Home > Πρώτο Θέμα > Ειδική μελέτη χαρακτηρίζει ευσταθές το πρανές επί της οδού 19ης Μαΐου κοντά στη γέφυρα της Αντιγόνου Δήμαρχος: Η μελέτη θα ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και θα προχωρήσει το έργο ενίσχυσης της στήριξης

Ειδική μελέτη χαρακτηρίζει ευσταθές το πρανές επί της οδού 19ης Μαΐου κοντά στη γέφυρα της Αντιγόνου Δήμαρχος: Η μελέτη θα ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και θα προχωρήσει το έργο ενίσχυσης της στήριξης

Παραλήφθηκε ομόφωνα επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Ειδική μελέτη χαρακτηρίζει ευσταθές

το πρανές επί της οδού 19ης Μαΐου

κοντά στη γέφυρα της Αντιγόνου

Δήμαρχος: Η μελέτη θα ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και θα προχωρήσει το έργο ενίσχυσης της στήριξης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ ΤΗΝ περίοδο του Δεκεμβρίου του 2021 και μετά από μια καταρρακτώδη βροχή υπήρξε ένα σοβαρό ζήτημα με την πτώση χωμάτων, από το πρανές επί της 19ης Μαΐου, λίγο πιο κάτω από τη γέφυρα της οδού Αντιγόνου.

Είναι ακριβώς το σημείο, από το οποίο ξεκινάει ο πλακοσκεπής αγωγός του ξεροχειμάρρου Μοναστηρακίου και επικαλύπτεται από το οδόστρωμα της οδού 19ης Μαΐου.

Τις επόμενες ημέρες από το συμβάν εκείνο, είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου για το πώς θα αντιμετωπιζόταν το ζήτημα, ώστε να μην υπάρξουν θύματα από νέα πτώση υλικών από το πρανές, αλλά και το πώς θα γινόταν η πιθανή του στήριξη.

Στη συνέχεια και μετά από καιρό, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είχαν προχωρήσει σε ένα έργο στήριξης του πρανούς, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από την πτώση υλικών. Αυτή η μορφή στήριξης παραμένει ακόμα και σήμερα.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Δράμας προχώρησε στην ανάθεση μελέτης, ώστε να διερευνηθεί αν το πρανές είναι σταθερό ή αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής του σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, ή από κάθε άλλη περίπτωση.

Το κόστος της μελέτης αυτής ανήλθε στο συνολικό ποσό των 9.993,66 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, και παραδόθηκε στο Δήμο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και στο πλαίσιο αυτό, σε συζήτηση που είχε διεξαχθεί ήδη στη Δημοτική  Επιτροπή και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η οριστική παραλαβή της.

Τίτλος της μελέτης: «Σύνταξη μελετών αντιμετώπισης της αστοχίας του πρανούς επί της οδού 19ης Μαΐου»  και περιλαμβάνονται σ’ αυτήν η Γεωλογική μελέτη καθώς και η Γεωτεχνική έρευνα – αξιολόγηση.

Όπως αναφέρεται στα γενικά στοιχεία της μελέτης, «η πόλη της Δράμας διασχίζεται από βορρά προς νότο από τον ξηροχείμαρρο Μοναστηρακίου («Τσάι»). Από τις αρχές του της δεκαετίας του ’60 με έργο του τότε Υπουργείου Δημοσίων Έργων, ο χείμαρρος επικαλύφθηκε σε όλο το εντός σχεδίου πόλης μήκος του, από την οδό Αντιγόνου (όπου και το έργο πλημμυρικής παροχής) μέχρι τη σημερινή οδό Πατριάρχου Διονυσίου – τότε οδός Σφαγείων, αποτελώντας πλέον οδό κυκλοφορίας της πόλης, τη σημερινή οδό 19ης Μαΐου.

