Home > Πρώτο Θέμα > Επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων για τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου Δράμας-Μια ενδιαφέρουσα δράση από το Followgreen του Δήμου Δράμας

Επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων για τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου Δράμας-Μια ενδιαφέρουσα δράση από το Followgreen του Δήμου Δράμας

Μια ενδιαφέρουσα δράση από το Followgreen του Δήμου Δράμας

Επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων

για τις ευπαθείς ομάδες

του Δήμου Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Εφραιμίδης και η εκπρόσωπος του Followgreen κα. Μπέλλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα δράση για την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιουλίου, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Πρόκειται για την συγκέντρωση αντικειμένων όπως ρούχων, υποδημάτων, βιβλίων, παιχνιδιών και μικρών ηλεκτρικών συσκευών, τα οποία βρίσκονται σε γενικά καλή κατάσταση, δεν τα χρειαζόμαστε, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλους συνανθρώπους μας.

Η δράση έγινε από το Followgreen του Δήμου Δράμας και εντάχθηκε στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Πόλη», όπου περιλαμβάνονται υπαίθριες δραστηριότητες στη φύση και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, δίπλα στη λίμνη και ο κόσμος είχε την ευκαιρία να προσφέρει τα παραπάνω αντικείμενα, αλλά και ταυτόχρονα να διασκεδάσει με τα παιδιά του στις αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται από το tent Art και τον Forestis.

Η δράση της επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του συμπολιτών μας στην ανακύκλωση, ώστε τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε να μην καταλήξουν στα σκουπίδια, αλλά να μπορέσουν να επαναχρησιμοποιηθούν από συνανθρώπους μας.

Εφραιμίδης: Οικολογική συνείδηση για τα παιδιά

Για τη δράση, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Γιάννης Εφραιμίδης ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση και το Followgreen είχε όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Πόλη».

Όπως εξηγεί ο κ. Εφραιμίδης, «η δράση αφορούσε κυρίως νεαρές ηλικίες και θεωρήσαμε ότι θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό να γίνει και μια γενικότερη ενημέρωση, για τη σωστή διαχείριση κάποιων πραγμάτων, όπως απορρίμματα, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία και άλλα. Στόχος είναι, να αρχίσουν τα παιδιά να αποκτούν περισσότερη οικολογική συνείδηση και να αρχίσουν να καταλαβαίνουν πώς μπορούν να λειτουργήσουν σε μια καινούρια κοινωνία, με απόβλητα, απορρίμματα και γενικότερα θέματα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Εφραιμίδης, «ιδιαίτερη συμμετοχή είχαν οι υπαίθριες δράσεις στη λίμνη, όμως ο κόσμος που βρέθηκε εκεί ενημερώθηκε σχετικά για τα ζητήματα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Έστω κι αυτό το λίγο, είναι πάντα ένα κέρδος. Και συμφωνήσαμε με τη Followgreen για την επόμενη χρονιά, αυτό που είχαμε δηλώσει ξανά, ότι πεποίθηση είναι να μπούμε πιο δυνατά στις σχολικές κοινότητες και φυσικά πάντα με τη βοήθεια των σχολικών επιτροπών, των εκπαιδευτικών και των γονέων για να  μπορέσουν τα παιδιά να χτίσουν από νωρίς μια οικολογική συνείδηση».

Από τη δράση της επαναχρησιμοποίησης του Followgreen  του Δήμου Δράμας. Από αριστερά οι κυρίες: Παπαθεμελή και Μπέλλου, εκπρόσωποι του Followgreen.

Μπέλλου: Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμου

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και η κα. Δήμητρα Μπέλλου, εκπρόσωπος του Followgreen, η οποία σημείωσε αρχικά ότι «με τη δράση αυτή, οι πολίτες του Δήμου Δράμας, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν είδη προς επαναχρησιμοποίηση, όπως βιβλία, υποδήματα, ενδύματα και μικρές ηλεκτρικές συσκευές. Όλα αυτά συγκεντρώνονται και θα δοθούν σε ευπαθείς ομάδες πολιτών του Δήμου Δράμας».

Αναφορικά με το κατά πόσο οι δράσεις αυτές τυχαίνουν ανταπόκρισης από το κοινό σε άλλους Δήμους, σημειώνει ότι «έχουν γίνει και σε άλλους Δήμους και γενικά η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ καλή. Γενικά, όλοι έχουμε στο σπίτι μας πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πλέον και έτσι δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να τα δώσουν για επαναχρησιμοποίηση. Υπάρχει ανταπόκριση και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα γίνει και στη Δράμα».

Όπως εξηγεί μάλιστα, τα είδη που συνήθως προσφέρει ο κόσμος, πρώτα είναι τα ρούχα και ακολουθούν βιβλία και κάποια αξεσουάρ που δεν τα χρειάζονται. Τα είδη αυτά συγκεντρώνονται από το Followgreen, παραδίδονται στο Δήμο, που με τη σειρά του θα μεριμνήσει ώστε να δοθούν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου ή άλλων φορέων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Μπέλλου εξηγεί ότι «ο κόσμος έχει ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί και πολλές φορές μας πλησιάζουν και ζητούν ενημέρωση. Όμως η μεγαλύτερη ενημέρωση γίνεται κυρίως μέσα από τις δράσεις μας στα σχολεία και εκεί βλέπουμε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου. Τα παιδιά ανακυκλώνουν και ευαισθητοποιούνται για την ανακύκλωση και μαζί τους βέβαια και οι μεγαλύτερες ηλικίες. Βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει τη διάθεση και να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί για την ανακύκλωση».

Ερωτώμενη σχετικά με τις δράσεις που έγιναν φέτος στα σχολεία του Δήμου Δράμας, η κα. Μπέλλου μας λέει ότι «είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, τα καλύτερα από άλλες χρονιές. Κάθε χρόνο προσθέτουμε περισσότερες σχολικές μονάδες και έτσι αυξάνονται και οι μαθητές που ευαισθητοποιούνται και τα υλικά προς ανακύκλωση. Την επόμενη χρονιά θα απευθυνθούμε σε ακόμα περισσότερες σχολικές μονάδες και πιστεύω ότι θα τα πάμε ακόμα καλύτερα».