Home > Πρώτο Θέμα > «Η Ονειρούπολη χρειάζεται μια αναπτυξιακή εταιρεία για να μπορέσει να λειτουργήσει»-Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού Μ. Τάσσου στον «Π.Τ.»

«Η Ονειρούπολη χρειάζεται μια αναπτυξιακή εταιρεία για να μπορέσει να λειτουργήσει»-Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού Μ. Τάσσου στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού Μ. Τάσσου στον «Π.Τ.»

«Η Ονειρούπολη χρειάζεται

μια αναπτυξιακή εταιρεία

για να μπορέσει να λειτουργήσει»

Τάσσου: «Θα αδικούσαμε την ίδια τη διοργάνωση και την εκδήλωση της Ονειρούπολης, αν την κρίναμε, σε μια περίοδο η οποία είχε στρεβλώσεις και δυσκολίες όπως ο κορωνοϊός»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ. Ο μήνας κατά τον οποίο η Ονειρούπολη στη Δράμα κλείνει, αρχίζει το μάζεμα των οικίσκων και των στολιδιών και η πόλη γυρνάει στους καθημερινούς ρυθμούς της. Το 2020 και το 2021, ήταν δυο χρονιές ιδιαίτερες για όλους, λόγω της πανδημίας του Covid. Το 2022, αναμένεται να είναι η χρονιά κατά την οποία θα μπορέσουμε σταδιακά να απαλλαγούμε από τη νόσο που συγκλόνισε τον κόσμο.

Ο Covid-19, επηρέασε τα πάντα στη ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Επηρέασε τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας μας, των καθημερινών εκδηλώσεων. Και ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό μας. Σε έναν πολιτισμό, που πέρα από τη γενική του έννοια, ο ιός αφήνει το στίγμα του σε πολλά σημεία. Στη μουσική, στο θέατρο και φυσικά στις εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων.

Στη Δράμα, ο ιός του Covid, δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, όσον αφορά τη λειτουργία της Ονειρούπολης. Την αρκετά δύσκολη χρονιά του 2020, με την καραντίνα και τα μακροχρόνια lockdown, η Ονειρούπολη δεν πραγματοποιήθηκε. Και θα ήταν σίγουρα τρελός, οποιοσδήποτε επιχειρούσε να κάνει κάτι τέτοιο.

Το 2021, η Ονειρούπολη πραγματοποιήθηκε κάτω από ένα ιδιαίτερο πρίσμα. Με αυστηρά  υγειονομικά μέτρα προστασίας, για πρώτη φορά οριοθετημένη και με έλεγχο εισόδου στον χώρο. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι, για πρώτη φορά στα 18 χρόνια λειτουργίας της, ακούσαμε και την ορολογία της ως «θεματικό πάρκο». Και ακόμα, κατά τη διάρκεια λειτουργίας, έμελλε να ακυρωθούν αρκετές συναυλίες της μιας και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νέα μέτρα.

Οφείλουμε λοιπόν να δούμε τη λειτουργία της Ονειρούπολης του 2021 – 2022, ως μια εκδήλωση, λειτουργούσα κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και να μην την συγκρίνουμε με παλαιότερες διοργανώσεις.

Ήδη, πλέον, η 18η Ονειρούπολη πέρασε στην Ιστορία της πόλης. Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία μαζέματος του στολισμού, των οικίσκων και ό,τι άλλο χρησιμοποιήθηκε για τη λειτουργία της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με το νέο αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μιχάλη Τάσσου, ο οποίος είναι πλέον αρμόδιος για τη διεξαγωγή της Ονειρούπολης. Κάθε χρόνο, με το που ολοκληρώνεται μια διοργάνωση, όλοι μιλούν ότι άμεσα, θα πρέπει ο Δήμος Δράμας να ετοιμάζεται για την επόμενη διοργάνωση.

