Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλες οι ζημιές που προκλήθηκαν στο ζωικό κεφάλαιο στο Νευροκόπι

Μεγάλες οι ζημιές που προκλήθηκαν στο ζωικό κεφάλαιο στο Νευροκόπι

Επιθεώρηση των ζημιών από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας της ΠΑΜΘ

Μεγάλες οι ζημιές που προκλήθηκαν

στο ζωικό κεφάλαιο στο Νευροκόπι

Την αναστολή των κατασχέσεων από κτηνοτρόφους ζήτησε ο δήμαρχος Νευροκοπίου

 

 

 

ΜΕΓΑΛΕΣ είναι οι ζημιές από τη συνεχόμενη  κακοκαιρία που επικρατεί από το Δεκέμβριο ακόμα στην περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου, όχι μόνο από τις σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά  και από τον συνεχιζόμενο παγετό που επικρατεί στην περιοχή. Πολλές σταυλικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν ζημιές, ενώ πολλά ζώα έχουν πεθάνει από τον παγετό.

Το πρωί της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου, την περιοχή Νευροκοπίου επισκέφθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ. Εφραιμίδης, ο οποίος ενημερώθηκε από ανθρώπους του Νευροκοπίου, ενώ επισκέφθηκε και κτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη με το δήμαρχο Νευροκοπίου κ. Γιαννόπουλο, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόλγου, τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Τσέρνιο και άλλους.

Στην όλη κατάσταση από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν με δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» οι παραπάνω αναφέροντας σχετικά.

 

Εφραιμίδης: Ζητήματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ κυρίως…

Ο κ. Εφραιμίδης, ο νέος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι η επίσκεψή του αφορούσε σε θέματα και προβλήματα του Δήμου των παραγωγικών τάξεων και σημείωσε: «Με ευχαρίστηση δέχτηκα το κάλεσμα του Δημάρχου αλλά και των φορέων εδώ στο Νευροκόπι. Έχουμε όλη την καλή διάθεση σαν Περιφέρεια, όχι μόνο να συζητήσουμε αλλά και προς την σύντομη επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με τις δυνατότητες πάντα τις Περιφέρειάς μας. Τα ζητήματα της κακοκαιρίας αφορούν και στην Περιφέρεια. Σε ότι αφορά σε καταστροφές στις κτηνοτροφικές μονάδες, είναι ζητήματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ κυρίως.»

IMG_20170120_125557

Ιφόγλου: «Δυσκολίες με την πατάτα»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην πατάτα, «την οποία αναγκάζεται ο κόσμος, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει αποθηκευμένο το προϊόν του, με τις θερμοκρασίες που επικρατούν και ειδικά τις επόμενες μέρες με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, να ανάβει σόμπες, και καταλαβαίνεται είναι μεγάλη ταλαιπωρία και φυσικά έχουν και κάποιο κόστος.  Δυστυχώς, την ώρα του αποτελέσματος καταλαβαίνουμε ότι όλο αυτό δεν αξίζει, γιατί δεν πληρώνεται ότι και να κάνουμε. Δυστυχώς, βαδίζουμε έτσι και προσμένουμε ώστε να υπάρχει πάντα και μια οπτική λίγο πιο θετική από την πολιτεία απέναντι μας.»

 

Τσέρνιος: Μεγάλες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου κ. Τσέρνιος, σημείωσε ότι το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας ήταν σφοδρό: «Περιμένουμε ώστε να σταματήσει λίγο η κακοκαιρία, να μετρήσουμε τις απώλειες και να ανασυνταχθούμε και να δούμε πως θα προχωρήσουμε στην συνέχεια. Τα προβλήματα είναι ότι, λόγω της συνεχόμενης πτώσης της θερμοκρασίας, εδώ και πενήντα ημέρες περίπου η θερμοκρασία δεν έχει ανέβει πάνω από το μηδέν. Αντιλαμβάνεστε ότι τα ζώα ούτε γάλα δεν μπορούν να παράγουν ώστε να ταΐσουν τα νεογέννητα. Έχουμε πολλές απώλειες στα νεογέννητα, πολλές αποβολές λόγω του ψύχους και πολλά νεκρά ζώα. Πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση, προς το Υπουργείο, την Περιφέρεια, ώστε να ενσκήψουν στα προβλήματά μας. Σήμερα, έχουμε και την επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, ο οποίος ήρθε εδώ να καταγράψει από κοντά την κατάσταση και πιέζουμε για άμεση ενίσχυση στους παραγωγούς για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, για να συνεχίσουμε να παράγουμε, αυτό που ξέρουμε καλά να κάνουμε.

Συνεχώς παρουσιάζονται και καινούρια προβλήματα. έχουν πέσει αρκετά υπόστεγα, και ευτυχώς δεν είχαμε νεκρά ζώα κάτω από τα υπόστεγα. Τις επόμενες ώρες θα έχουμε και αναλυτικότερα στοιχεία από τους κτηνοτρόφους.»

 

Γιαννόπουλος: «Αναστολή των κατασχέσεων στους κτηνοτρόφους»

Ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του θεματικού αντιπεριφερειάρχη, σημείωσε ότι συζητήθηκαν μαζί του κυρίως θέματα για τον ΤΟΕΒ, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε αποθήκες με πατάτες αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Όπως είπε, κατά τη συζήτηση «τέθηκε το θέμα της στεγανοποίησης δύο δεξαμενών του ΤΟΕΒ και οι απώλειες που έχουν οι κτηνοτρόφοι λόγω του παγετού κατά τη διάρκεια της γέννας. Του έθεσε το θέμα ότι αυτή η περίοδος είναι πολύ δύσκολη για αγρότες και κτηνοτρόφους, και θα πρέπει να τύχει αναστολής η όποια κατάσταση γίνεται στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν. Εάν του κτηνοτρόφου του βγάλεις κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνουν τα ζωντανά του, διότι δεν έχει άλλο τρόπο να αντιδράσει. Σήμερα δεν σου δανείζει κανείς και όταν η τράπεζα τα κρατάει όλα, πώς θα πάρεις τροφές να ταϊσεις τα ζώα σου. Τα καταδικάζεις κι αυτά σε θάνατο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *