Home > Πρώτο Θέμα > Έντονη κριτική με προεκλογικό άρωμα… από την αντιπολίτευση κατά της δημοτικής αρχής!

Έντονη κριτική με προεκλογικό άρωμα… από την αντιπολίτευση κατά της δημοτικής αρχής!

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας για το 2019

Έντονη κριτική με προεκλογικό

άρωμα… από την αντιπολίτευση

κατά της δημοτικής αρχής!

Αντιπολίτευση: Όσα χρήματα  κι αν είχε δεν θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει!

Δεν φταίει το «κακό κράτος»!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΗΝ πλέον έντονη κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου, η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 του Δήμου Δράμας.

Η συνεδρίαση άργησε να ξεκινήσει 25 ολόκληρα λεπτά, καθώς οι παρόντες, περίμεναν την παρουσία δημοτικών συμβούλων που έλλειπαν, προκειμένου να συμπληρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να υπάρξει απαρτία!

Σολάκης: Θα μπορούσαμε να κάνουμε αθλητικούς χώρους!

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2019 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σολάκης, αναφέρθηκε κυρίως στα χαμηλά έσοδα του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) όπως και από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), ενώ  εστίασε ιδιαίτερα στο ότι ο Δήμος φορολογείται πλέον με φόρο εισοδήματος ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Όπως είπε μεταξύ άλλων, ο Δήμος πληρώνει κάθε χρόνο το λιγότερο 250.000 ευρώ για φόρο εισοδήματος, ενώ πληρώνει ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητά του, και  μάλιστα ακόμα και για ακίνητα, για τα οποία δεν εισπράττει ενοίκια, ενώ υποστήριξε, ότι, θα μπορούσε η κεντρική διοίκηση να αφήσει αφορολόγητα όλα τα έσοδα του Δήμου και των Δήμων γενικότερα!

Και εδώ ακριβώς έδωσε μια χαρακτηριστική εικόνα, λέγοντας ότι με αυτά τα χρήματα, ο Δήμος Δράμας θα μπορούσε να δημιουργήσει χώρους άθλησης, όπως γήπεδα, γυμναστήρια και άλλες παρόμοιες δομές!

dimotiko symboylio

Αναφορά έκανε επίσης ο κ. Σολάκης στο «μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης», λέγοντας ότι «είναι δρομολογημένος ο τρόπος και το ποσό με το οποίο θα καταλήξει ο κάθε κωδικός», μιας και η σύνταξη του προϋπολογισμού ορίζεται από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Αναφέρθηκε επίσης στη διαχείριση του ΤΕΒΑ, το οποίο ο Δήμος διαχειρίζεται, αν και δεν θα έπρεπε να το κάνει, μιας και σε άλλους Νομούς το ΤΕΒΑ το διαχειρίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες! Ενώ η Κοινωνική Υπηρεσία διαχειρίζεται και το ΚΕΑ όπως και το Κέντρο Κοινότητας, τα οποία δεν είναι υποχρεωμένη να τα κάνει! Μίλησε επίσης για την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, λέγοντας ότι λειτουργεί σε διευρυμένο βαθμό σε  όλο το Νομό μέσω της Πολεοδομικής Υπηρεσίας, «από το Νευροκόπι μέχρι και το Παρανέστι», υποστηρίζοντας ότι κάνει μελέτες ακόμα και για τους άλλους Δήμους του Νομού.

«Πόλη+Ζωή»

Ιδιαίτερα αυστηρή ήταν η αντιπολίτευση, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος κ. Μλεκάνης, όσο και οι υπόλοιποι. Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης «ακούσαμε τον κ. Σολάκη να λέει ότι ο Δήμος πληρώνει και πληρώνει φόρους… ενώ στο τέλος περισσεύουν πολλά!»

Διαβάζοντας διάφορα στοιχεία από τον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής, άσκησε έντονη και αυστηρή κριτική, αποδομώντας τα λεγόμενα του κ. Σολάκη, ότι τελικά δεν έχει γίνει και τίποτα το ιδιαίτερο. Αναφερόμενος στα στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας που «κάνει έργα για όλο το νομό», διάβασε από τον προϋπολογισμό στο τμήμα των μελετών: «Διαμορφωθείσες 460.500 ευρώ, ενταλθείσες μηδέν, εκτίμησε για πληρωμές μέχρι 31/12/2018, 18.500 ευρώ. Μάλλον βάλαμε σε μεγάλη προτεραιότητα τους άλλους Δήμους και δεν προλάβαμε να κάνουμε μελέτες για εμάς».