Παρ’ όλα αυτά όμως, κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα πάντα να δημιουργούνται ζητήματα σοβαρά, καταγγελίες από τις αντιπολιτεύσεις, έντονες προστριβές στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα πολλά.

Στη συζήτηση μας με τον κ. Τάσσου, αυτό που κυρίως τέθηκε από τον ίδιο, είναι ότι ο Δήμος αδυνατεί να διοργανώνει μια τέτοια εκδήλωση, καθώς είναι δυσκίνητος ως προς τη λειτουργία του και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει. Επισημαίνει μάλιστα ότι, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας νέας Αναπτυξιακής Εταιρείας, η οποία από τη νομοθεσία ακόμα μπορεί να είναι περισσότερο ευέλικτη.

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ο κ. Τάσσου, επισημαίνει ακόμα την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής στη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη διοργάνωση στην Ελλάδα. Η Ονειρούπολη χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει, πέρα από την αντιμετώπιση των όποιων διαδικασιών. Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη ενός ακόμα μεγαλύτερου οικονομικού κονδυλίου, καθώς μικρότερες διοργανώσεις στην Ελλάδα, λειτουργούν με διπλάσια ποσά.

Κύριε Τάσσου, εδώ και  μερικές ημέρες ο Δήμος έχει ξεκινήσει να μαζεύει τους οικίσκους και τον στολισμό της Ονειρούπολης. Πως κυλάει η διαδικασία;

«Για την Ονειρούπολη, είχαμε πάρει την απόφαση, να μείνει φωτισμένη μέχρι και το Σαββατοκύριακο μετά τα Φώτα. Ούτως ή άλλως έπαψε να λειτουργεί από τις  2 Ιανουαρίου όπως αρχικά είχε ήδη αποφασιστεί. Είχαν ειδοποιηθεί όλοι γι’ αυτό. Αμέσως μετά την εβδομάδα των Φώτων, ξεκίνησε τις διαδικασίες απεγκατάστασης πρώτα ο εργολάβος, ταυτόχρονα οι ιδιώτες που είχαν τα παιχνίδια στο λούνα-παρκ και με το που τελείωσε τις εργασίες του ο ηλεκτρολόγος, ξεκίνησαν οι διαδικασίες μαζέματος των οικίσκων και όλων των  υπόλοιπων υλικών.

Στο μεσοδιάστημα αυτό, είχαμε μεριμνήσει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας να γίνει ένας καθαρισμός της αποθήκης του Ζέμου όπου φυλάσσονται τα αντικείμενα της Ονειρούπολης, τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και μέσα στην αποθήκη.

Επίσης, ταυτόχρονα έγινε μια φωτογραφική καταγραφή των στολιδιών όπως ακριβώς ήταν αναπτυγμένα στο δημοτικό κήπο, σε δεύτερο επίπεδο και στην αποθήκη, ώστε να γνωρίζουμε τι έχουμε στη διάθεσή μας».

Αν σήμερα κάνατε έναν απολογισμό εσείς, τι θα λέγατε για τη λειτουργία της διοργάνωσης;

«Νομίζω ότι θα αδικούσαμε την ίδια τη διοργάνωση και την ίδια την εκδήλωση της Ονειρούπολης, αν μπαίναμε στη διαδικασία να την κρίνουμε, σε μια περίοδο η οποία είχε τέτοιες στρεβλώσεις και δυσκολίες όπως ο κορωνοϊός. Οι μετακινήσεις από άλλους Νομούς εκτός των όμορων, εξαιτίας του κορωνοϊού και του φόβου που δημιουργήθηκε δεν ήταν μεγάλες και μετά τις 26-27 Δεκεμβρίου που απαγορεύτηκαν ουσιαστικά εκδηλώσεις όπως οι συναυλίες, έφεραν μια υποτονικότητα όχι μόνο στην Ονειρούπολη, αλλά σε όλα τα θεματικά πάρκα που δημιουργήθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εδώ να πούμε ότι υπήρχαν και Δήμοι, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να μην κάνουν τίποτα σε σχέση με τα  θεματικά πάρκα, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Λάρισας, που δεν διοργάνωσε την Ευχούπολη.

