Home > Πρώτο Θέμα > Ένας δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε άθλια κατάσταση Ανάγκη ιδιαίτερης ανάπλασης της οδού Αγίας Βαρβάρας

Ένας δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε άθλια κατάσταση Ανάγκη ιδιαίτερης ανάπλασης της οδού Αγίας Βαρβάρας

Ένας δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε άθλια κατάσταση

Ανάγκη ιδιαίτερης ανάπλασης

της οδού Αγίας Βαρβάρας

► Τροχοπέδη στην ανάπλαση της περιοχής η Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων Ξάνθης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΔΟΣ Αγίας Βαρβάρας! Ένας δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ένας δρόμος, ένα μικρό καλντερίμι θα έλεγε κανείς, με μεγάλη ιστορία και ίσως από τους πλέον επισκέψιμους δρόμους της πόλης.

Στην περιοχή του, υπάρχουν οι περίφημες πηγές της Αγίας Βαρβάρας και από εκεί οδηγείται κανείς στο ομώνυμο πάρκο. Υπάρχει το ιστορικό ναΐδριο της Αγίας Βαρβάρας. Οι παλιές καπναποθήκες, οι ταβέρνες της περιοχής και φυσικά πλέον δύο νέα ξενοδοχεία, τα οποία προσελκύουν αρκετό κόσμο με τη λειτουργία τους. Και ακόμα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης. Πρόκειται για έναν δρόμο με ιστορία, στον οποίο έχει περπατήσει πλήθος επισκεπτών.

Παρ’ όλα αυτά, ο δρόμος αυτός βρίσκεται πλέον σε άθλια κατάσταση και είναι πολύ επιεικής η λέξη που χρησιμοποιούμε. Για πολλά χρόνια, να μην μιλήσουμε για δεκαετίες, ο δρόμος αυτός δεν έχει δεχθεί κανενός είδους ανάπλαση, καμιά αλλαγή δεν έχει γίνει ούτε στο οδόστρωμά του, που πλέον πνέει τα λοίσθια, ούτε στα πεζοδρόμια, έχουμε δει και ιδιαίτερες αλλαγές στην καθαριότητά του.

Από το δρόμο αυτό έχουν περάσει διάφορες υπηρεσίες όπως η ΔΕΥΑΔ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ κ.α. Και πάντα αφήνουν πίσω τους άσχημες καταστάσεις. Είναι παράξενο μάλιστα, ότι μέχρι σήμερα ακόμα, δεν έχει γίνει τουλάχιστον μια απλή ασφαλτόστρωση του δρόμου ή τουλάχιστον να στρωθεί με κάποιο άλλο παραδοσιακό υλικό όπως γρανιτόλιθο ή κάτι άλλο.

Odos Agias Barbaras (2)

Τι φταίει λοιπόν; Ο «Πρωινός Τύπος» είχε αναφερθεί και παλαιότερα στο θέμα χωρίς να πάρει καμιά απάντηση από κανέναν. Αναφερόμαστε και πάλι σήμερα, για το λόγο ότι τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής είναι πάρα πολλά και λύσεις δεν δίνονται.

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες, το πρόβλημα βρίσκεται στην Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων, η οποία εδρεύει στην Ξάνθη. Και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα προηγούμενα τελευταία χρόνια, στελέχη του Δήμου προσπάθησαν να άρουν αυτά τα κωλύματα, παρ’ όλα αυτά όμως δεν βρέθηκε καμιά άκρη.

Σε παλαιότερα σημειώματα αναφορικά με το ζήτημα του γκρεμίσματος παλαιών και ετοιμόρροπων οικιών ενός του ιστορικού κέντρου της πόλης, έχουμε αναφέρει ότι για όλα αυτά, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει η Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων που εδρεύει στην Ξάνθη. Αυτή δίνει την τελικά έγκριση για όλα. Για όποιο έργο πρόκειται να γίνει εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης, ακόμα και να αλλάξει ένα πλακάκι στο πεζοδρόμιο, τον τελευταίο λόγο έχει η Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων. Αν πούνε όχι, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, δεν θα κουνηθεί φύλο. Και όταν η Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων απαγορεύει… τότε τέλος!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Δήμος Δράμας προσπάθησε να κάνει κάποια μικρά έργα στην περιοχή, η εν λόγω Επιτροπή όμως το απαγόρευσε ολοκληρωτικά και έτσι όλα αυτά μένουν πίσω. Και δυστυχώς, όσο αυτοί απαγορεύουν, εμείς εδώ στη Δράμα, θα πρέπει να αντικρίζουμε καθημερινά μια εικόνα που δεν τιμά την πόλη μας, μια εικόνα που δεν σέβεται τους επισκέπτες της!

Odos Agias Barbaras (3)

Καθαριότητα

Ένα ακόμα ζήτημα στην περιοχή, είναι η καθαριότητα. Δυστυχώς, η καθαριότητα στην περιοχή είναι ελλιπής. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, γράφαμε για το μικρό δρομάκι της οδού Γρηγορίου Ε΄, το οποίο όπως λένε οι περίοικοι, καθαρίζουν οι ίδιοι χωρίς την συνδρομή του Δήμου.

Σε γενικότερο πλαίσιο, ο δρόμος της Αγίας Βαρβάρας δεν παρουσιάζει την απαιτούμενη καθαριότητα που θα όφειλε να έχει ένας τέτοιος δρόμος. Και για να πούμε την αλήθεια, πώς να καθαρίσεις ένα δρόμο που έχει το μαύρο του το χάλι στο οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια; Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα!

Η περιοχή όπου βρίσκονται οι κάδοι απορριμμάτων επίσης δεν είναι ιδιαίτερα καθαρή, ενώ γενικότερα επικρατεί ένα απίστευτο χάος, τόσο μπροστά από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη όσο και στο δρόμο από την οδό Θεοτοκοπούλου μέχρι και τα γραφεία του Φεστιβάλ και τις πηγές.

Ακόμα, μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι και οι ακαθαρσίες των σκύλων. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τα αδέσποτα που είναι δύσκολο να ελεγχθούν, αλλά κυρίως τα δεσποζόμενα, τα οποία βγάζουν βόλτα συμπολίτες μας και αδιαφορούν για τον καθαρισμό των κοπράνων που αφήνουν πίσω τους.

Η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, κυρίως στο πρώτο τμήμα της οδού αλλά και στο υπόλοιπο τμήμα της, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Καλό είναι, ο Δήμος, να μπορέσει να πιέσει σθεναρά σε όλα τα επίπεδα, ώστε να προβεί στη μερική ανάπλαση του δρόμου, τουλάχιστον!