Home > Χωρίς κατηγορία > Εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις Χωρίς τρακτέρ στους δρόμους της Περιφέρειας ΑΜΘ Θ. Καλπακίδης: «Δεν υπάρχει λόγος να κατεβάσουμε τα τρακτέρ…»

Εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις Χωρίς τρακτέρ στους δρόμους της Περιφέρειας ΑΜΘ Θ. Καλπακίδης: «Δεν υπάρχει λόγος να κατεβάσουμε τα τρακτέρ…»

 

 

Εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Χωρίς τρακτέρ στους δρόμους

της Περιφέρειας ΑΜΘ

Θ. Καλπακίδης: «Δεν υπάρχει λόγος να κατεβάσουμε τα τρακτέρ…»

Χρ. Γκόντιας: «Δεν ξέρουμε ακόμα τη μορφή του αγώνα…»

Ιφόγλου: «Ζητούμενο η ενότητα των αγροτών…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ τη θέση τους Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όσον αφορά το ζήτημα διαμαρτυρία τους με τρακτέρ και μπλόκα στους δρόμους.

Μετά από τις δηλώσεις του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας στον «Πρωινό Τύπο» κ. Κιτσουκάκη την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν συμφωνούν πλέον με το κατέβασμα των τρακτέρ στους δρόμους, το ίδιο επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόλγου.

Τη θέση του διαφοροποιεί το μέλος του Πανελληνίου Συντονιστικού Αγροτών από το Φωτολίβος κ. Γκόντιας, ο οποίος λέει ότι είναι άγνωστη ακόμα η μορφή των κινητοποιήσεων, η οποία θα αποφασιστεί μάλλον σήμερα στη συνέλευση της Κατερίνης.

GKONTIAS

Καλπακίδης: Δεν υπάρχει θεσμοθετημένο κίνημα

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας κ. Καλπακίδης, επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία των αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ διαφωνεί με το κατεβάσει τρακτέρ στους δρόμους και να στήσει μπλόκα, ενώ επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό θεσμοθετημένο κίνημα» που να εκπροσωπεί τους αγρότες, κτηνοτρόφους και άλλους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.

Όπως σημείωσε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Καλπακίδης, «συμφωνήσαμε όλοι οι Σύλλογοι της Περιφέρειας, ότι αυτή τη στιγμή, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τον συνδικαλισμό γενικότερα και τις εξελίξεις, δεν υπάρχει λόγος να κατέβουμε με τα τρακτέρ στους δρόμους.»

Ο κ. Καλπακίδης, είπε ότι «υπάρχουν σκέψεις για κάποιες κινήσεις, αλλά δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη απόφαση. Το σημαντικό είναι ότι, συμφωνήσαμε πως δεν υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό κίνημα θεσμοθετημένο και δύσκολα θα ξαναβγούμε στο δρόμο. Αυτό βέβαια μπορεί να βολεύει την εκάστοτε κυβέρνηση και να επιδιώκει να μην υπάρχει αυτή η συμπόρευση των Συλλόγων, εμείς όμως προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχουν αρκετοί. Βέβαια, αν σε περίπτωση υπάρξει μια πολύ δυναμική αντίδραση απ’ όλους τους αγρότες της Ελλάδας και συνεννόηση, εκεί φυσικά και θα συμμετέχουμε.»

Σε ερώτηση για το τι ακριβώς εννοεί θεσμοθετημένη κίνηση, ο κ. Καλπακίδης εξήγησε: «Υπάρχουν Σύλλογοι, οι οποίοι τελευταία, πολύ έντεχνα, καλλιεργούν την ιστορία με τα μπλόκα και αυτό το κάνουν γιατί δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι Σύλλογοι. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε κι αυτό που θέλουμε, είναι να υπάρξουν Σύλλογοι οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο θα εκπροσωπείται ανάλογα σε κάθε Περιφέρεια.»

Όταν ρωτήσαμε, πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό, σημείωσε: «Δεν είναι πολύ εύκολο, αλλά δεν είναι και πολύ δύσκολο. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Στην Αν. Μακεδονία – Θράκη, το προσπαθούμε αυτό εδώ και ένα χρόνο. Μένουν μερικοί Σύλλογοι ακόμα, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε αυτό το όργανο και θα μπορέσουμε να έχουμε μια ουσιαστική αντιπροσώπευση, μια καταγραφή  όλων αυτών των προβλημάτων, και όχι να λέει ο καθένας τα δικά του.»

 

Γκόντιας: Δεν ξέρουμε τη μορφή των κινητοποιήσεων

Σε δηλώσεις του επίσης χθες στον «Πρωινό Τύπο», το μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Αγροτών κ. Χρήστος Γκόντιας, σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα γίνουν σίγουρα, «δεν ξέρουμε τι μορφή θα έχουν».

Όπως είπε ο κ. Γκόντιας, σήμερα Σάββατο θα έχουν συνάντηση στην Κατερίνη, όπου εκεί θα συναποφασιστεί τι μορφή θα έχουν οι κινητοποιήσεις: «Ο αγώνες δεν σταματάει ποτέ για μας. Βλέπουμε ότι τα μέτρα τα οποία προωθούνται και αυτή τη στιγμή είναι ψηφισμένα και έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα, δεν μπορούμε όχι απλά να είμαστε βιώσιμοι ως επαγγελματίες, αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε στα χωριά μας και τις καλλιέργειές μας».

Σε ερώτηση ποια είναι φέτος τα κυριότερα των αιτημάτων των αγροτών, κ. Γκόντιας σημειώνει: «Πέρυσι οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2015. Είχαμε μια μεγάλη κινητοποίηση μέσα στο καλοκαίρι, για να βουλώσουμε τα στόματα όσων λένε ότι οι αγρότες κινητοποιούνται μόνο το χειμώνα. Αποδείξαμε ότι δεν είναι έτσι, ότι έγινε μεγάλος συντονισμένος αγώνας από το καλοκαίρι και απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα».

«Αυτό που καίει αυτή τη στιγμή, είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής. Αλλά δεν ζητάμε μόνο αυτό. Ζητάμε επιτέλους να γίνει ένα σύστημα στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα και να στηθεί πάνω στο αγροτικό κομμάτι μια ενιαία πορεία».

 

Ιφόγλου: «Ζητούμενο η ενότητα των αγροτών…»

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου: «Πολλοί συνάδελφοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να βγουν στους δρόμους. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή, είναι η ενότητα και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτευχθεί αυτή για την οποία μιλάμε τόσα χρόνια. Εάν δεν κάνουμε αυτό, το οποίο θεωρούμε προαπαιτούμενο, το να βγούμε σε κινητοποιήσεις, οι οποίες θα διασπάσουν και πάλι στην πορεία κάποιοι εντέχνως το χώρο, θα είναι μάταιο και θα ταλαιπωρήσουμε κόσμο χωρίς λόγο. Κόσμο που προέρχεται και από τον πρωτογενή τομέα και θα βγει να διαμαρτυρηθεί όπως πέρυσι, αλλά θα ταλαιπωρήσουμε και την υπόλοιπη κοινωνία χωρίς λόγο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *