί. Όσοι από τους εκπαιδευτικούς δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να παρουσιάζουν δύο φορές την εβδομάδα rapid test, το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι.

Με δύο self test θα προσέρχονται επίσης στα σχολεία και οι μαθητές, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (όσοι τουλάχιστον από τους ανηλίκους άνω των 12 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί).

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος, για να κλείσει ένα τμήμα σε σχολεία, θα πρέπει να υπάρχουν θετικά κρούσματα κατά το 50% συν 1 από τους μαθητές.

Κενά και προσλήψεις

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με την προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Δράμας κα. Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, μας ενημερώνει ότι προς το παρόν όλες οι διαδικασίες για το άνοιγμα των σχολείων γίνονται κανονικά.

Ερωτώμενη σχετικά με το ζήτημα των κενών στα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Δράμας, σημειώνει ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο κατάλογος με τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, ενώ όπως μας λέει, «στη Δράμα έρχονται φέτος 120 αναπληρωτές και από μόνιμους εκπαιδευτικούς διορίζονται 27 άτομα».

Η κα. Χαραλαμπίδου σημειώνει ότι «τα σχολεία της Δράμας είναι ήδη όλα έτοιμα, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στις θέσεις τους, ενώ σε 3 Δημοτικά έχουν αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Εκεί έχουν ήδη οριστεί αναπληρωτές τους, δηλαδή οι υποδιευθυντές ανέλαβαν τη θέση των συνταξιοδοτημένων εκπαιδευτικών. Τα σχολεία αυτά είναι το 2ο Δημοτικό, το 5ο Δημοτικό και το Δημοτικό Φωτολίβους».

FROSO XARALAMPIDOY

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο

Η κα. Χαραλαμπίδου τονίζει επίσης ότι, «φέτος για πρώτη φορά στα Νηπιαγωγεία ξεκινάει το μάθημα της αγγλικής γλώσσας, ενώ πέρυσι λειτούργησε πιλοτικά. Τα αγγλικά θα διδάσκονται για δύο ώρες από μόνιμους εκπαιδευτικούς της αγγλικής γλώσσας, ενώ όπου δεν αρκούν θα αναλαμβάνουν αναπληρωτές».

 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Επίσης, από φέτος ξεκινούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα οποία επί της ουσίας αντικαθιστούν την Ευέλικτη Ζώνη. Όπως διευκρινίζει η κα. Χαραλαμπίδου, «οι εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια, ενώ όσοι δεν έχουν συμμετάσχει, μπορούν ακόμα να δηλώσουν τη συμμετοχή τους».

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αντικαθιστούν την Ευέλικτη Ζώνη και θα γίνεται από 3 ώρες στην Α΄ και Β΄ τάξη, από 2 ώρες στην Γ΄ και Δ΄ τάξη και από 1 ώρα στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη και κατά προτεραιότητα είναι αντικείμενοι των δασκάλων, αλλά υπάρχει και στα Νηπιαγωγεία επίσης.

Επίσης, όπως ενημερώνει «το Υπ. Παιδείας κάνει τηλεδιασκέψεις προς όλα τα στελέχη, αλλά και με περιφερειακές ομάδες. Η δική μας Περιφέρεια και ο Νομός Δράμας την Πέμπτη (αύριο) 10.00 – 12.00 θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές των σχολείων και τους προϊστάμενους των Νηπιαγωγείων, θα τους μιλήσουν για την αναβάθμιση του νέου σχολείου».

Απουσίες

Διευκρινίζεται ακόμα ότι, όσα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή οι γονείς τους φοβούνται τον Covid, είναι γενικά αρνητές της ή και αρνητές της μάσκας, θα παίρνουν κανονικά απουσίες.

Σχετικά μ’ αυτό, η κα. Χαραλαμπίδου διευκρινίζει: «Οι απουσίες έτσι κι αλλιώς καταγράφονται. Όταν ένα παιδί απουσιάζει από το σχολείο θα πρέπει να το δηλώσεις. Δεν είναι ότι παίρνει απουσία, αλλά το δηλώνεις ότι λείπει από το σχολείο και τα παιδιά πρέπει να είναι στο σχολείο. Για ποιο λόγο λοιπόν λείπει ένα παιδί από το σχολείο; Μπορεί να κινδυνεύει, να έχει πάθει κάτι. Πάντα δηλώνονται οι απουσίες, είναι μια ασφάλεια για όλους».

sxoleia-petreleo

«Να στηρίξουμε τον εμβολιασμό»

Σε μήνυμά της επίσης προς γονείς και μαθητές, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Δράμας, κάνει αναφορά στην «στήριξη του εμβολιασμού», προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία:

«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε τον εμβολιασμό και πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια να μείνουν τα σχολεία ανοικτά, γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη να είναι στο σχολικό περιβάλλον, να κοινωνικοποιούνται, να βλέπουν τους φίλους τους και να αλληλεπιδρούν με τους δασκάλους δια ζώσης.

Το εξ αποστάσεως είναι μια υποκατάσταση. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να μπουν ξανά σε μια κανονικότητα. Και πράγματι φέτος για παράδειγμα, ενώ είχαν διακοπεί τα προγράμματα ERASMUS, δηλαδή η κινητικότητα που υπήρχε, φέτος επιτρέπεται. Προσπαθούμε να βάλουμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους – γιατί και οι γονείς έχουν ανάγκη από  όλη αυτή τη διαδικασία γιατί και αυτοί κουράστηκαν – σε μια κανονικότητα μέσα στα πλαίσια της ασφάλειας που χρειάζεται και σίγουρα ο εμβολιασμός είναι μια βοήθεια για να μπορέσουμε να κερδίσουμε την κανονική μας ζωή και να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού.

Θα έχουμε επίσης κάποια στιγμή μια ενημερωτική συνάντηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και όσα θέματα χρειαστούν οι διευθυντές μας, μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους και έχουμε μια πολύ καλή σχέση αλληλεπίδρασης».

Τέλος, ερωτώμενη για το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών στο Ν. Δράμας, τονίζει ότι, «αυτή  την ώρα δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών στο Νομό Δράμας. Γνωρίζουμε πάντως ότι είναι αρκετά μεγάλο. Το Υπ. Παιδείας μας είχε δώσει τη δυνατότητα από πέρυσι, με αδιάθετες δόσεις εμβολίου και η λίστα είχε αναπτυχθεί σημαντικά για τους εκπαιδευτικούς.

Τώρα μένει να το δούμε στην πράξη για το πόσοι δεν θα είναι εμβολιασμένοι, καθώς θα πρέπει να καταθέτουν τα τεστ και  θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα».