Home > Αρθρα > Ένας μελαγχολικός Δεκαπενταύγουστος! Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

Ένας μελαγχολικός Δεκαπενταύγουστος! Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

ΒΑΒΕΛ 

Θανάσης Πολυμένης

 

Ένας μελαγχολικός Δεκαπενταύγουστος!

Ο ΚΑΥΤΟΣ αέρας του μικρού καλοκαιριού, φυσάει ακόμα τα αποκαΐδια του Ιουλίου από τη μεγάλη φωτιά και την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι. Πόσος καιρός πέρασε από την αποφράδα εκείνη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου; Σχεδόν μήνας! Κι όμως, αν και έχουμε διαβάσει διάφορα για το πώς έπιασε η φωτιά στην περιοχή, επίσημο πόρισμα ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο αέρας συνεχίζει να φέρνει αποκαΐδια, που «θολώνουν την εικόνα», όπως έγραφε στο διαδίκτυο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για τους νεκρούς. Άλλωστε, εκείνοι φταίνε που κάηκαν, καθώς έπρεπε να τρέξουν να βρουν διεξόδους μέσα στη χαοτική κατάσταση των αυθαιρέτων κατοικιών και των καταπατημένων και περίκλειστων με συρματοπλέγματα οικοπέδων.

Ποιος φταίει; Τι φταίει; Γιατί καήκαμε; Γιατί πεθάναμε; Ο αέρας του μικρού καλοκαιριού μας, συνεχίζει να φέρνει αποκαΐδια και να μας υπενθυμίζει ότι οικογένειες χάθηκαν από το πρόσωπο της γης, ξεκληρίστηκαν –  έλιωσαν μέσα σε λίγα λεπτά και κυρίως παιδιά που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν.

Μας λένε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα! Καλύτερα ας μη δίνουμε υποσχέσεις. Ποιος αλήθεια θυμάται τους νεκρούς από τις πλημμύρες της Μάντρας επίσης στην Αττική; Πέρα από τους συγγενείς τους, κανένας άλλος!

Ο Δεκαπενταύγουστος, συνεχίζει να είναι μελαγχολικός, ακόμα κι αν ο Ερντογάν έκανε ένα μικρό δώρο στην κυβέρνηση Τσίπρα, αφήνοντας ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς μας. Αλλά θα έλεγα ακόμα και θλιβερός σ’ αυτή την υπόθεση, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα όλων εκείνων των ανοησιών που ακούστηκαν καθ’ όλη την περίοδο της κράτησή τους στις τουρκικές φυλακές. Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι δηλώσεις των πολιτικών αυτής της χώρας, που για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τα γεγονότα και δεν μπορούν πλέον να κάνουν  προβλέψεις: Η Ντόρα Μπακογιάννη, με τη υποτιθέμενη πείρα της, έξι μέρες μετά τη σύλληψη των στρατιωτικών μας, είχε πει ότι η περιπέτεια των δύο θα είναι «μακρά».

Στον ένα μήνα της προφυλάκισής τους, αυτός ο τεράστιος υπουργός Άμυνας της χώρας μας, ο Πάνος Καμμένος είχε αποφανθεί ότι, «ο τρελός Ερντογάν θα τους κρατήσει 15 χρόνια». Ενώ, μόλις πριν από ένα μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, είχε περιοριστεί στο 18μηνο της κράτησής τους. Τελικά, απέδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν ξέρουν τις τους γίνεται!

Δεν ξέρω αν ο Ερντογάν είχε στο μυαλό του τον ελληνικό Δεκαπενταύγουστο και τη σημασία του για την Ελλάδα, ή απλώς έτυχε η στιγμή να τους αφήσει στέλνοντας τα δικά του «μηνύματα» όπως λένε οι εκατοντάδες αναλυτές. Όμως ο Πάνος Καμμένος, φρόντισε ανήμερα της Παναγίας να ανεβάζει στο twitter του, την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας, χωρίς να σχολιάσει τίποτα άλλο. Συμβολική κίνηση, με πολύ νόημα και ευτυχώς δεν έγραψε τίποτα άλλο… ως μια έξυπνη κίνηση!

Πολλοί ευχαρίστησαν το θείο, την Μητέρα Παναγία και άλλα πολλά και διάφορα, που απελευθερώθηκαν τα παιδιά. Όμως κανένας δεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν που έδωσε εντολή να σηκωθούν να φύγουν, αφού απ’ ότι φαίνεται… έπιασαν τόπο οι προσευχές στο δικό του θεό, να κερδίσει το ζήτημα με τους μουφτήδες στη Θράκη!

Ο Δεκαπενταύγουστος έχει και άλλα μελαγχολικά όμως, όπως το ότι σηματοδοτεί για τους Έλληνες το τέλος του καλοκαιριού! Είναι εκείνες οι μέρες, όπου η καλοκαιρινή ραστώνη, τελειώνει οριστικά για την χρονιά και πρέπει να γυρίσεις στη δουλειά ή στις όποιος καθημερινές του συνήθειες. Ο Δεκαπενταύγουστος έχει τη δική του μοναδική μελαγχολία, με τις έρημες τσιμεντουπόλεις να χάσουν κάτω από την πηχτή ζέστη και την άπνοια.

Βαθιές ανάσες, δροσερά μπάνια, ανεμιστήρες, κλιματιστικά. Δεκαπενταύγουστος ήταν και πέρασε, Αύγουστος είναι θα τελειώσει. Θα έρθει ο Σεπτέμβρης και ο χρόνος θα αποδείξει ότι ο ήλιος θα βασιλεύει ακόμα πιο νωρίς, ενώ θα φέρει μαζί του και τη νέα εκλογολογία της εποχής. Άλλωστε, τον Αύγουστο κανείς δεν μιλάει για εκλογές… είναι τα μπάνια του λαού!