Home > νέα > Έκθεση ζωγραφικής με πορτραίτα των ηρώων του 1821 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας -Δεϊρμεντζόγλου: «Το 1821 ήταν Επανάσταση Απελευθέρωσης από τους Τούρκους»

Έκθεση ζωγραφικής με πορτραίτα των ηρώων του 1821 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας -Δεϊρμεντζόγλου: «Το 1821 ήταν Επανάσταση Απελευθέρωσης από τους Τούρκους»

Φιλοτεχνημένα από τον συμπολίτη μας κ. Ιωάννη Δεϊρμεντζόγλου

Έκθεση ζωγραφικής με πορτραίτα

των ηρώων του 1821

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Δεϊρμεντζόγλου: «Το 1821 ήταν Επανάσταση Απελευθέρωσης από τους Τούρκους»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής, με πορτρέτα ηρώων του 1821, λειτουργεί τις ημέρες αυτές στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.

Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής του κ. Ιωάννη Δεϊρμεντζόγλου, τέως Σχολικού Συμβούλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και συνεργάτη της εφημερίδας μας, η οποία έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη 17 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 31 τρέχοντος. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι 12.00 το μεσημέρι και από 17.00 έως και 19.00 το απόγευμα.

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση, στην οποία απεικονίζονται σε πίνακες ζωγραφικής, πρόσωπα ηρώων της Επανάστασης του 1821 καθώς και διάφορες παραστάσεις από μάχες, ενώ οι πίνακες συνοδεύονται από ένα μικρό ιστορικό κείμενο.

Μιλώντας ο ίδιος στον «Πρωινό Τύπο» εξηγεί ότι σκέφτηκε να ετοιμάσει αυτή την έκθεση, καθώς θέλησε να συμμετάσχει στην μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας και την έναρξη της Επανάστασης.

Όπως τονίζει, «σκέφτηκα να ζωγραφίσω πορτρέτα των ηρώων και ορισμένες παραστάσεις της εποχής εκείνης και να τις ερμηνεύσω, αναφέροντας ορισμένα – ανέκδοτα  κυρίως – σημεία τα οποία η ιστορία δεν αναφέρει προς τους μαθητές και τους άλλους επισκέπτες».

Η έκθεση αποτελείται από 46 πορτρέτα και παραστάσεις, που συνοδεύονται από λίγα λόγια και τονίζει ιδιαίτερα ότι, «οι άνθρωποι αυτοί ήταν αποφασισμένοι να πεθάνουν. Φεύγοντας από το σπίτι για να πολεμήσουν, για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Κανάρης, έλεγε: Κωνσταντίνε, σήμερα πας για να πεθάνεις. Ο Μάρκος Μπότσαρης έδωσε μερικά γρόσια στον ηγούμενο και του είπε: πάρε αυτά τα λεφτά και κάνε ένα μνημόσυνο στον Μάρκο Μπότσαρη. Και ο ηγούμενος τον ρώτησε: Μα, πέθανε ο Μάρκος Μπότσαρης; Και του απάντησε ο Μπότσαρης: Όχι, τώρα πάει να πεθάνει».

Ακόμα, σε έναν από τους πίνακες, υπάρχει μια παράσταση με το «Μολών Λαβέ» και το «Ελευθερία ή Θάνατος», με τον Λεωνίδα και έναν οπλίτη του 1821.

Ο κ. Δεϊρμεντζόγλου, τονίζει ακόμα ιδιαίτερα «τη διαχρονικότητα της ιστορίας, ότι το 1821 είναι γέννημα των αρχαίων Ελλήνων, του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών, των Πλαταιών κτλ. Αυτά δεν είναι ξένα! Ο αγώνας αυτός έγινε εναντίον των Τούρκων και όχι εναντίον των ιερέων και των κοτσαμπάσηδων. Δεν ήταν ένα κίνημα. Ήταν Επανάσταση Απελευθέρωσης».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «υπήρχε ακόμα έντονη διχόνοια μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών μεταξύ τους, αλλά και στρατιωτικών μεταξύ τους».

Την έκθεση έχουν ήδη επισκεφθεί σχολεία της πόλης μας και όπως σημειώνει ο κ. Δεϊρμεντζόγλου, «τα παιδιά ακούνε με μεγάλη προσοχή, κάνουν ερωτήσεις για το θέμα και μάλιστα ορισμένα απ’ αυτά με αγκαλιάζουν και πραγματικά συγκινούμαι γι’ αυτό».

Τα πορτρέτα και τις παραστάσεις από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο κ. Δεϊρμεντζόγλου ξεκίνησε να τα δουλεύει από το Νοέμβριο του 2021 και τα ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο του 2022, τα περισσότερα από αυτά είναι σε σχήμα 40Χ50 και κάποιες παραστάσεις φτάνουν ακόμα και σε διαστάσεις σχεδόν 2 μέτρων.