Home > Πρώτο Θέμα > Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, και ανασυγκρότηση

Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, και ανασυγκρότηση

 Την Παρασκευή η έναρξη της Ζ’ Επιστημονικής Συνάντησης

Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον

Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή,

και ανασυγκρότηση

Δ. Πατρωνίδου: «Το παράδοξο είναι ότι η Κατοχή αυτή, το 1916-1918,

δεν έχει αποτελέσει καθόλου αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και γενικώς ξεχάστηκε…»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με αφορμή την Ζ’ Επιστημονική Συνάντηση «Η Δράμα και η Περιοχή της – Ιστορία και Πολιτισμός», δόθηκε χθες στο δημαρχείο Δράμας, κοινή συνέντευξη τύπου από τον δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργο Ψαρρά, και την Διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κα. Δήμητρα Πατρωνίδου.

Η Επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση», πρόκειται να διεξαχθεί στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Στο πλαίσιο της Επιστημονικής Συνάντησης, θα πραγματοποιηθούν συνεδρίες στις οποίες θα συμμετέχουν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και ερευνητές διαφόρων επιστημονικών τομέων.

EPISTHMONIKH SYNANTHSH 1

Από αριστερά, η κα. Δ. Πατρωνίδου, ο κ. Χρ. Μαμσάκος, και ο κ. Γ. Ψαρράς

Ο κ. Μαμσάκος, στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι αναμφίβολα τέτοια συνέδρια αποτελούν έναν πολύτιμο θησαυρό για την ανάδειξη της ιστορίας μας. Μέσα από αυτό το συνέδριο, υποστήριξε ότι: «Θα μας δοθεί η δυνατότητα να φιλοξενήσουμε στο βήμα της Επιστημονικής Συνάντησης στη Δράμα, σημαντικούς επιστήμονες που αναμφισβήτητα το έργο τους και η προσφορά τους είναι μεγάλη στην ιστορία της περιοχής μας. Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να μάθουν την ιστορία του τόπου μας, που είναι σημαντική για τις δύσκολες μέρες που περνάει όλη η πατρίδα μας. Συγχρόνως, θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες δύο αξιόλογους επιστήμονες και να τους τιμήσουμε για την προσφορά τους και το πλούσιο έργο τους, οι οποίοι είναι συμπολίτες μας».

Ακολούθως, ο κ. Ψαρράς, μίλησε για την πληθώρα των εισηγητών και των επιστημόνων, οι οποίοι κοσμούν το πρόγραμμα της Επιστημονικής Συνάντησης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Επιστημονικής Συνάντησης ανέφερε ότι πρόκειται να ανακηρυχθούν επίτιμοι δημότες  οι κ.κ. Νάσος Βαγενάς και Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ενώ θα βραβευθούν οι ερευνητές κ.κ. Αθανάσιος Κάζης και Δημήτριος Πασχαλίδης.

Στη συνέχεια, η κα. Πατρωνίδου επεσήμανε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, και σε όλη την Ευρώπη διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και επιστημονικές συναντήσεις, οι οποίες καλλιεργούν την υπεύθυνη μνήμη.

Η Ανατολική Μακεδονία, όπως ανέφερε η κα. Πατρωνίδου, στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου (1914-1918) ενεπλάκη στη δίνη των διεθνών εξελίξεων, κυρίως, όμως, στη διετία 1916-1918 βίωσε για δεύτερη φορά τη Βουλγαρική Κατοχή.

«Το παράδοξο είναι ότι η Κατοχή αυτή, το 1916-1918, δεν έχει αποτελέσει καθόλου αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και γενικώς ξεχάστηκε. Μπλέχτηκε μέσα στις συγκρούσεις και στις αντιφάσεις του Εθνικού Διχασμού και κρύφτηκε κάπως στις πτυχώσεις του παγκόσμιου γεγονότος, που αποτέλεσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Υπάρχει ένα κενό στην ιστορική μελέτη, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα αυτόνομο ιστορικό επεισόδιο. Πρόκειται για μια νέα μεγάλη φάση του Μακεδονικού ζητήματος. Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η ζ’ Επιστημονική Συνάντηση. Πρόκειται για την πρώτη συστηματική επιστημονική συζήτηση πάνω στο θέμα της Βουλγαρικής Κατοχής, αλλά και γενικότερα στο ζήτημα της ενσωμάτωσης της Ανατολικής Μακεδονίας από το 1913 και έπειτα στον εθνικό κορμό, αλλά και στις προσπάθειες ανασυγκρότησης που ακλούθησαν μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν αυτές οι προσπάθειες», σημείωσε η κα. Πατρωνίδου.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί, εξήγησε η κα. Πατρωνίδου, είναι ότι πέρα από τα καθαρά στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα, η συζήτηση αυτή θα φωτίσει πλευρές υγειονομικές, πολεοδομικές, εκπαιδευτικές και επίσης το πολύ σημαντικό ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που δέχτηκε η Ανατολική Μακεδονία για να ορθοποδήσει, καθώς και δύσκολα ζητήματα χειρισμού του τραύματος και μνήμης, και ατομικά και συλλογικά – πολιτικά.

«Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ελληνικής και διεθνούς, αλλά και σπουδαίους ερευνητές και σπουδαίες ερευνήτριες, Ανατολικομακεδόνες κατ’ εξοχήν, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεν πρέπει να παραλείψω το γεγονός ότι η Επιστημονική Επιτροπή, καθώς επιθυμούσε να δει πολύπλευρα αυτό το έτσι κι αλλιώς πολύπλοκο ζήτημα, απηύθυνε πρόσκληση και σε διακεκριμένος ιστορικούς της γείτονος χώρας, της Βουλγαρίας, που είναι γνωστό ότι ασχολούνται αυτή την περίοδο, οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν την πρόσκληση. Δεν ήρθε ακόμη το πλήρωμα του χρόνου˙ θα έρθει πιστεύουμε για μια συζήτηση καθαρή πάνω στο τραπέζι», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Πατρωνίδου.