Home > Πρώτο Θέμα > Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα στα σχολεία του Νομού Δράμας-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Δράμας

Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα στα σχολεία του Νομού Δράμας-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Δράμας

Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα

στα σχολεία του Νομού Δράμας

Διαλεκτόπουλος: Νέες καινοτομίες στα Δημοτικά σχολεία

Κιουλάνης: Τα τρία τελευταία χρόνια οι μαθητές στη Δευτεροβάθμιας μειώθηκαν κατά 200 άτομα τουλάχιστον

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ του χρόνου ήρθε, το καλοκαίρι ως χρόνος διακοπών ουσιαστικά ολοκληρώνει τον κύκλο του και από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, χτυπάει το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία.

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στην Π.Ε. Δράμας, ανοίγουν τις πύλες τους από το πρωί της Δευτέρας, για να υποδεχθούν τα νήπια που ετοιμάζονται να δουν τον κόσμο μέσα από μια διαφορετική ματιά και τα πρωτάκια της κάθε βαθμίδας, θα έχουν να αντιμετωπίσουν νέες καταστάσεις.

Άλλωστε, η μετάβαση από τη μια τάξη στην άλλη, για όλους τους μαθητές, σημαίνει πάντα νέες καταστάσεις, ενώ κάποιοι μαθητές που από τη Δευτέρα θα είναι στην Γ΄ Λυκείου, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη εμπειρία των πανελληνίων εξετάσεων.

Κάθε νέα σχολική χρονιά είναι πάντα σημαντική και η αρχή της είναι το ήμισυ του παντός. Και φυσικά, τα προβλήματα πάντα παραμένουν και θα παραμένουν, αν και όπως μας λένε οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Δράμας, φέτος η σχολική χρονιά ανοίγει καλά, με νέους διορισμούς και στις δύο βαθμίδες, με καλυμμένα πλέον τα περισσότερα κενά στις τάξεις από άποψη προσωπικού και χωρίς κτιριακά προβλήματα.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Μιλώντας λοιπόν στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος, σημειώνει ότι μέχρι σήμερα έχουν έρθει στη Δράμα 124 αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων, έχουμε επιπλέον 28 νεοδιοριζόμενους εκ των οποίων οι 15 είναι δάσκαλοι, οι 10 είναι νηπιαγωγοί, 2 μουσικοί και μία εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας.

Όπως σημειώνει, «φέτος έχουμε και μια καινοτομία και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί, που είναι το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο, το οποίο θα λειτουργεί μέχρι τις 17.30. Για φέτος όμως και κατ’ εξαίρεση, θα μπορούν οι μαθητές να αποχωρούν στις 14.55 το μεσημέρι».

Όπως σημειώνει ο κ. Διαλεκτόπουλος, «προσπαθούμε να τα στελεχώσουμε και να ξεκινήσουν κανονικά και αυτό το θετικό είναι ότι φέτος έχουν διοριστεί πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί, 3.500 σε όλη τη χώρα», ενώ συμπληρώνει ότι, «δεν έχουμε κενά φέτος, έχουμε πληθώρα εκπαιδευτικών και όσους ζήτησα τους έχω πάρει. Προσπαθούμε, επειδή έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις εκτάκτων αδειών, να τις συντονίσουμε τώρα ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς κενά».

Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Διαλεκτόπουλος συναντήθηκε με διευθυντές Δημοτικών σχολείων, προϊσταμένες Νηπιαγωγείων καθώς και νέους εκπαιδευτικούς. «Στις συναντήσεις αυτές δόθηκαν κατευθύνσεις, οδηγίες για τη λειτουργία της σχολικής χρονιάς, έγινε αναφορά για τις καινοτομίες που θα έχουμε φέτος όπως το διευρυμένο ολοήμερο, τους ομίλους, και τους δύο νέους θεσμούς, του σχολικού μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή»

Αναφερόμενος στους ομίλους, ο κ. Διαλεκτόπουλος τονίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να διοργανώνουν ομίλους δραστηριοτήτων και θα είναι προαιρετικά. Δηλαδή, με διάφορα ενδιαφέροντα των παιδιών – χωρίς καμιά σχέση με το ολοήμερο – τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ομίλους για μαθήματα χορού για παράδειγμα, ρομποτική και άλλα που ελεύθερα θα επιλέγουν τα παιδιά».

Κατά τη διάρκεια του αγιασμού το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Διαλεκτόπουλος θα παραβρεθεί στις 09.00 στο 15ο Δημοτικό Σχολείο, στις 09.30 στο 3ο Δημοτικό και στις 10.00 στο 6ο Δημοτικό.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε επίσης με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπύρο Κιουλάνη ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, είναι γενικά μια καλή χρονιά, χωρίς κενά πλέον στα σχολεία μας, ενώ και εδώ έχουμε νέους διορισμούς εκπαιδευτικών σε διάφορες ειδικότητες.

Όπως σημειώνει ο κ. Κιουλάνης, «από άποψη προσωπικού φέτος είμαστε πάρα πολύ καλά και μπορούμε να πούμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, με την έννοια ότι έγιναν διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών 18 ατόμων εκ των οποίων ανέλαβαν οι 17».

Όπως τονίζει, «επανεκτιμήσαμε τα κενά, ζητήσαμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό αναπληρωτών, εκ των οποίων ήρθε περίπου το 90%, συνολικά 64 αναπληρωτές στα σχολεία γενικής παιδείας και ειδικής αγωγής. Από εκεί και μετά μένουν ελάχιστα κενά, τα οποία συνδέονται περισσότερο με κάποιες περιπτώσεις αδειών και παρόμοιων περιστατικών».

Όπως εξηγεί ο κ. Κιουλάνης, «παράλληλα συνεχίζονται ακόμα οι εγγραφές στα σχολεία, που σημαίνει ότι κάποια σχολεία μπορεί να κερδίζουν τμήματα και άλλα να χάνουν με την ανακατάταξη αυτή».

Αναλογικά με τα ζητήματα συγχωνεύσεων στη Δευτεροβάθμια στη Δράμα δεν έχουμε, «ούτε προτάθηκαν, ενώ το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει είναι η μείωση του γενικού πληθυσμού. Με μια διερεύνηση που έχουμε κάνει, από το 2019 μέχρι και σήμερα, ο μαθητικός πληθυσμός έχει μειωθεί με πάνω από 200 άτομα. Είναι ένας μεγάλος αριθμός για τη Δράμα, ουσιαστικά είναι ο αριθμός ενός σχολείου και αυτό βεβαίως δημιουργεί ένα σοβαρό θέμα».

Ερωτώμενος σχετικά με τα ολιγομελή τμήματα φέτος, για τα οποία συνήθως η Περιφερειακή Διεύθυνση προτείνει την κατάργησή τους, ο κ. Κιουλάνης επισημαίνει ότι τελικά το Υπ. Παιδείας τα ενέκρινε και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όπως σημείωσε, «τελικά υπήρξε έγκριση των ολιγομελών τμημάτων και πήγε καλά αυτό και σε κάθε περίπτωση όλα είναι θετικά να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά».

Το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Κιουλάνης θα βρίσκεται αρχικά στις 09.00 στον αγιασμό του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου (Γυμνάσιο Αρρένων) και στη συνέχεια στις 10.00 στο 3ο και 4ο Λύκειο, ενώ το απόγευμα στα Εσπερινά.