Home > Νέα > Έντονο το πρόβλημα με την ανατροφοδότηση του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα στην ΑΜΘ-Από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Έντονο το πρόβλημα με την ανατροφοδότηση του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα στην ΑΜΘ-Από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Έντονο το πρόβλημα με

την ανατροφοδότηση του υπόγειου

υδάτινου ορίζοντα στην ΑΜΘ

ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ του κινδύνου για την κλιματική κρίση, κρούει η περιφερειακή παράταξη της ΠΑΜΘ «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», επισημαίνοντας το ζήτημα της λειψυδρίας μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος Δράμας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, επισημαίνεται ότι «αν δεν αλλάξουμε, σύντονα θα έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες στην περιοχή μας».

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρεται στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο θέμα της «Γνωμοδότησης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας  και της Θράκης» όπου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Όπως αναφέρει, «τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της ανατροφοδότησης του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

H Θράκη βρίσκεται σε κατάσταση ξηρασίας ,τα ισοζύγια είναι αρνητικά, με το νερό που εισέρχεται στους υδροφόρους ορίζοντες και τις λεκάνες απορροής να είναι λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε!! Στην περιοχή της Καβάλας και ιδιαίτερα στον Δήμο Ελευθερούπολης η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική».

Αυτό που επισημαίνει μάλιστα, είναι ότι, «όσο μειώνεται το φορτίο εισχωρεί η θάλασσα μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα και έχουμε το φαινόμενο της υφαλμύρωσης με αποτέλεσμα το θάνατο φυτών και δέντρων, τη μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, την απώλεια πόρων γλυκού νερού, ζημιές σε υποδομές, προβλήματα υγείας κ.α..

Το έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους πως αν δεν αλλάξουμε, σύντομα θα έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες από την περιοχή μας».

Αυτό που τονίζει ιδιαίτερα, είναι ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει ένας οδικός χάρτης πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα αποφυγής της ερημοποίησης της περιοχής μας. Από το 2019 που είχαμε την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος δεν είχαμε ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο που να συντελεί στην αναστροφή της κατάστασης».

Αναφέρει τέλος, ότι πρέπει να υπάρξει ένας Τοπικός, Περιφερειακός, Εθνικός σχεδιασμός και εκμετάλλευση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου γιατί το Νερό είναι η 1η προτεραιότητα για τη Ζωή μας στην περιοχή και «σε αυτή την κατεύθυνση ως πρώτο βήμα, ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη να καλέσει επίσημα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που διαχειρίζεται  το  έργο Eye4water (αφορά στην ορθολογική διαχείριση λεκανών απορροής στην Περιφέρεια ΑΜΘ) για μία ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου όσον αφορά το σοβαρότατο ζήτημα διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της ΑΜΘ. Στον αγώνα για το Νερό δεν πρέπει να λείπει κανείς μας!!»