Home > Νέα > Eννέα χρόνια επιτυχιών που γιγάντωσαν το Pitching Lab του 45ου Φεστιβάλ  Δράμας

Eννέα χρόνια επιτυχιών που γιγάντωσαν το Pitching Lab του 45ου Φεστιβάλ  Δράμας

Eννέα χρόνια επιτυχιών

που γιγάντωσαν το Pitching Lab

του 45ου Φεστιβάλ  Δράμας

 

Αν το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας λειτουργεί ως παλμογράφος που καταγράφει την ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα που αποτυπώνεται στις ιστορίες των μικρομηκάδων, το Pitching Lab είναι η καρδιά αυτού του κόσμου.

Συμπληρώνοντας εννέα χρόνια επιτυχιών και ουσιαστικής ανάδειξης της κινηματογραφικής δράσης, το Pitching Lab του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, «είναι ήδη πολύ γνωστό, πολύ μεγάλο, πολύ διευρυμένο αλλά και πολύ απαιτητικό», τόνισε κατά τη σημερινή παρουσίαση του Pitching Forum, η επικεφαλής του Βαρβάρα Δούκα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Ωδείου Δράμας, όπου παραβρέθηκαν σκηνοθέτες, σεναριογράφοι αλλά και παραγωγοί,  παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές θεματικές και σχέδια ταινιών που εμφανίζονται για πρώτη φορά όπως το horror. Εθνικές παραδόσεις αλλά και  επικαιρότητα, πολιτική, κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και υγειονομική, εμπνέουν τους δημιουργούς, που παίρνουν μέρος από όλον τον κόσμο. Παρουσιάστηκαν 16 από τα 117 σχέδια ταινιών που κατατέθηκαν συνολικά, προερχόμενα από το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες και τη Φιλανδία, έως το Περού και τη Βραζιλία.

«Είναι επίτευγμα το ότι καταφέραμε να ανεβάσουμε το επίπεδο των ελληνικών σχεδίων έτσι ώστε να είναι αντίστοιχο των διεθνών», εξήγησε η Β. Δούκα, καθώς όπως είπε «οι δημιουργοί έδιναν έως τώρα προτεραιότητα και σημασία στο εικαστικό αποτέλεσμα, και λιγότερο στο πως λειτουργεί η ιστορία, και τι έχει να πει για τη χώρα που εκπροσωπεί. Την ίδια ώρα τα ξένα σχέδια μιλούν για τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των χωρών τους. Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς, με την εισροή των σχεδίων να ρίχνουμε μια πολύ γρήγορη ματιά σε όλον τον πλανήτη και στη σκέψη των νέων δημιουργών. Άγνωστα και ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τον κόσμο γίνονται προσιτά και γνωστά, παίρνουμε συμπυκνωμένη γνώση και επιθυμία για τις ταινίες που αναμένουν να γίνουν. Οι ελληνικές ιδέες ξεφεύγουν σιγά σιγά από την ομφαλοσκόπηση και την ίδια θεματική όπως τα φύλα, ή οι υπαρξιακές αγωνίες, καθώς προσκρούουν σε μια παγκόσμια πραγματικότητα που είναι πάρα πολύ βίαιη, με θεματική πολιτική, κοινωνική, οικονομική, υγειονομική. Πολλά ανθρωπολογικά, οικολογικά ζητήματα, ταυτότητας και αποδοχής».

Η υπεύθυνη του προγράμματος δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως «τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ καλύτερη απεικόνιση και υψηλό επίπεδο σχεδίων και φακέλων που λαμβάνουμε, κάτι στο οποίο βοήθησε το Pitching Lab της Δράμας, καθώς οι συναντήσεις και οι συνεργασίες μεταξύ νέων καλλιτεχνών από όλα τα μέρη της γης, λειτουργούν ως ευγενή άμιλλα, αφού ο καθένας καταλαβαίνει τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά του. Την ίδια ώρα δημιουργήθηκε μια καινούρια κοινότητα νέων παραγωγών η οποία με λίγα χρήματα συμμετέχουν στα σχέδια των νέων δημιουργών. Έτσι έχουμε μια νέα, ανερχόμενη γενιά».

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος δίνεται μια μεγαλύτερη ώθηση στο εγχείρημα, καθώς 17 και 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση του Pitching Lab στην Αθήνα και την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

«Από τη δεξαμενή των φετινών 117 σχεδίων επιλέξαμε πέντε ελληνικά, και θα τα δουλέψουμε στην Αθήνα», σημείωσε η Βαρβάρα Δούκα, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια ώρα οι online συναντήσεις εξαιτίας της πανδημίας είχαν τη δική τους δυναμική, καθώς έφεραν κοντά κοινότητες απομακρυσμένες».

Στα 9 χρόνια της λειτουργίας του το Pitching Lab , έχει δεχτεί πάνω από 800 σχέδια από όλον τον κόσμο, έχουν εκπαιδευτεί και διαγωνιστεί μέσω αυτού περισσότεροι από 100 Έλληνες και διεθνείς συμμετέχοντες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 25 ταινίες μικρού μήκους με ποικιλία θεμάτων, ειδών και ιδεών.

Η ομάδα συνεργατών του Pitching Lab, αποτελείται από τους Στάθη Παρασκευόπουλο στο Λονδίνο, Τζων Στίβενς και Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ενώ χορηγοί του προγράμματος παραμένουν οι Finos Film και ΕΚΚ και Raycap για τα εκπαιδευτικά βίντεο.