Home > Πρώτο Θέμα > Δράμα:Δυσεπίλυτο το πρόβλημα με τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς και την απόσταση των πάγκων

Δράμα:Δυσεπίλυτο το πρόβλημα με τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς και την απόσταση των πάγκων

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών και της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Δράμας

Δυσεπίλυτο το πρόβλημα με τη λειτουργία

της λαϊκής αγοράς και την απόσταση των πάγκων

► Διαφωνίες για τον χώρο της οδού Χελμού από μικροπωλητές

που θέλουν να παραμείνουν στη υφιστάμενη δομή

► Συμφωνεί διαφωνώντας η αντιπολίτευση για την οδό Χελμού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΟ πρόβλημα εξελίσσεται τελικά το ζήτημα της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς της Δράμας από την επόμενη Πέμπτη 14 Μαΐου, καθώς στους παραγωγούς, θα πρέπει να προστεθούν τελικά και οι μικροπωλητές. Και το πρόβλημα βρίσκεται στο ζήτημα της τήρησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ότι μεταξύ των πάγκων, θα πρέπει να τηρούνται πέντε μέτρα απόστασης από κάθε πλευρά.

Για το θέμα αυτό αναφερθήκαμε ήδη σε χθεσινό μας δημοσίευμα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Εφραιμίδη, ο οποίος φέρεται να ετοιμάζει μια πρόταση για το δεύτερο τμήμα της λαϊκής αγοράς στην περιοχή της οδού Χελμού στην ανάπλαση.

Για την επιλογή αυτής της περιοχής υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις, τόσο από τη μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Δράμας, όσο και από μικροπωλητές αλλά και κατοίκους της περιοχής. Το θέμα είναι ότι μερίδα μικροπωλητών δεν θέλει να φύγει από τον ήδη υφιστάμενο χώρο της λαϊκής αγοράς επί της οδού 19ης Μαΐου και τις πέριξ οδούς, ενώ το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με τα 5 μέτρα τήρησης των αποστάσεων, δεν χωρούν όλοι οι μικροπωλητές.

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, χωρίς όμως να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις, ενώ εκφράστηκαν μόνο απόψεις.

laiki agora Dramas (1)

Στο μεταξύ και πριν γίνει η συζήτηση αυτή, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είχε ανεβάσει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 6 Μαΐου απόφαση για «καθορισμό νέου χώρου λειτουργίας παράλληλης υπαίθριας αγοράς στο Δήμο Δράμας» και στο αποφασιστικό κομμάτι αναφέρεται ότι «η εν λόγω αγορά θα διεξάγεται την ίδια ημέρα και τις ίδιες ώρες με την υφιστάμενη λαϊκή αγορά του Δήμου Δράμας, ήτοι κάθε Πέμπτη και κατά το χρονικό διάστημα από 07.00 έως 15.00.»

Ορίζεται επίσης και ο χώρος: «Ως χώρος διεξαγωγής της παράλληλης λειτουργίας της λαϊκής αγοράς του Δήμου Δράμας, ορίζεται η οδός Χελμού από το σημείο που αυτή τέμνεται με την οδό Βεργίνας μέχρι το σημείο που αυτή τέμνεται με την οδό Φιλίππου. Στην εν λόγω αγορά θα δραστηριοποιούνται οι επαγγελματίες πωλητές που έχουν δικαίωμα προσέλευσης στη λαϊκή αγορά του Δήμου Δράμας».

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, «η παρούσα θα ισχύει για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας».

Διαμαρτυρίες και νέες αποφάσεις

Παρ’ όλα αυτά, οι διαμαρτυρίες πολλών, έφεραν μάλλον αλλαγές στο αποφασιστικό κομμάτι και απ’ ότι φαίνεται ακόμα δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση. Όπως δήλωσε χθες το μεσημέρι στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος κ. Εφραιμίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή «σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Το θέμα είναι να δούμε πώς θα υλοποιήσουμε αυτό το σενάριο αν τελικά θα γίνει επί της οδού Χελμού, ή αν τελικά πάμε στην υφιστάμενη δομή, όπου όμως θα λειτουργήσουν το ανώτερο οι μισοί από τους 120, για να μπορέσουν να χωρέσουν. Εκεί θα πρέπει να κόψουμε ονόματα και πάλι οριακά θα μπορέσουν να χωρέσουν ακόμα και το 50% των εμπόρων και μικροπωλητών».

