Home > νέα > Εκδήλωση από την 1η ΤΟΜΥ Δράμας για την γυναίκα και τις παροχές υγείας υπέρ των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα

Εκδήλωση από την 1η ΤΟΜΥ Δράμας για την γυναίκα και τις παροχές υγείας υπέρ των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα

Εκδήλωση από την 1η ΤΟΜΥ Δράμας

για την γυναίκα και τις παροχές υγείας

υπέρ των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δ/ντής του Κέντρου Υγείας Δράμας κ. Λεμπιδάκης, η συντονίστρια της 1ης ΤΟΜΥ Δράμας κα. Παπαγεωργίου και η νοσηλεύτρια 2ης ΤΟΜΗ κα. Νικολάου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 8 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, από την 1η ΤΟΜΥ Δράμας.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση – όπου παραβρέθηκε πλήθος γυναικών – ήταν η Γενική Γιατρίνα κα. Έλλη Παπαγεωργίου, καθώς και η Νοσηλεύτρια κα. Χρύσα Νικολάου. Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Παροχές Υγείας Γυναικών στην Ελλάδα σήμερα».

Με δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο επιστημονικός υπεύθυνος της 1ης ΤΟΜΥ Δράμας και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δράμας κ. Κώστας Λεμπιδάκης, σημείωσε ότι «η εκδήλωση διοργανώνεται μέσα στο πλαίσιο των δράσεων που κάνει και η 4η ΥΠΕ αρχικά, η οποία προωθεί όλες αυτές τις ενέργειες, την εξωστρέφεια γενικά των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο, να προωθήσουν την πρόληψη βασικά και να ενημερώσουν για διάφορα θέματα, τα οποία άπτονται των θεμάτων Υγείας με τα οποία ασχολούμαστε».

Παπαγεωργίου: Η γυναίκα δεν υπάρχει σε θέσεις ευθύνης

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Παπαγεωργίου, σημείωσε ότι στην εκδήλωση γίνεται αναφορά στην Ημέρα της Γυναίκας, αναφέρθηκαν στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών, αλλά και για τα θέματα υγείας που αφορούν στον γυναικείο πληθυσμό.

Όπως αναφέρθηκε η κα. Παπαγεωργίου, «στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα δεν έχουμε όσα θα θέλαμε. Δυστυχώς, έχουμε την ατυχία, να έχουμε στα πλαίσια του κορωνοϊού, το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων να μην έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά με τα στατιστικά στοιχεία που θα έπρεπε να έχουμε».

Αναφορικά με την γυναίκα στον τομέα της Υγείας, η κα. Παπαγεωργίου εξηγεί ότι, «τόσο στην Υγεία όπως και σε όλους τους τομείς, έχουμε γυναίκες και κορίτσια, που βρίσκονται μπροστά στον τομέα της ανάπτυξης, ωστόσο δεν υπάρχουν στις θέσεις ευθύνης όπως οι άντρες. Θα δείτε δηλαδή ότι χρησιμοποιούμε όρους όπως ο διοικητής, τον όρο ο /η γιατρός και δεν χρησιμοποιούμε τον όρο η γιατρίνα. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιήσουμε το θηλυκό γένος, ίσως υποτιμήσουμε λίγο το ρόλο της ιδιότητας περισσότερο, παρά της γυναίκας. Οπότε πιστεύω ότι  εδώ δεν διαφέρουμε σε κάτι, σαν επαγγελματίες υγείας. Είμαστε όπως όλοι στα πλαίσια της εργασίας».

Εξήγησε ακόμα στο σημείο αυτό η ίδια, ότι, «το σωστό είναι να πούμε: η γιατρίνα. Όπως επίσης και στη Βουλή χρησιμοποιούμε τον όρο η βουλευτής και όχι η βουλεύτρια ή βουλευτίνα. Θα πρέπει να πούμε επίσης ότι, στην πορεία των πραγμάτων, είναι και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης στη συνέχεια ώστε να διορθωθούν και να δοθεί περισσότερη έμφαση στο γυναικείο ρόλο και στο να μπουν σε θέσεις ευθύνης οι γυναίκες».

Νικολάου: Η θέση της γυναίκας δεν είναι εκεί που πρέπει

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και η δεύτερη εισηγήτρια, η κα. Χρύσα Νικολάου Νοσηλεύτρια στην 1η ΤΟΜΥ Δράμας. Όπως είπε, η ίδια εργάζεται στη δομή από το 2019, «η δομή είναι ένα τεράστιο Πολυϊατρείο , είναι δημόσιο και μπορεί ο κάθε πολίτης από εμάς να εξυπηρετηθεί».

Αναφερόμενη στην Ημέρα της Γυναίκας, σημείωσε ότι «ο ρόλος της γυναίκας από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα είναι σημαντικός, ενώ αναφερόμαστε και στη θέση της γυναίκας στη δημόσια υγεία. Η γυναίκα σήμερα έχει ισχυρό ρόλο, ενώ παλαιότερα δεν είχε τόσα δικαιώματα και δεν ήταν ισότιμη με τον άντρα. Τώρα, ακόμα και η γυναίκα στη σημερινή εποχή, ηγείται χωρών και έχει πάρει ενεργό ρόλο σε πολιτικά δρώμενα της εποχής. Οπότε, πιστεύω ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ενταχθούν σε ισοτιμία των δύο φύλων».

Αναφορικά με το ρόλο της γυναίκας στον τομέα της Υγείας, σημείωσε ότι «λόγω των κοινωνιών η θέση της δεν είναι εκεί που πρέπει, αλλά στο πέρασμα θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει και που αξίζει στην κάθε μία».