Home > Πρώτο Θέμα > Δημιουργία σημείων στους Δήμους της Π.Ε. Δράμας για ιχνηλάτηση κρουσμάτων-Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στον «Π.Τ.»: «Οι πολίτες πρέπει να παραμένουν ενημερωμένοι αλλά και να μην αδιαφορούν»

Δημιουργία σημείων στους Δήμους της Π.Ε. Δράμας για ιχνηλάτηση κρουσμάτων-Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στον «Π.Τ.»: «Οι πολίτες πρέπει να παραμένουν ενημερωμένοι αλλά και να μην αδιαφορούν»

Σύσκεψη φορέων και υπηρεσιών για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας

Δημιουργία σημείων στους Δήμους

της Π.Ε. Δράμας για ιχνηλάτηση κρουσμάτων

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: «Οι πολίτες πρέπει να παραμένουν ενημερωμένοι

αλλά και να μην αδιαφορούν»

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΣΚΕΨΗ αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών για το συντονισμό και την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του Κορωνοϊού COVID-19 και τον περιορισμό της διάδοσής του, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 6 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Αυτοδιοίκησης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Αντιπεριφέρεια Δράμας.


siskepsi koronoios (1) siskepsi koronoios (2)

Στιγμιότυπο από την σύσκεψη για την εφαρμογή

των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού

Της σύσκεψης προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ συμμετείχαν, η Ιατρός Ρευματολόγος Συντονίστρια του Ε.Ο.Δ.Υ. στο Ν. Δράμας κα. Ελένη Γαμβρέλη, ο Παιδίατρος Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ν. Δράμας κ. Γεώργιος Γεωργιάδης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Υγιεινής και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, ο αντιδήμαρχος για θέματα Υγείας Δήμου Δοξάτου κ. Δημήτριος Καραμπακάκης, ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δημάρχου Δήμου Παρανεστίου κ. Πέτρος Κυπραίου, εκπρόσωπος του Δήμου Προσοτσάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας κ. Αθανάσιος Σέρτης, καθώς και η Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας κα Αλεξάνδρα Μπουραζάνη και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αναφορικά με την σύσκεψη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», τόνισε ότι «επειδή φέρω και την ευθύνη του πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας όλου του Νομού Δράμας ως αντιπεριφερειάρχης, κάναμε μια σύσκεψη προκειμένου να δούμε τις κατευθυντήριες γραμμές. Όπως ξέρετε, έχουμε ήδη μπει στη δεύτερη φάση της πανδημίας και όσο πηγαίνουμε προς το χειμώνα, η αλήθεια είναι ότι θα έρθουν δύσκολες μέρες».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ήδη τα κρούσματα έχουν περισσέψει και αυτή την στιγμή υπάρχει καθημερινά κάτι καινούριο. Δεν το λέμε για να φοβίσουμε τον κόσμο. Το λέμε όμως για να επιστήσουμε την προσοχή, όσον δυνατόν γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να παρθούν τα μέτρα που πρέπει».

PAPADOPOYLOS G1

Χώρος στους Δήμους

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, ζητήθηκε από τους Δήμους «να δοθεί χώρος, άμεσα σε κάθε Δήμο, έτσι ώστε όταν υπάρχουν κρούσματα σε κάθε Δήμο, θα πρέπει να υπάρχει ένα σημείο, που άμεσα ο ΕΟΔΥ και η Διεύθυνση Υγείας να έχουν πρόσβαση στην ιχνηλάτηση μέσω του χώρου αυτού, αλλά και στα πρωτόκολλα. Πρέπει δηλαδή να μπορούμε να καλέσουμε μέσω της ιχνηλάτησης, πέντε επαφές –άτομα, ώστε να παρθούν δείγματα για να σταλούν στα αρμόδια εργαστήρια. Δεν μπορεί να καλούμε από το Παρανέστι, ή από το Νευροκόπι ή από την Προσοτσάνη στη Δράμα. Άρα είναι πολύ σημαντικός και ο ρόλος των Δήμων και πρέπει να πάρει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί.

Έχω επισημάνει ακόμα, ότι οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν έτοιμα κάποια κονδύλια, μέσω τροποποίησης προϋπολογισμών, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τα μέτρα προστασίας, ζητήματα που είτε αφορούν τα σχολεία μας, είτε άλλους δημόσιους φορείς και οργανισμούς. Θα πρέπει να μπει μπροστά η Αυτοδιοίκηση και αυτός είναι ο ρόλος της: στο πιο κοντινό σημείο δίπλα στον πολίτη».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγεί ότι ζήτησε από τον Αστυνομικό Διευθυντή, «να επισημάνει για μια ακόμα φορά, να βοηθήσουν όσο μπορούν στο μέγιστο βαθμό, όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν εναρμονίζονται με τα μέτρα, όταν κάποιοι δεν ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Επίσης, όσον αφορά τον ΕΟΔΥ, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην υπεύθυνη των κινητών μονάδων ΚΟΜΥ στη Δράμα, κα. Γαμβρέλη: «Η κα. Γαμβρέλη κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και αγώνα, με τα όποια προβλήματα μπορούν να υπάρχουν – και υπάρχουν προβλήματα, δεν είναι κρυφό αυτό – αλλά όταν υπάρχει η ένωση δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο, τότε ενδυναμώνεται αυτή η προσπάθεια με θετικά αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στη Διεύθυνσης Υγείας, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι, «είναι άμεσα δίπλα στον ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση και ό,τι αυτό συνεπάγεται και προσπαθούμε πλέον να βοηθήσουμε και σε άλλα σημεία, καθώς μπορούν να βοηθηθούν σε διάφορα επίπεδα οι δύο υπηρεσίες».

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι «παρ’ όλο που υπάρχει μια μυστικότητα για ευνόητους λόγους, για να μην υπάρξει πανικός, οι πολίτες πρέπει να παραμένουν ενημερωμένοι, αλλά και να μην αδιαφορούν».