Όπως είπε ο κ. Εφραιμίδης, «θα πρέπει να καθίσουμε να δούμε αύριο (σήμερα), πόσες από αυτές τις άδειες υφίστανται, να ρωτήσουμε τον συνδικαλιστικό τους φορέα και ανάλογα να καταλήξουμε, γιατί κάποιοι θέλουν και κάποιοι όχι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει και πάλι ενημέρωση των αντιπολιτεύσεων και ανάλογα η τελική απόφαση θα παρθεί πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα 18 τρέχοντος. Όπως επεσήμανε, ακόμα και αν χωρέσουν οριακά οι μισοί, «υπάρχει φόβος να παρεισφρήσουν και άλλοι και εκεί θα έχουμε πρόβλημα, γιατί θα υπάρξουν έλεγχοι από την Αστυνομία και δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Αν νομίζουν ότι δεν θα γίνουν έλεγχοι, φοβάμαι ότι θα πέσουν πρόστιμα και θα τους παίρνουν τις άδειες. Πρέπει να καταλάβουν οι μικροπωλητές ότι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία δεν έχουν τελειώσει».

Η μείζονα αντιπολίτευση

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο εκπρόσωπος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, σημείωσε ότι επί της ουσίας δεν συζητήθηκε τίποτα τελικό στην Οικονομική Επιτροπή, καθώς απουσίαζε ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος.

Όπως είπε μάλιστα, «δεν επιτρέπεται να γίνει σε δρόμο πλέον η λαϊκή αγορά, εάν υπάρχουν ακάλυπτοι χώροι. Και στη συγκεκριμένη περιοχή δίπλα στους δρόμους είναι οι ακάλυπτοι χώροι και δίπλα στους ακάλυπτους χώρους είναι οι δρόμοι.  Και οι ακάλυπτοι είναι δημοτικοί χώροι και άρα μπορεί να γίνει εκεί η λαϊκή. Το άλλο σφάλμα είναι ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην ΠΝΠ επιτρέπεται η λαϊκή αγορά σε δύο χώρους ταυτόχρονα, και από το μόνο που απαλλάσσει του Δήμους είναι η γνωμοδότηση της Αστυνομίας η οποία πρέπει να δοθεί σε ένα μήνα».

Ο κ. Μλεκάνης σημείωσε ακόμα ότι δεν θα πρέπει να εμποδίζονται άλλα καταστήματα, ότι θα εμποδίζεται το 3ο και 4ο ΓΕΛ που είναι δίπλα στη Χελμού και θα έχει πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ θα εμποδίζονται το ΚΗΦΗ και το ΚΔΑΠμεΑ όπου συμπολίτες μας πηγαίνουν τους ηλικιωμένους και τα παιδιά τους, και θα υπάρξει πρόβλημα σ’ αυτό.

Όπως είπε ο ίδιος, «τους προτείναμε να γίνει η λαϊκή από την Ποδηλατούπολη και μετά, στους ακάλυπτους χώρους που υπάρχουν με τα όργανα γυμναστικής του Δήμου και στο πάργκινγ και αν δεν φτάσει ο χώρος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο δρόμος, ο οποίος δεξιά και αριστερά είναι χώρος ελεύθερος και δεν εξυπηρετεί κάποιες υπηρεσίες».

Ο κ. Μλεκάνης τόνισε επίσης ότι χθες το πρωί είχαν συγκεντρωθεί χωρίς καμιά προστασία αρκετοί μικροπωλητές έξω από το δημαρχείο, οι οποίοι διαμαρτύρονται ώστε να μη φύγει η λαϊκή αγορά από την υφιστάμενη δομή.