Στα πρώτα μέτρα της επικάλυψής του προς την οδό Αντιγόνου, το έργο διευθέτησης-επικάλυψης διατήρησε το φυσικό γεωλογικό ανάγλυφο της παρειάς του χειμάρρου – παρακατακόρυφο κροκαλοπαγές πέτρωμα – και περιέλαβε ένα τοίχο ποδός

ορύγματος παρά το ανάντη έρεισμα της οδού, ύψους περί τα 3-4m, το οποίο συγκρατεί τμήμα του πρανούς (ύψος υπεράνω μη αντιστηριζόμενου πρανούς λιγότερο από 4m). Στο χείλος του ορύγματος και σε ένα μήκος 40~50m υφίστανται τέσσερις οικίες εκ των οποίων η μία, η ΒΔ ευρισκόμενη, έχει πλέον κατεδαφιστεί, ενώ και κάποιες από τις υπόλοιπες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες».

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι, για την ανάσχεση των καταπτώσεων, κατασκευάστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, έργο αναχαίτισης των καταπτώσεων που περιλαμβάνει την τοποθέτηση 10 παράλληλων και επάλληλων σιδηροδοκών διατομής.

Το τελικό συμπέρασμα

Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης, είναι ότι «με βάση τα στοιχεία της γεωλογικής διερεύνησης, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το υφιστάμενο πρανές χαμηλού ύψους και απότομη κλίσης, χαρακτηρίζεται διαχρονικά από ικανοποιητικές συνθήκες ευστάθειας, χωρίς κίνδυνο γενικευμένης κατάρρευσης».

Όπως αναφέρεται μάλιστα, «οι όποιες περιοδικά εκδηλώμενες αστάθειες (θραύσεις) θεωρείται ότι προκαλούνται αποκλειστικά από εξωγενείς (μη τεχνικογεωλογικούς)  παράγοντες».

Σημειώνεται ακόμα, ότι, «τα μέτρα ανάσχεσης και αναχαίτισης που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί, είναι ικανά να αναχαιτίσουν διαχρονικά κάθε δυνητική αστάθεια προς τη μεριά του δρόμου και αφετέρου, τυχόν δυνητική εκδήλωση ασταθειών σε βάθος χρόνου».

Τέλος, η μελέτη προτείνει – σε κάθε περίπτωση – να υπάρχουν ορισμένα μέτρα ενίσχυσης του πρανούς, θέτοντας υπόψη τέσσερα διαφορετικά σενάρια.

Ομόφωνα

Κατά τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το σώμα ψήφισε ομόφωνα την οριστική παραλαβή της μελέτης, ενώ όπως ειπώθηκε και από την αντιπολίτευση, καλό θα είναι στη συνέχεια να εξεταστούν τα τέσσερα σενάρια ενίσχυσης της στήριξης και ο Δήμος να προχωρήσει σε ένα από αυτά.

Από εδώ και πέρα, η μελέτη θα πρέπει να ενταχθεί με τροποποίηση στο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά και στον προϋπολογισμό ώστε να προχωρήσει και να γίνει κάποιο έργο περαιτέρω στήριξης. Συμφώνησαν ότι όντως δεν υπάρχει επικινδυνότητα, όπως και ότι θα πρέπει ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει τη διευθέτηση της ενίσχυσης της στήριξης του πρανούς.

Στη συνέχεια, ο νυν δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κληθεί για κατάθεση από τον Εισαγγελέα (καθώς παλαιότερα ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας).

‘Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, «η εξέλιξη αυτή με βρίσκεται απόλυτα σύμφωνο, ευτυχώς καθησυχάζει τα πράγματα η γενική διαπίστωση, ότι δεν μπορεί αύριο το πρωί με μια γενίκευση να φύγει όλο το πρανές. Από εκεί και πέρα, το σίγουρο είναι ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα που αναφέρονται και θα ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα με τροποποίηση, ώστε να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα σπίτια εκεί, αλλά πρόκειται για μια κεντρική αρτηρία της πόλης, καθώς και με την ασφάλεια, ακόμα και με τον καλλωπισμό, δεν είναι η καλύτερη εικόνα».