Home > Πρώτο Θέμα > Ελπίδες για οικιακό φυσικό αέριο στη Δράμα και την Αν. Μακεδονία-Θράκης

Ελπίδες για οικιακό φυσικό αέριο στη Δράμα και την Αν. Μακεδονία-Θράκης

Δάνειο στη ΔΕΔΑ για κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου σε πόλεις της Ελλάδας

Ελπίδες για οικιακό φυσικό

αέριο στη Δράμα και

την Αν. Μακεδονία-Θράκης

Αξιοποίηση χρημάτων από τα ΠΕΠ των Περιφερειών που θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου

 

 

ΑΝΑΠΤΕΡΩΝΟΝΤΑΙ οι ελπίδες για να ξεκινήσει η δημιουργία του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου για 18 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ αυτών και της Δράμας, μετά από δάνειο ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, που εξασφάλισε η Εταιρεία Διανομή Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι 18 πόλεις της χώρας που αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του νέου δικτύου, είναι: Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.
Όπως αναφέρεται επίσης στην σχετική είδηση, για την κατασκευή των δικτύων θα αξιοποιηθεί επίσης χρηματοδότηση που αναμένεται από τα ΠΕΠ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καθώς και τα ίδια κεφάλαια που θα δοθούν από τη ΔΕΠΑ ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ.
Το δάνειο θα έχει τετραετή περίοδο χάριτος και 20ετή περίοδο αποπληρωμής και για την έγκρισή του, που δόθηκε με απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας χρειάστηκε η εγγύηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ΔΕΠΑ, που είναι η μητρική της ΔΕΔΑ.

 

Η περιφέρεια ΑΜΘ και η Δράμα

Με το ίδιο θέμα είχαμε ασχοληθεί και στις αρχές Οκτωβρίου, όταν είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι η Δράμα και το Κιλκίς, επρόκειτο να ενταχθούν σε πιλοτικό πρόγραμμα για το δίκτυο φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων πόλεων.

Σε επικοινωνία που είχε μάλιστα τότε ο «Πρωινός Τύπος» με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, μας είχε δηλώσει ότι τα χρήματα για να γίνει το δίκτυο φυσικού αερίου, «είναι στη διάθεση της ΔΕΠΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου). Δεν μπορεί να τα πάρει άλλος, παρά μόνο η ΔΕΠΑ», ενώ σημείωνε ότι η ΔΕΔΑ έχει ακόμα τεχνικά προβλήματα.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μέτιος σημείωνε επίσης ότι, «ακόμα πάντως δεν έχουν πάρει τα χρήματα, καθώς έχουμε 32 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΠΑ για το δίκτυο φυσικού αερίου και δεν έχει κουνηθεί ούτε ένα ευρώ!» Προφανώς, σ’ αυτό αναφέρεται η είδηση, ότι μαζί με το δάνειο των 48 εκατ. ευρώ, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και τα χρήματα από τα προγράμματα ΠΕΠ των Περιφερειών, μεταξύ αυτών και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Σ’ εκείνες τις δηλώσεις του πάντως, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, τόνιζε χαρακτηριστικά: «Εγώ κρατάω μικρό καλάθι. Αν εννοούν χρήματα και χρηματοδότηση από αλλού, τότε δεν μπορώ να ξέρω. Πάντως, από τα χρήματα που έχουμε εμείς, 32 εκατομμύρια ευρώ, δεν κουνήθηκε τίποτα».