Home > Πρώτο Θέμα > Ολική διαγραφή χρεών Δραμινού κτηνοτρόφου με απόφαση του Ειρηνοδικείου Δράμας

Ολική διαγραφή χρεών Δραμινού κτηνοτρόφου με απόφαση του Ειρηνοδικείου Δράμας

 Μέσω του νόμου Κατσέλη

Ολική διαγραφή χρεών

Δραμινού κτηνοτρόφου με απόφαση

του Ειρηνοδικείου Δράμας

Η Δραμινή δικηγόρος κα. Βασιλική Κασάπη μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια αρκετά αισιόδοξη απόφαση εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Δράμας, σε υπόθεση υπερχρεωμένου συμπολίτη μας με διαγραφή χρεών 100%.

Το Ειρηνοδικείο Δράμας ύστερα από επανασυζήτηση της υπόθεσης, διέταξε μηδενικές καταβολές και συνεπώς την ολική διαγραφή της οφειλής.

Η εφημερίδα μας μίλησε με την Δραμινή δικηγόρο, κα. Βασιλική Κασάπη, της οποίας το γραφείο έχει αναλάβει την υπόθεση. Όπως μας εξήγησε η κα. Κασάπη, η υπόθεση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια περίπου με την αίτηση υπαγωγής του εντολέα της (κτηνοτρόφου) στο νόμο Κατσέλη. Όπως είναι γνωστό, ο νόμος αυτός αφορά στη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων.

«Υπήρχαν κάποιες σταβλικές εγκαταστάσεις και κάποια ακίνητα στα οποία στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις αυτές. Ζητήσαμε την υπαγωγή στο νόμο και πράγματι έγινε το δικαστήριο, εκδόθηκε η δικαστική απόφαση, η οποία όριζε ότι δεν θα ρευστοποιηθεί τίποτα από την περιουσία του αλλά από την συνεκτίμηση όλων των εγγράφων που υπήρχαν στη δικογραφία. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει μηδενική δυνατότητα καταβολής, και προέβη στην απόφασή του να καθορίσει μηδενικές καταβολές για την πρώτη τριετία μετά την πάροδο της οποίας θα υπάρξει ολική διαγραφή», ανέφερε η κα. Κασάπη.

BASILIKH KASAPH 1

Παράλληλα, η δικαστική αυτή απόφαση έκρινε ότι θα πρέπει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εντός δηλαδή έξι μηνών να επανασυζητηθεί η υπόθεση προκειμένου να κριθεί αν έχουν μεταβληθεί τα περιουσιακά του στοιχεία, ή αν έχει μεταβληθεί η εισοδηματική του κατάσταση.

Η επανασυζήτηση της υπόθεσης, όμως μας εξήγησε η κα. Κασάπη είναι κάτι σύνηθες μέσα στην διαδικασία του νόμου Κατσέλη. Η επανασυζήτηση έγινε, επικυρώθηκε, κατά κάποιο τρόπο, η πρώτη απόφαση που ήταν εν μέρει οριστική και εν μέρει προσωρινή. Έπειτα, διατάχθηκε η μηδενική καταβολή από πλευράς του εντολέα στα επόμενα τρία χρόνια, μετά το πέρας των οποίων θα ακολουθήσει η ολοσχερής διαγραφή. Βέβαια, βρίσκεται σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή η έφεση που έχει καταθέσει η τράπεζα κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία όμως θα κρίνει άλλου είδους ζητήματα. Δηλαδή θα κρίνει κατά κύριο λόγο τη δυνατότητα υπαγωγής του ανθρώπου αυτού μέσα στο νόμο από άποψη δολιότητας, εμπορικής ιδιότητας κλπ.

«Ευελπιστούμε ότι και στο Εφετείο η υπόθεση αυτή θα πάει καλά. Μιλάμε για μια ολική διαγραφή χρέους, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και είναι από τις πάρα πολύ καλές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Δράμας. Το σύνολο των χρεών ανερχόταν περίπου στις 63.000 ευρώ από διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων δεν παραστάθηκαν όλα, η τράπεζα όμως που παραστάθηκε είναι και η εκκαλούσα τράπεζα αυτή την στιγμή. Συνεπώς θα περιμένουμε να δούμε πως θα δρομολογηθεί και τι απόφαση θα βγάλει το Μονομελές Πρωτοδικείο Δράμας», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα. Κασάπη.

Στην εκπνοή του νόμου Κατσέλη

Ο νόμος αυτός, όπως επεσήμανε η κα. Κασάπη ήταν μια σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι μέσω αυτού είχαν τη δυνατότητα να διευθετήσουν τις οφειλές τους. Ο νόμος Κατσέλη, βρίσκεται στην εκπνοή του καθώς έχει καταληκτική ημερομηνία στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

«Γνωρίζουμε ότι τα χρέη είχαν πνίξει το ελληνικό νοικοκυριό και ήταν ένας τρόπος για να μπορέσουν όλοι να ορθοποδήσουν, να κάνουν μια καινούργια αρχή στην κυριολεξία. Δυστυχώς ο νόμος αυτός καταλήγει μετά από την δίμηνη παράταση που δόθηκε στις 31-12-2018. Ο νόμος βαίνει προς τη λήξη του στις 28 Φεβρουαρίου 2019, και έπειτα δεν γνωρίζουμε αν θα τροποποιηθεί, ή αν θα δημιουργηθεί ένας καινούργιος νόμος με καινούργιες προϋποθέσεις. Εικάζουμε ότι οι προϋποθέσεις αυτές αν ο νόμος τελικά διατηρηθεί, θα αλλάξουν και θα αφορούν κυρίως το ύψος τις αντικειμενικής αξίας. Συνεπώς, θα μικρύνει κατά την εκτίμησή μου το ποσό της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κύριας κατοικίας που μπορεί να προστατευθεί και ακίνητα με υψηλή αξία δεν θα μπορούν να προστατευθούν από το νόμο.

Ο ίδιος ο νόμος ως υπαγωγή οφειλετών χωρίς όμως προστασία κύριας κατοικίας θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά γι’ αυτούς όμως που θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καταληκτική προθεσμία είναι στις 28 Φεβρουαρίου.

Αν θέλει κάποιος να ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη υπάρχει περιθώριο να ενταχθεί έως την καταληκτική ημερομηνία. Βέβαια, υπάρχει μια διαδικασία αρκετά επίμονη, καθώς πρέπει να γίνει προετοιμασία των εγγράφων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του φακέλου», ανέφερε η κα. Κασάπη.