Home > Πρώτο Θέμα > Ένα πλανητάριο 30 ατόμων ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο Νικηφόρο Δράμας► Σημαντική δωρεά 28.000 ευρώ για ψηφιακό προτζέκτορα από την κα. Κατερίνα Μποδούρογλου, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα κατασκευής του πλανηταρίου

Ένα πλανητάριο 30 ατόμων ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο Νικηφόρο Δράμας► Σημαντική δωρεά 28.000 ευρώ για ψηφιακό προτζέκτορα από την κα. Κατερίνα Μποδούρογλου, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα κατασκευής του πλανηταρίου

Από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος»

Ένα πλανητάριο 30 ατόμων

ετοιμάζεται να λειτουργήσει

στο Νικηφόρο Δράμας

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του «Πήγασος» κ. Δογραματζίδης

► Σημαντική δωρεά 28.000 ευρώ για ψηφιακό προτζέκτορα από την κα. Κατερίνα Μποδούρογλου, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα κατασκευής του πλανηταρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ σημαντική προσπάθεια έχει βάλει στα σκαριά να ολοκληρώσει, ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος». Τις πρώτες ευχάριστες ανακοινώσεις έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιχάλης Δογραματζίδης, κατά τη διάρκεια της διάλεξη του κ. Ιωάννη Δαγκλή την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο Νικηφόρο (βλέπε σχετικό θέμα σε εσωτερικές σελίδες σήμερα στον «Π.Τ.»).

Αυτό που ανήγγειλε κατά τη διάρκεια της εκδήλωση με θέμα την κατανόηση του σύμπαντος ο κ. Δογραματζίδης, είναι ότι ο Σύλλογος προτίθεται να δημιουργήσει ένα μικρό ψηφιακό πλανητάριο  στην περιοχή του Νικηφόρου, το οποίο θα μπορεί να δέχεται μέχρι και 30 άτομα στο εσωτερικό του.

Αυτό που ανακοίνωσε αρχικά ο κ. Δογραματζίδης, είναι ότι αυτή την ώρα έχει ήδη γίνει η αγορά ενός ψηφιακού προτζέκτορα, ο οποίος θα εξοπλίσει στη συνέχεια το νέο πλανητάριο το οποίο θα δημιουργηθεί επίσης στο Νικηφόρο.

Ο ψηφιακός προτζέκτορας αγοράστηκε με δωρεά 28.000 ευρώ που δόθηκαν από την οικογένεια Μποδούρογλου. Ο Σύλλογος θέλησε να απονείμει τιμητική πλακέτα στην κα. Κατερίνα Μποδούρογλου (φωτογραφία), η οποία όμως δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Η πλακέτα θα της παραδοθεί σε επόμενη εκδήλωση, με τον κ. Δογραματζίδη να συμπληρώνει ότι «η Δραμινή οικογένεια Μποδούρογλου, στάθηκε αρωγός σε κάθε προσπάθειά μας στην πορεία υλοποίηση του ονείρου μας».

Να σημειωθεί ακόμα εδώ, ότι η κα. Μποδούρογλου θα αναλάβει και όλα τα έξοδα κατασκευής του πλανηταρίου.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Δογραματζίδης, τα σχέδια του πλανηταρίου σχεδίασε ένας αρχιτέκτονας από την Αθήνα, ο κ. Βαγγέλης Τζαμόπουλος, ο οποίος, όπως λέει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας, είχε ανεβεί κάποτε στο Νικηφόρο, είδε τη δουλειά που γίνεται με τον εν λόγω Σύλλογο και αποφάσισε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Να σημειωθεί ότι, αναγγέλθηκε επίσης και η πρόθεση ενός «ευπατρίδη συντοπίτη μας», ο οποίος προτίθεται να παραχωρήσει έναν χώρο στον οποίο θα κτισθεί το πλανητάριο.  Χρονικά βέβαια αυτό θα πάρει περίπου ένα χρόνο, μιας και οι διαδικασίες για την δωρεά του σχετικού οικοπέδου αργούν να ολοκληρωθούν.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Δογραματζίδης, σημειώνει ότι, «σκέψη μας είναι να κάνουμε ένα μικρό σταθερό ψηφιακό πλανητάριο. Αυτό θα έχει χωρητικότητα 30 θεατές, θα έχει ένα θόλο επτά μέτρων και για την ώρα έχουμε αγοράσει τον ψηφιακό προτζέκορα, για τον οποίον έχουμε κάνει και τις σχετικές δοκιμές. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί το πλανητάριο, θα είμαστε έτοιμοι από πλευράς εξοπλισμού».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «μαζί με το αστρονομικό παρατηρητήριο, το υπαίθριο εργαστήριο, το πάρκο ηλιακών ρολογιών, θα είναι όλα  μαζί μια ενότητα, ένας πόλος έλξης για όσους έχουν επιστημονικά ενδιαφέροντα».

Όπως σημειώνει μάλιστα ο κ. Δογραματζίδης, «αυτή την ώρα το πλησιέστερο πλανητάριο σ’ εμάς είναι αυτό στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει στην Αθήνα το Ευγενίδιο και επίσης υπάρχει ένα μικρό στην Υπάτη. Το δικό μας θα είναι όπως αυτό στην Υπάτη, στο ίδιο μέγεθος. Πλέον έτσι ανεβαίνουμε σε άλλο επίπεδο και αν κάποιο βράδυ κάνουμε κάποια εκδήλωση, δεν θα έχουμε θέμα με τον καιρό, θα μπορούμε να δούμε τον ουρανό μας στο πλανητάριο».