Home > νέα > Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας το Νοέμβριο ετοιμάζει η Π.Ε. Δράμας-Στα 10.000 ευρώ τα διάφορα έξοδα για την υλοποίησή του

Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας το Νοέμβριο ετοιμάζει η Π.Ε. Δράμας-Στα 10.000 ευρώ τα διάφορα έξοδα για την υλοποίησή του

Κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ

Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας

το Νοέμβριο

ετοιμάζει η Π.Ε. Δράμας

Στα 10.000 ευρώ τα διάφορα έξοδα για την υλοποίησή του

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ πρωτότυπο θέμα ετοιμάζει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, με την ονομασία Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας, το οποίο θα μπορεί να συνδυαστεί και με τον τουρισμό στην περιοχή της Δράμας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Δράμας, αποτελεί προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας της κας Μαριάνθης Λαζαρίδου και υλοποιείται από την υπό σύσταση ΑΜΚΕ ΜΕΘΕΞΙΣ και φέτος υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ του Δήμου Δράμας. Η πρώτη διοργάνωση ήταν προσωπική προσπάθεια της κα. Λαζαρίδου.

Η Π.Ε. Δράμας, υπέβαλε την πρόταση χρηματοδότησης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, η οποία το πέρασε κατά πλειοψηφία. Το σύνολο του αιτήματος ανέρχεται στα 10.000 ευρώ και αφορούν σε έξοδα για εκτυπώσεις φωτογραφιών, αφισών, μπάνερς και άλλο προωθητικό υλικό, φωτογραφική και βιντεογραφική κάλυψη των δράσεων, καθώς και δημιουργία και διαχείριση ιστοσελίδα και μέσω κοινωνικής δικτύωσης και άλλα.

Πέρα από την έκθεση φωτογραφίας, στην οποία θα πάρουν μέρος φωτογράφοι τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, θα πραγματοποιηθούν και τρία τουλάχιστον workshops με θέματα φωτογραφίας, τουριστικής φωτογραφίας και φωτογραφική περιήγηση στο Νομό Δράμας καθώς και μία μουσική βραδιά. Ο πλήρης τίτλος θα είναι: «Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας – Τουρισμός και Φωτογραφία».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της Π.Ε. Δράμας για το έργο, το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Δράμας είναι μια διοργάνωση – η μοναδική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που ενώνει τους λάτρεις της φωτογραφίας και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιάζονται οι εκθέσεις φωτογραφίας Ελλήνων καθώς και φωτογράφων από το εξωτερικό. Παράλληλα, στόχος είναι –όπως και στην πρώτη διοργάνωση- να πραγματοποιηθούν workshops και masterclasses από φωτογράφους και διευθυντές φωτογραφίας Επιπλέον, παρουσιάζονται εκθέσεις ζωγραφικής και graffiti exhibition και παράλληλες δράσεις όπως ομιλίες σχετικές με συγκεκριμένες θεματολογίες (δενδροφύτευση και μουσικές βραδιές).

Η διοργάνωση στοχεύοντας στην ανάδειξη του τουρισμού της περιοχής, προσκαλεί τους φωτογράφους να περιηγηθούν σε σημαντικά αξιοθέατα του νομού, σε φωτογραφικές περιηγήσεις, ενώ η δράση «Σαν τουρίστας», προσκαλεί τους Δραμινούς να βγάλουν φωτογραφίες σε όποιο σημείο του νομού θέλουν και να το αναρτήσουν με το hashtag #san_touristas, προκαλώντας τους ουσιαστικά να κάνουν για λίγο τουρισμό στην ίδια τους την πόλη, ανακαλύπτοντας κρυμμένες ομορφιές και βλέποντας με άλλο μάτι την καθημερινή τους διαδρομή για τη δουλειά ή τον περίπατο. Οι φωτογραφίες αυτές θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ φωτογραφίας θα φιλοξενήσει τις εκθέσεις 20 φωτογράφων από την Ελλάδα, 10 από το εξωτερικό, graffiti exhibition και workshops φωτογραφίας, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί η έκθεση του βραβευμένου φωτογράφου στο 1ο φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν φωτογραφικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις στον νομό. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται μια κοστολόγηση των επιμέρους δαπανών.

Αυτή είναι η πρώτη φάση της διεξαγωγής. Στη συνέχεια, στις αρχές Οκτωβρίου, η Π.Ε. Δράμας θα εκδώσει σχετική πρόσκληση, ώστε να υπάρξουν ανάδοχοι του έργου για την υλοποίησή του.

Οι μειοψηφίσαντες

Για την ιστορία πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Οικονομική Επιτροπή μειοψήφησαν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής Εξακουστός Κωνσταντίνος και Ιωσηφίδης Αλέξανδρος ψηφίζοντας κατά.

Ο κ. Εξακουστός ανάφερε τα εξής: «…η αρνητική ψήφος αφορά την λανθασμένη πολιτική της διοίκησης, η οποία δεν έχει κανένα απολύτως στόχο, κανένα προσανατολισμό και κυρίως κανένα σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Εκτιμούμε ότι το εν λόγω φεστιβάλ θα μπορούσε να είχε ενταχθεί στο πλαίσιο δράσεων του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που επίσης διοργανώνεται στη Δράμα και με τον τρόπο αυτό να λειτουργούσαν οι δύο διοργανώσεις ενισχυτικά η μια προς την άλλη. Αλλά κυρίως να γινόταν πιο ορθολογική χρήση των πόρων της Περιφέρειας μας».

Παρών δήλωσε το μέλος της οικονομικής επιτροπής Χατζηπέμου Χρήστος αναφέροντας τα εξής: «οι διαγωνισμοί θα έπρεπε να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα να γίνονται διαδικτυακά και να δίνουν η δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να συμμετέχει, σε μια τέτοια διαγωνιστική διαδικασία που θα αναδείξει το επόμενο φωτογραφικό υλικό προβολής της Περιφέρειας».