Home > νέα > Είκοσι ταινίες προκρίθηκαν στο Διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εκ των οποίων πέντε ελληνικές-

Είκοσι ταινίες προκρίθηκαν στο Διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εκ των οποίων πέντε ελληνικές-

46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Είκοσι ταινίες προκρίθηκαν στο Διεθνές

διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

εκ των οποίων πέντε ελληνικές

 

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της 46ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Δράμας, που φέτος θα διεξαχθεί στις 4-10 Σεπτεμβρίου.

Το 46ο DISFF θα προβάλλει συνολικά 67 ελληνικές ταινίες σε όλα τα διαγωνιστικά του προγράμματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εθνική, και στην πλειονότητά τους παγκόσμια, πρεμιέρα.

Όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Σακαρίδης για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, «οι σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους διακρίνονται για την δημιουργική τους ευφυΐα, την ευαισθησία τους στην επικοινωνία με το κοινό και την ικανότητά τους να μεταδίδουν πολλές εμπειρίες και συναισθήματα μέσα σε λίγα λεπτά. Οι μικρού μήκους ταινίες επιτρέπουν στους σκηνοθέτες να προσεγγίζουν θέματα βαθιά και σημαντικά, αποτυπώνοντας τα σε συμπαγή και δυνατά σενάρια. Η σκηνοθεσία εδώ αποτελεί μια πρόκληση, καθώς οι σκηνοθέτες πρέπει να αποφασίσουν ποιες στιγμές θα επιλέξουν για να μεταδώσουν την πλήρη εικόνα της ιστορίας. Η σκηνοθεσία μικρού μήκους ταινιών απαιτεί ακρίβεια και οικονομία στην αφήγηση».

Εχθές ανακοινώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννη Σακαρίδη, και τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Γιώργο Δεμερτζή, ποιοί προκρίνονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα της 46ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Δράμας, που φέτος θα διεξαχθεί στις 4-10 Σεπτεμβρίου.

Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού του DISFF περιλαμβάνει 20  ταινίες απ’ όλον τον κόσμο, ενώ στο πρόγραμμα διαγωνίζονται και 5 ελληνικές ταινίες που είναι:

– Super του Νικόλα Κούλογλου.

– Ανορθόδοξος  του Κωνσταντίνου Αναγνωστόπουλου.

– Έτοιμοι της Ειρήνης Βιανέλλη.

– Midnight Skin  του Μανώλη Μαυρή.

– Φῶς ἐκ Φωτός  του Νεριτάν Ζιντζιρία.

Θυμίζουμε πως η ταινία που θα αποσπάσει την κορυφαία διάκριση στο Διεθνές Διαγωνιστικό (όπως θα συμβαίνει στο εξής και με την ταινία που θα αποσπά τον Χρυσό Διόνυσο στο Ελληνικό Διαγωνιστικό), θα εξασφαλίσει αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®.

Επίσης, η ομάδα του Διεθνούς προγράμματος με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Γιώργο Ζώη, θα παρουσιάσει ταινίες από δεκατρείς χώρες του κόσμου, επιλέγοντας μικρού μήκους που αγαπήθηκαν από διεθνή φεστιβάλ αλλά και ιδιαίτερες παγκόσμιες πρεμιέρες. Ταινίες που, όπως επισημαίνει ο Γ. Ζώης, «δεν διστάζουν να πειραματιστούν και να μπλέξουν παιχνιδιάρικα τα κινηματογραφικά στυλ και ύφη, παρουσιάζοντας πολυποίκιλες μορφές αφήγησης: αναμειγνύοντας πραγματικότητα και μυθοπλασία, προσωπικές ιστορίες και συλλογικές αναμνήσεις. Οι ταινίες αυτές είναι ξεχωριστές κινηματογραφικές συνιστώσες ενός δυνατού arthouse cinema με διακριτή ταυτότητα, το οποίο θεωρούμε αναγκαίο υποστήριξης και προβολής στο κοινό, σαν μια μορφή αντίστασης που προάγει τον στοχασμό και αγγίζει βαθιά συναισθήματα μας».

Οι συμμετοχές στο Διεθνές Διαγωνιστικό:

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ – 2023 DISFF46

The Open House, Julieta Lasarte (Ισπανία)

Aqueronte, Manuel Muñoz Rivas (Ισπανία)

The Way Winter Comes, Zichen Wang (Κίνα)

The Blind, Michiel Robberecht (Βέλγιο)

Super,   Nikolas Kouloglou (Ελλάδα)

Same Old, Lloyd Lee Choi (Καναδάς)

Hold On For Dear Life, Simone Fiorentino (Ιταλία)

Unorthodox, Konstantinos Antonopoulos (Ελλάδα)

Apostles of Cinema, Darragh Amelia, Gertrude Malizana, Jesse Gerard Moango, Cece Mlay (Τανζανία)

Light Of Light, Neritan Zinxhiria (Ελλάδα)

Offline, Daniel Fure Schwarz, Mauritz Brekke Solberg (Νορβηγία)

Teacups, Alec Green, Finbar Watson (Αυστραλία)

Ready, Eirini Vianelli (Ελλάδα)

Ulises, Félix Brixel (Ισπανία)

Midnight Skin, Manolis Mavris (Ελλάδα)

Les chenilles, Michelle Keserwany, Noel Keserwany (Γαλλία)

The Silence Of The Banana Trees, Eneos Çarka (Αλβανία)

The River and the Labyrinth, Ian Capillé (Πορτογαλία)

Bed Days, Tatiana Ramos (Πορτογαλία)

The Age Of Innocence, Maximilian Bungarten (Γερμανία)

Η κριτική επιτροπή

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος απαρτίζουν οι:

Εύα Στεφανή  (Πρόεδρος), σκηνοθέτις, Philip Ilson, καλλιτεχνικός διευθυντής London Film Festival, και Marie-Pauline Mollaret, επικεφαλής short film selection Cannes/κριτικός κινηματογράφου.