Home > Πρώτο Θέμα > Δύο καταστήματα στην Καβάλα κληροδοτεί στο Μακεδονικό Βραβείο ο αείμνηστος ιδρυτής του, Ευάγγελος Μαρινόπουλος-Νέα προσφορά από τον ιδρυτή του μέσω της διαθήκης του

Δύο καταστήματα στην Καβάλα κληροδοτεί στο Μακεδονικό Βραβείο ο αείμνηστος ιδρυτής του, Ευάγγελος Μαρινόπουλος-Νέα προσφορά από τον ιδρυτή του μέσω της διαθήκης του

Νέα προσφορά από τον ιδρυτή του μέσω της διαθήκης του

Δύο καταστήματα στην Καβάλα κληροδοτεί

στο Μακεδονικό Βραβείο ο αείμνηστος

ιδρυτής του, Ευάγγελος Μαρινόπουλος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ έχουμε όσον αφορά το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, το οποίο είχε ιδρυθεί το 2002, από τον αείμνηστο συμπολίτη μας ιατρό Ευάγγελο Μαρινόπουλο.

Στις 6 Απριλίου, ο Ευάγγελος Μαρινόπουλος έφυγε από τη ζωή και πρόσφατα ανοίχθηκε η διαθήκη του, μέσω της οποίας γίνεται γνωστό ότι πέρα από το καταπίστευμα που υπάρχει, κληροδοτεί και δύο καταστήματα στην Καβάλα, με στόχο την ενίσχυση του Ιδρύματος.

Να σημειωθεί ότι προκειμένου να ιδρυθεί το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, ο Ευάγγελος Μαρινόπουλος είχε καταθέσει σχετικό καταπίστευμα σε τράπεζα 300.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσει το Ίδρυμα να σταθεί στα πόδια του και να προσφέρει τα ετήσια βραβεία του.

Όπως μας λέει το ισόβιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κ. Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης, «ο Μαρινόπουλος ήταν από τους ανθρώπους που τον ενδιέφερε πάρα πολύ η κοινωνία. Έλεγε ότι, πλούσιος δεν ήταν, αλλά ο κόσμος πήγαινε στο ιατρείο του για να εξεταστεί, ώστε δεν είχε χρόνο ούτε να αναπαυτεί. Και όταν ήρθε το θέμα να ιδρύσει το Μακεδονικό Βραβείο, είχε περίπου 300.000 ευρώ τα οποία και διέθεσε γι’ αυτό το λόγο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μαζί με τα δύο ακίνητα, αφήνει επίσης και όλα τα βιβλία που είχε στην κατοχή του, μαζί με αντίτυπα από τις εκδόσεις των δικών του βιβλίων.

Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, ιδρύθηκε το 2002, και τα πρώτα χρόνια ο ίδιος είχε κρατήσει απόλυτη ανωνυμία γύρω από το όνομά του και ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε κάτι από αυτό για προσωπικούς λόγους. Παρ’ όλο που κάποια στιγμή το όνομά του έγινε γνωστό, ο ίδιος συνέχισε να μην προβαίνει σε ανακοινώσεις ή να εκμεταλλεύεται οτιδήποτε από τις εκδηλώσεις του Βραβείου.

Διάκριση στη λογοτεχνία, τις επιστήμες, τις τέχνες

Στόχος του Μακεδονικού Βραβείου, είναι η βράβευση ενός ατόμου κάθε χρόνο και συγκεκριμένα την ημέρα της εθνικής επετείου 1940, να βραβεύεται ένας Έλληνας πολίτης, που έχει διακριθεί για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στις επιστήμες, στη λογοτεχνία ή στις τέχνες.

Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι πάντα ο εκάστοτε δήμαρχος Δράμας, ενώ το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από ένα ισόβιο μέλος τον κ. Χατζηθεοδωρίδη, από ένα δημοτικό σύμβουλο που ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, τον εκάστοτε αντιδήμαρχο Πολιτισμού και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το πρώτο Μακεδονικό Βραβείο δόθηκε στην αείμνηστη πλέον Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά, ενώ ακολούθησαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο ιατρός Δαμιανός Σακάς, η Βιολόγος Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη, ο μουσικοσυνθέτη Σταμάτης Σπανουδάκης, ο ποιητής Νάσος Βαγενάς, ο επιστήμονας Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, ο γλύπτης Παύλος Άγγελος Κουγιουμτζής, ο φυσικός-συγγραφέας Γιώργος Γραμματικάκης, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη κ.α.

Κάθε χρόνο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος δέχεται τις σχετικές προτάσεις για την βράβευση κάποιου ατόμου, ενώ μάλιστα το 2022 δεν υπήρχε άτομο που να πληροί τις απαιτήσεις που είχε θέσει ο ιδρυτής του. Το τελευταίο βραβείο είχε δοθεί το 2021 και απευθυνόταν προς τον κ. Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο ίδιος, αγαπούσε ιδιαίτερα την πατρίδα του τη Δράμα και φυσικά ο στόχος του τίτλου του Ιδρύματος ήταν η Μακεδονία, περιοχή για την οποία έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη, γι’ αυτό και ο τίτλος του Ιδρύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα και η βράβευση εκείνης της ημέρας της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη Δράμα, αλλά και για τη χώρα.

 

Εξαίρετος γιατρός και συγγραφέας

Εκτός από ένας εξαίρετος γιατρός στον οποίο οι Δραμινοί συμπολίτες μας συνέρεαν στο ιατρείο του, ο Ευάγγελος Μαρινόπουλος ήταν και ένας εξαίρετος συγγραφέας, με πλούσιο συγγραφικό έργο.

Τα Βιβλία του που έχουν κυκλοφορήσει είναι τα εξής:

  1. «Ξενικές επιδράσεις στην Ελληνική γλώσσα» (1995),
  2. «Απολογισμός και Απολογίες (1996),
  3. «Θρασύβουλος και Καλλιρρόη (1996),
  4. «33 διηγήματα» (1997),
  5. «Αλόκα, ο δεύτερος σταθμός» (1998),
  6. «Νικήτας Μάζαρος»  (1998),
  7. «Στοχασμοί» (1999),
  8. «Οι αχαλίνωτοι» (2000),
  9. «Αγκάθια και κρίνα» (2000),
  10. «Ελληνικά επώνυμα ξενικής προέλευσης» (2003),
  11. «Συμφωνία της ευγνωμοσύνης» 2004),
  12. «Ο άνθρωπος ζει …όσο θέλει» (2004),
  13. «Γλωσσικά θέματα» (2006),
  14. «Ο Ισίδωρος και οι δύο παρθένοι» (2008).