Σε άλλο σημείο, για άλλον κωδικό της Τεχνικής  Υπηρεσίας αναφέρει ότι μένουν αρκετά χρήματα που περισσεύουν, από έργα για τα οποία έχουν τοποθετηθεί χρήματα σε κωδικούς, τελικά δεν έχει γίνει κάτι, ή έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα. «Να χρήματα που περισσεύουν για να πληρώσετε φόρους», είπε!

«Ο Δήμος Δράμας βγήκε πέρυσι από το 2017 έχοντας «καταφέρει!!!» να αξιοποιήσει 595.000 € από τα 7.600.000 € που είχε στο ταμείο του για δαπάνες επενδύσεων (αξιοποίηση του 7,8%!!!) και βγαίνει από το 2018 έχοντας «καταφέρει!!!» να αξιοποιήσει 601.943 € από τα 8.105.965 € που είχε στο ταμείο του (αξιοποίηση του 7,4%!!!).

Βγήκε πέρυσι από το 2017 έχοντας «καταφέρει!!!» να αξιοποιήσει 15.000 € από τα 901.000 € που είχε στο ταμείο του για δαπάνες μελετών (αξιοποίηση του 1,6%!!!) και βγαίνει από το 2018 έχοντας «καταφέρει!!!» να αξιοποιήσει 12.477 € από τα 663.183€ που είχε στο ταμείο του (αξιοποίηση του 1,8%!!!)».

Αναφερόμενος στα προνοιακά επιδόματα, είπε ότι αυτό είναι καθαρά γραφειοκρατική διαδικασία με την οποία ασχολούνται οι δημοτικοί υπάλληλοι και δεν είναι χρήματα του Δήμου! Επί της ουσίας ο Δήμος, διαχειρίζεται χρήματα που παίρνει και τα δίνει στους δικαιούχους! Ο κ. Μλεκάνης και η παράταξή του, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

«Νέα Εποχή – Νέα Δράμα»

Από την παράταξη της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας», ο κ. Χαραλαμπίδης, σημείωσε ότι τα περισσότερα από τα 34,5 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού, είναι επιδόματα, μισθοδοσίες, υποχρεωτικές δαπάνες κτλ. «και στο τέλος μένει κάτι για έργα και επενδύσεις». Αναρωτήθηκε μάλιστα, «για ποιες επενδύσεις μιλάμε στις μίζερες εποχές που ζούμε;» Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ωριμότητα μελετών για να διεκδικήσουμε χρήματα για έργα από διάφορα προγράμματα, ενώ σημείωσε ότι καλό είναι να μην υπάρχουν ανεκτέλεστα έργα και να υλοποιούνται στο χρόνο που διανύουμε και όχι να μεταφέρονται σε επόμενη χρονιά. Τέλος, ο κ. Χαραλαμπίδης ψήφισε τον προϋπολογισμό.

«Project Δράμα 2020»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, ήταν ιδιαίτερα σκληρός με την κριτική του προς τη δημοτική αρχή, λέγοντας ότι «δεν έχει γίνει τίποτα. Η εικόνα του προϋπολογισμού είναι η ίδια κάθε χρονιά». Μίλησε για δικαιολογίες της δημοτικής αρχής, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχετε λεφτά, αλλά ότι δεν ξέρετε τι να τα κάνετε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να πληρώνετε φόρους!» Ο κ. Τσιαμπούσης καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

«Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στεφανίδης, μίλησε για έναν «τυπικό προϋπολογισμό», ενώ όπως είπε, «οι ομάδες του εκάστοτε δημάρχου και παλαιότερα του εκάστοτε νομάρχη, καθοδηγούν τον κόσμο» και υπό την έννοια αυτή, «με τον τρόπο που συντάσσεται και τις κατευθύνσεις που επιβάλλεται να δεχθεί από τα γνωστά κέντρα, ο εκάστοτε προϋπολογισμός είναι προσαρμοσμένος στα μέτρα του εκάστοτε πολιτικού συστήματος».

Σε άλλο σημείο, προέβλεψε ότι όποια κι αν είναι η νέα δημοτική αρχή θα αναγκαστεί να επιβάλει νέους έμμεσους φόρους και ζήτησε από τους συναδέλφους του αλλά και την ίδια τη δημοτική αρχή να μην αυταπατώνται! Σε μια αποστροφή του λόγου του, διαπίστωσε επίσης ότι, «το χαρτί που ξοδέψαμε για να κινήσουμε τη διαδικασία για να ξεκινήσουμε τα έργα, είναι πολλαπλάσιο σε αξία!», και είπε ότι πρέπει να αλλάξει η αντίληψή μας.

Ο κ. Στεφανίδης καταψήφισε τον προϋπολογισμό.