Home > νέα > Ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην εκπαίδευση του θύτη στα πλαίσια κατά της κακοποίησης των γυναικών ► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του Νορβηγού Πρέσβη, της κας Τσιαμούρα και άλλων

Ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην εκπαίδευση του θύτη στα πλαίσια κατά της κακοποίησης των γυναικών ► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του Νορβηγού Πρέσβη, της κας Τσιαμούρα και άλλων

Ξεκίνησε από χθες το πρόγραμμα «Ώρα να Μιλήσεις» της Ένωσης Κυριών Δράμας»

Ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην

εκπαίδευση του θύτη στα πλαίσια

κατά της κακοποίησης των γυναικών

► Στη Δράμα ο Πρέσβης της Νορβηγίας καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία σε συνεργασία με αντίστοιχο φορέα

► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του Νορβηγού Πρέσβη, της κας Τσιαμούρα και άλλων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΕ και επίσημα πλέον από χθες, το πρόγραμμα της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας με τον κεντρικό τίτλο, «Ώρα να Μιλήσεις».

Πρόκειται για ένα νέο σημαντικό πρόγραμμα που εκτελεί η Ένωση Κυριών Δράμας, στο πλαίσιο του χρόνιου αγώνα που κάνει κατά της κακοποίησης των γυναικών. Το πρόγραμμα εκτελείται σε συνεργασία με τον νορβηγικό φορέα «Alternative to Violence» και τρία ελληνικά Πανεπιστήμια.

Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Στους βασικούς άξονες του προγράμματος, προβλέπονται επιστημονικές εκπαιδεύσεις, η διαχείριση του θύτη έμφυλης βίας από ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ως άνω νορβηγικού φορέα, υποστήριξη θυμάτων έμφυλης βίας, πανεπιστημιακή έρευνα για τις αναδυόμενες μορφές έμφυλης βίας στο διαδίκτυο καθώς και νομική και ψυχολογική υποστήριξη σε θύματα και συμβουλευτικές με θύτες έμφυλης βίας και άλλα.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την έναρξη του προγράμματος «Ώρα να Μιλήσεις», στην οποία παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. Frode Overlans Andersen, απευθύνοντας χαιρετισμό.

Χαιρετισμό μέσω βίντεο απηύθυνε η υφυπουργός Εργασίας κ. Συρεγγέλα Μαρία, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η κα. Τζένη Λαζάρου, Programme Officer Active citizens fund.

Ακόμα εισηγήσεις εκφώνησαν οι κυρίες: Γαλανοπούλου Μαρία, η οποία παρουσίασε το έργο «Ώρα να Μιλήσεις», η Χατζηφωτίου Σεβαστή αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία – μια ανασκόπηση του φαινομένου», η Αντωνίου Αγγελική επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με  θέμα: Αποτελέσματα πανεπιστημιακής έρευνας για τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο και τέλος η κα. Ingunn Rangul Askeland, Ψυχολόγος του προγράμματος από τη Νορβηγία με θέμα: «Παρεμβάσεις στα άτομα που ασκούν βία στους συντρόφους τους – εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία μιας ασφαλέστερης ζωής».

Πριν από την ημερίδα, ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τον οικισμό των Ρομά στην οδό Φιλίππου όπου επίσης η Ένωση Κυριών εκτελεί το πρόγραμμα Mobil School.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Νορβηγός πρέσβης, σημείωσε ότι «εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Ένωση Κυριών Δράμας. Είναι ένας πολύ δυναμικός οργανισμός, τον οποίο έχει στηρίξει η Νορβηγία με χρηματοδότηση μέσω της οποίας τρέχει το Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας και επίσης το έργο Mobil School το οποίο αφορά εκπαιδευτικές δράσεις στην κοινότητα Ρομά. Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο αυτό και τα αποτελέσματά του, όπως και για τη συνεργασία μας με τις κυρίες της Δράμας».

Σημείωσε επίσης, ότι, «στη Νορβηγία, όπως και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, έχουμε δει αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών. Γι’ αυτό το έργο των Κυριών Δράμας είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί βοηθάει τις γυναίκες που είναι θύματα κακοποίησης, όμως με το έργο που ξεκινάμε σήμερα, θα δούμε και την πλευρά του  θύτη και θα βοηθήσει τους ανθρώπους  που είναι θύτες σε όλη αυτή την ιστορία να ξεπεράσουν τις συνθήκες που τους οδηγούν σ’ αυτή τη δράση και να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στην πρόεδρο της Ένωσης Κυριών κα. Αλίκη Τσιαμούρα: «Είναι πολύ σημαντική η αφοσίωση της κας. Τσιαμούρα, η οποία έχει πάει σε πάρα πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα και πολύ σπάνια συναντά κανείς ανθρώπους μ’ αυτό το πάθος και την αφοσίωση να κάνουν καλό, είμαι πολύ περήφανος που συνεργαζόμαστε μαζί τους και για το έργο που υλοποιούν εδώ».

Σε δηλώσεις της η κα. Τσιαμούρα σημειώνει τη χαρά της «όχι μόνο για την Ένωση Κυριών, αλλά και ολόκληρη την Αν. Μακεδονία και Θράκη, μια που η Ένωση Κυριών επιθυμεί να ασχοληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το θύτη. Το πετύχαμε αυτό μετά από πολύ αγώνα. Επισκέφθηκα την Ισλανδία και τη Νορβηγία προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν πείρα σ’ αυτόν τον τομέα, εντοπίσαμε ένα φορέα που έχει πείρα και εμπειρία 30 χρόνων και μας κάνουν την τιμή να βρίσκονται κοντά μας. Όπως ξέρετε, η ανακαίνιση του Ξενώνα έγινε απευθείας με πρόγραμμα μέσω των  EEA Grants».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα για τους θύτες, η Νορβηγίδα Ψυχολόγος κα. Ingunn Rangul Askeland που συμμετέχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του θύτη, σημειώνει ότι, «όσοι από τους θύτες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μετά από λίγο καιρό σταματούν την σωματική βία που ασκούσαν στις γυναίκες. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους άντρες, ως έναν κοινό στόχο, έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Παναγιωτίδης, σημειώνει ότι «πρόκειται για μια μοναδική και σημαντική ημερίδα. Κάναμε επίσης και μια δράση στον οικισμό Ρομά όπου ξεναγήσαμε τον πρέσβη της Νορβηγίας», ενώ δήλωσε ιδιαίτερα «ενθουσιασμένος για την ημερίδα και το πρόγραμμα για τους θύτες, γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το πρόγραμμα αυτό ασχολείται για πρώτη φορά με τον θύτη, κυρίως σε νεαρή ηλικία».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, δήλωσε ότι «είναι σημαντική η πρωτοβουλία της κας Τσιαμούρα να εντάξει το πρόγραμμα αυτό στην Ελλάδα. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ένωσης Κυριών Δράμας διαχρονικά και θα το κάνουμε και στο μέλλον».

Τέλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι «σε μια εποχή που η έμφυλη βία και γενικότερα η κακοποίηση των γυναικών δυστυχώς ανθίζει και σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο, η Ένωση Κυριών έρχεται με τη σημερινή της πρωτοβουλία, να αναδείξει ακόμα περισσότερο τις πτυχές, όχι μόνο από την πλευρά των θυμάτων, αλλά και την πλευρά του θύτη τέτοιου είδους εγκληματικών πράξεων».