Home > νέα > Ένας καινοτόμος κτηνοτρόφος στο Παγονέρι Δράμας εκτρέφει ζώα ελληνικών φυλών που κινδυνεύουν να εκλείψουν Μόνιος: «Υπάρχει προοπτική και είμαι αισιόδοξος…»

Ένας καινοτόμος κτηνοτρόφος στο Παγονέρι Δράμας εκτρέφει ζώα ελληνικών φυλών που κινδυνεύουν να εκλείψουν Μόνιος: «Υπάρχει προοπτική και είμαι αισιόδοξος…»

Ένας καινοτόμος κτηνοτρόφος

στο Παγονέρι Δράμας εκτρέφει ζώα

ελληνικών φυλών που κινδυνεύουν να εκλείψουν

Μόνιος: «Υπάρχει προοπτική και είμαι αισιόδοξος…»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αναφορά η οποία χαρακτηρίζει τα ετήσια βραβεία της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, είναι και η βράβευση ενός αγρότη / κτηνοτρόφου, σχετικά με την καινοτομία που χρησιμοποιεί στη δουλειά του.

Ο φετινός βραβευθείς, είναι ο κ. Δημήτρης Μόνιος, κτηνοτρόφος από το Παγονέρι του Κάτω Νευροκοπίου, ο οποίος κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια, εκτρέφοντας σπάνιες ελληνικές φυλές ζώων, οι οποίες κινδυνεύουν να εκλείψουν, μιας και ο πληθυσμός τους είναι αρκετά μικρός.

Ο κ. Μόνιος, είναι ο μοναδικός στο Νομό Δράμας που εκτρέφει τον ελληνικό βούβαλο και σ’ αυτό τον βοηθάει ιδιαίτερα όπως λέει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο υδροβιότοπος του ποταμού Νέστου, ενώ παράλληλα εκτρέφει και τους περίφημους μαύρους χοίρους.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα αυτό που λέει ότι, τα τελευταία χρόνια έχουμε μια ιδιαίτερη ζήτηση στο βουβαλίσιο γάλα, το οποίο φαίνεται να έχει και ευεργετικές ιδιότητες στον άνθρωπο.

Το βραβείο του κ. Μόνιου, συνοδεύεται με το χρηματικό των 4.000 ευρώ και ο ίδιος σημειώνει ότι σκέφτεται ήδη την καθετοποίηση της παραγωγής του.

Μιλώντας στον «Π.Τ.», τονίζει ιδιαίτερα:  «Εκτρέφω στο Παγονέρι τρεις φυλές ζώων προς εξαφάνιση. Είναι η ελληνική βραχυκερατική, ο μαύρος ελληνικός χοίρος και  ο ελληνικός βούβαλος».

Όπως μας λέει, «βλέποντας το 2006 τη βιοποικιλότητα της περιοχής μου, αποφάσισα να ασχοληθώ μ’ αυτές τις φυλές. Η μεν πρώτη ελληνική βραχυκερατική, είναι ζώα μικρόσωμα και λιτοδίαιτα, που μπορούν να εκμεταλλευτούν τον βοσκότοπο της περιοχής μου, ο ελληνικός μαύρος χοίρος είναι ζώο προσαρμοστικό, σε αντίθεση με τον άσπρο και έχει πάρα πολλά καλά στοιχεία.

Τέλος, ο ελληνικός βούβαλος, που αξιοποιεί τον υδροβιότοπο του Νέστου, ο οποίος είναι δίπλα μου. Τον υδροβιότοπο του Νέστου, δεν μπορούν να τον βοσκήσουν άλλα ζώα και τον προτιμούν τα ζώα αυτά. Εγώ καλύπτω ένα μέρος του βοσκότοπου εκεί πέρα».

Η τοποθεσία  της φάρμας αποδείχτηκε αποτελεσματική γιατί είναι κοντά στον ποταμό Νέστο και όπως γνωρίζουμε τα βουβάλια είναι χορτοφάγα, τα αρέσει να βυθίζονται στο νερό και στο βούρκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η βουβαλοτροφία τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη, καθώς τα προϊόντα της, γάλα και κρέας, έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στην εγχώρια αγορά.

Πρόκειται για μια καθαρά οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση, στην οποία ασχολούνται όλα τα μέλη της οικογένειας, με διάθεση, με γνώση και με σύγχρονα μέσα, για υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα.

Στη ερώτηση για την προοπτική και το μέλλον της κτηνοτροφίας, ο ίδιος εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος, τονίζοντας:  «Υπάρχει προοπτική. Προσωπικά είμαι γενικά αισιόδοξος. Και γι’ αυτό ο σημερινός μου στόχος, είναι εφαλτήριο για να ξεκινήσω την καθετοποίηση της παραγωγής μου. Νομίζω ότι, όποια επιχείρηση κάνει καθετοποίηση της παραγωγής, μπορεί και στέκεται μόνη της πάρα πολύ καλά».