Home > Νέα > Χωρίς εξέλιξη για τη λαϊκή αγορά των παραγωγών του Σαββάτου Αν και οι παραγωγοί κάνουν προσπάθειες για να ανοίξουν κάποιο από τα επόμενα Σάββατα

Χωρίς εξέλιξη για τη λαϊκή αγορά των παραγωγών του Σαββάτου Αν και οι παραγωγοί κάνουν προσπάθειες για να ανοίξουν κάποιο από τα επόμενα Σάββατα

Σύσκεψη την Τετάρτη στη Δράμα

Χωρίς εξέλιξη για τη λαϊκή αγορά

των παραγωγών του Σαββάτου

Αν και οι παραγωγοί κάνουν προσπάθειες

για να ανοίξουν κάποιο από τα επόμενα Σάββατα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου στη Δράμα, κάνουν ιδιαίτερη προσπάθεια να ανοίξουν κάποιο από τα επόμενα Σάββατα, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι τόσο εύκολο.

Η αλήθεια είναι ότι, ο πολιτικός κόσμος της Δράμας βρίσκεται στο πλευρό τους κάνοντας ιδιαίτερη  προσπάθεια να βοηθήσει, όμως δυστυχώς τα αποτελέσματα ακόμα δεν είναι ευοίωνα.

Την περασμένη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφεία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ με δική του πρωτοβουλία μήπως και βρεθεί κάποια άκρη, το αποτέλεσμα όμως – αν και αισιόδοξο – δεν μπορεί ακόμα να οδηγήσει στο άνοιγμα της αγοράς του Σαββάτου.

Οι πληροφορίες λένε ότι, ναι μεν μπορεί να υπάρχουν θετικές εξελίξεις, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν, χωρίς όμως εγγυήσεις ότι δεν θα εισπράξουν νέα πρόστιμα.

Το πρόβλημα σκοντάφτει ακριβώς εκεί. Ότι τα ελεγκτικά όργανα, δεν μπορούν να δεχθούν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, ώστε να μην μοιράσουν νέα πρόστιμα στους παραγωγούς εφόσον κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια να στήσουν πάγκους ένα από τα επόμενα Σάββατα. Και αυτό, καθώς η καταγγελία είχε γίνει στην Αρχή Διαφάνειας, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο απ’ αυτό που ορίζει ο νόμος για τις λαϊκές αγορές. Η λαϊκή αγορά στο Δήμο Δράμας είναι μία και γίνεται κάθε Πέμπτη.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Παπαεμμανουήλ, παραβρέθηκε ο πρόεδρος των Παραγωγών κ. Μαυροβασίλης και άλλοι παραγωγοί, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τάσσου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζιμπίδης, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Μεγεθύνεται το πρόβλημα

Το  πρόβλημα με τους παραγωγούς είναι ότι όσο περνάει ο καιρός με κλειστή την αγορά του Σαββάτου, αυτό μεγαλώνει. Η αγορά του Σαββάτου ήταν γι’ αυτούς μια σημαντική οικονομική διέξοδος στα πολλά συσσωρευμένα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Δυστυχώς, όλη αυτή η κατάσταση έχει φρενάρει σε σημαντικό βαθμό τις πωλήσεις των προϊόντων τους, τα οποία όπως γνωρίζουμε είναι ιδιαίτερα ευπαθή και χαλάνε γρήγορα, εφόσον δεν πωληθούν.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός, ότι, οι Δραμινοί μπορούσαν να βρουν εκεί ιδιαίτερα φρέσκα αγροτικά προϊόντα – από την παραγωγή απευθείας στην κατανάλωση και όχι απλά στο ράφι – αλλά και σε πολύ καλές τιμές.

Οι δύο λύσεις που προτείνονται είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστούν, καθώς η κάθε μία ξεχωριστά παρουσιάζει προβλήματα. Η βασική πρόταση είναι να υπάρξει τροπολογία στο πλαίσιο των ήδη λειτουργούντων λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, ώστε να ενταχθούν και συμβατικά προϊόντα, όπου οι παραγωγοί βιολογικών δεν επαρκούν. Η λύση αυτή είναι μάλλον δύσκολο να περάσει, γιατί θα επέλθουν μεγάλες αλλαγές σε όλη τη χώρα και θα αποτελέσει σίγουρα σημείο τριβής, καθώς πίσω από μια τέτοια απόφαση, παίζονται μεγάλα συμφέροντα.

Η δεύτερη λύση, είναι η δημιουργία μιας νέας πρότυπης λαϊκής αγοράς, πράγμα που προϋποθέτει όμως την ίδρυση μιας δεύτερης λαϊκής στο Δήμο Δράμας,  μια δεύτερη μέρα εκτός Πέμπτης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όμως, αυτή η νέα πρότυπη λαϊκή, θα πρέπει να περιλαμβάνει 50% παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και 50% βιομηχανικών προϊόντων και μικροπωλητών.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, αναμένεται να αντιδράσει έντονα ο εμπορικός κόσμος της πόλης της Δράμας, καθώς όπως διαμηνύουν ξεκάθαρα, η Δράμα δεν σηκώνει μια δεύτερη λαϊκή αγορά.

Αν και το πρόβλημα φαίνεται δυσεπίλυτο, παρ’ όλα αυτά σίγουρα η κυβέρνηση με τα συναρμόδια υπουργεία της, μπορεί να βρει λύσεις, θεσμοθετώντας τις γνωστές farmer market όπως είχαν λειτουργήσει παλαιότερα, την περασμένη δεκαετία, δίνοντας μια ανάσα στους παραγωγούς λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αν η Δράμα προτείνει λύσεις που θα μπορούν να σταθούν νομοθετικά και δεν θα προσκρούουν σε οικονομικά συμφέροντα, τότε σίγουρα θα μπορέσει η κυβέρνηση να κινηθεί και ανάλογα.