Home > νέα > Έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση για παιδική γιορτή τη Μ. Πέμπτη στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας

Έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση για παιδική γιορτή τη Μ. Πέμπτη στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας

Έντονη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση

για παιδική γιορτή τη Μ. Πέμπτη

στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας

► Μια γιορτή που θα περιλαμβάνει κουνελοδρομίες, αυγοδρομίες και μασκότ πασχαλινό κούνελο και άλλα

► Η αντιπολίτευση ζήτησε αλλαγή ημερομηνίας και μόνο βάψιμο αυγών

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΘΕΜΑ το οποίο κατατέθηκε έκτακτα προ της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης 24 Απριλίου, έμελλε να ανοίξει μια έντονη συζήτηση για περίπου 45 λεπτά της ώρας.

Το θέμα αφορούσε την πρόταση που κατέθεσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αβραμίδου, για μια γιορτή το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην πλατεία Ελευθερίας. Αυτό που ανακοινώθηκε αρχικά από την ίδια, ήταν ότι η γιορτή θα περιελάμβανε διάφορες εκδηλώσεις για παιδιά, όπως μεταξύ άλλων βάψιμο και ζωγραφική αυγών με μαρκαδόρους, αυγοδρομίες, κουνελοδρομίες, εργαστήριο ζωγραφικής, ενώ παράλληλα θα υπήρχε animater για ζωγραφική προσώπου με πασχαλινά σχέδια και ομαδικά παιχνίδια. Την εκδήλωση θα πλαισίωνε και μία μασκότ κούνελος για φωτογραφίες των παιδιών με τους γονείς τους. Το κόστος συνολικά θα ήταν 600 ευρώ με τον ΦΠΑ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον κ. Μλεκάνη από την παράταξη «Πόλη και Ζωή», ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι δεν διαφωνούν με την πραγματοποίηση μιας τέτοιας εκδήλωσης, ούτε και με το κόστος, τόνισε όμως ότι η γιορτή αυτή «δεν συνάδει με το πνεύμα της ημέρας. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι μια πένθιμη μέρα και εκτός από πένθιμη είναι και το παζάρι της Μ. Πέμπτης που η οικογένεια ετοιμάζεται για το Πάσχα».

Πρότεινε μάλιστα ότι καλύτερο θα ήταν η γιορτή να μεταφερθεί μετά το Πάσχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» κ. Χαραλαμπίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του ότι η Μεγάλη Πέμπτη «είναι μια πένθιμη μέρα» και δεν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια μέρα μια τέτοια γιορτή. Τόνισε ότι δεν διαφωνεί με την  γιορτή και ζήτησε να μεταφερθεί μετά την Ανάσταση τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα. Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά «μπορεί να παρεξηγηθεί και από τον κόσμο. Εμείς μπορεί να έχουμε κάτι άλλο στο μυαλό μας, μπορεί όμως και κάποιοι άλλοι να το δουν διαφορετικά».

Με τη σειρά της, η επικεφαλής του «Πρότζεκτ για τη Δράμα» κα. Κιόρτεβε, ξεκίνησε λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ορκιστεί με πολιτικό όρκο και ότι «σας έδωσα το δικαίωμα να μιλήσετε για την θρησκευτικότητά μου και την ουσία και τη φιλοσοφία της παράταξης στην οποία είμαι επικεφαλής».

Η ίδια σημείωσε ότι, όταν είδε το θέμα «προσβλήθηκε το θρησκευτικό μου αίσθημα» και τόνισε ότι «προφανώς στον ενθουσιασμό της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού ξέχασε ότι η Μ. Πέμπτη είναι η ημέρα Σταύρωσης του Ιησού και ως εκ τούτου η  ημέρα εκείνη δεν είναι κατάλληλη για να έχουμε αυγοδρομίες, κουνελοδρομίες, κυνήγι πασχαλινών αυγών και έναν μασκότ κούνελο».

Η ίδια κάλεσε την αντιδήμαρχο να αποσύρει το θέμα  και είπε ότι δεν θα το ψηφίσει για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά μόνο για μια άλλη μέρα μετά το Πάσχα. Διευκρίνισε πάντως αργότερα, ότι, όταν ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, αυτό δεν είχε να κάνει με την θρησκευτικότητά της, αλλά «αυτό ήταν μια κίνηση που εκφράζει τη βαθιά πεποίθησή μου για το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας και δεν εκφράζει σε καμιά περίπτωση τη θρησκευτικότητά μου και την θρησκευτική μου πίστη».

Το θέμα μπορεί να τελείωνε ίσως εκεί και να ψηφιζόταν πολύ πιθανόν κατά πλειοψηφία, όμως ένα σχόλιο του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Τσακίρη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια διαφορετική συζήτηση.

Αυτό που είπε ο κ. Τσακίρης ήταν ότι, «Μεγάλη Πέμπτη, ο κόσμος βρίσκεται έξω, έχει παζάρι και ξαφνικά θυμόμαστε το πόσο χριστιανοί είμαστε. Χριστιανοί ala cart δεν υπάρχουν».

Άμεσα οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν να πάρει πίσω τη φράση του και ότι προσβάλλονται από όσα είπε, ενώ στη συνέχεια ο κ. Τσακίρης είπε ότι «σαφώς είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία, αλλά γενικότερα οι εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη δεν διακόπτονται. Και δεν είναι κάτι που είναι τόσο βάναυσο. Είναι μια παιδική γιορτή».

Στην συνέχεια, μίλησαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ζητώντας τη μεταφορά της γιορτής μετά το Πάσχα, ή έστω το Μεγάλο Σάββατο, που είναι και πιο χαρούμενη μέρα, καθώς ήδη από το μεσημέρι γίνεται η Πρώτη Ανάσταση.

Μετά από μια συζήτηση πάνω από 20 λεπτά της ώρας, το λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος κυρίως στο βάψιμο των αυγών. Όπως είπε «το γεγονός ότι μπήκε μια εκδήλωση την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης… είναι κυρίως για να αντιληφθούν τα παιδιά ότι τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε αυγά, για να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά αυτό το θέμα. Αυτό ήθελε να περάσει η αντιδήμαρχος».

Σε άλλο σημείο και μετά από διάφορες κουβέντες, είπε ότι «η εκδήλωση θα γίνει χωρίς τυμπανοκρουσίες, από τους μεγάλους προς τους μικρούς γι’ αυτή τη γνώση. Όχι πανηγυρικοί χαρακτήρες».

Τελικά, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε ένα μπέρδεμα, καθώς δεν ξεκαθάρισε αν η γιορτή θα γίνει με αυγοδρομίες, κουνελοδρομίες και μουσική και animater ή αν θα υπάρχει μόνο το βάψιμο των αυγών, μιας και δεν υπήρξε αλλαγή στο εισηγητικό που είχε καταθέσει αρχικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και υπήρξε τελικά μια συζήτηση για το τι πραγματικά θα γίνει τελικά.

Τέλος, η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση, λέγοντας ότι αν η γιορτή δεν περιλαμβάνει αυγοδρομίες και κουνελοδρομίες και άλλα παρά μόνο το βάψιμο των αυγών, τότε το ψηφίζουν. Διαφορετικά όχι! Με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ξεκαθαρίζει ότι ο δήμαρχος εκφράζει τη δημοτική αρχή, ενώ στο τέλος η αντιδήμαρχος είπε: «Ο,τι πει ο δήμαρχος».

Τελικά κατά την ψηφοφορία η συμπολίτευση ψήφισε την πρόταση της αντιδημάρχου και η αντιπολίτευση «ναι» μόνο αν η γιορτή περιλαμβάνει μόνο το βάψιμο αυγών. Με το πέρας της ψηφοφορίας ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.