Μιλώντας με συναδέλφους από άλλους Δήμους, αλλά κάνοντας και μια κουβέντα με τους ανθρώπους από το Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα, γενικά η επισκεψιμότητα στα χριστουγεννιάτικα πάρκα ήταν μικρή. Μέχρι και οι ξενοδόχοι και οι Ενώσεις των Τουριστικών Επαγγελμάτων, έδειξαν μείωση 35% στην επισκεψιμότητα. Είναι γενικό το φαινόμενο. Νομίζω λοιπόν ότι θα αδικούσαμε την Ονειρούπολη σε κάθε περίπτωση».

Απαραίτητο το φρεσκάρισμα

Σήμερα πλέον μπορούμε να πούμε ότι η Ονειρούπολη ενηλικιώνεται πλέον. Χρήζει ανάγκης ανανέωσης η όλη διοργάνωση;

«Όπως είπα και πριν, θα αδικούσαμε την Ονειρούπολη με την όποια κριτική. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η Ονειρούπολη να γυρίσει σελίδα και δεν σημαίνει ότι η Ονειρούπολη δεν θα πρέπει να αναπτυχθεί. Όχι γιατί θα κρίνω ότι γινόταν κάτι καλά ή λιγότερο καλά. Εκ των πραγμάτων, όταν μια εκδήλωση έχει κλείσει 18 χρόνια παρουσίας, έχει ανάγκη από ένα φρεσκάρισμα, μια ανανέωση. Και για όλα αυτά, εγώ καλώ και όλους τους πολίτες της Δράμας και όλους τους φορείς, είτε πολιτιστικούς, είτε επαγγελματικούς που δραστηριοποιούνται γύρω από την επισκεψιμότητα, γύρω από ιδέες και έχουν μια εικόνα, να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις ιδέες τους τις επόμενες μέρες».

Ανάγκη δημιουργίας μιας νέας Αναπτυξιακής Εταιρείας

Κύριε Τάσσου, ένα από τα βασικά θέματα που δημιουργήθηκαν αυτή τη φορά, ήταν η μεταφορά των διαδικασιών στο Δήμο, πράγμα που μαζί με άλλα πολλά, δημιούργησε αρνητικές καταστάσεις, μεγάλη καθυστέρηση και όλα έγιναν με αναθέσεις, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί έντονα η δημοτική αρχή. Πώς σκέφτεστε να προχωρήσετε από εδώ και πέρα;

«Κατ’ αρχήν, θέλω να ενημερώσω ότι ήδη κατήρτισα ένα προσχέδιο ενός νέου Κανονισμού Λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης αγοράς. Το έχω δώσει στο αρμόδιο Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης ώστε να γίνει επεξεργασία και όταν θα έχει ολοκληρωθεί από εκεί σε μια εβδομάδα περίπου, θα αποσταλεί σε όλες τις παρατάξεις, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα την κατάρτιση ενός νέου Κανονισμού.

Εκεί μέσα, πολλά πράγματα απ’ αυτά που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει και με δεδομένο πλέον του Δήμου, θα τεθούν επί τάπητος. Αν θέλετε την άποψή μου, επειδή τη διατύπωσα και το 2019, ήταν καταστροφικό – μάλλον καθιστά πολύ δυσκολότερο και λιγότερο ευέλικτο – το σχεδιασμό και τη λειτουργία μιας εκδήλωσης, από ένα Νομικό Πρόσωπο του Δήμου. Όσο καλά και να το διοργανώσεις, όσο καλά κι αν το προσπαθήσεις,  όσο τυπικές κι αν είναι οι συμβάσεις σου, είναι τέτοια η φύση της διοργάνωσης, όπου στο πεδίο βγάζει πάντα ζητήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Αυτό, ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το επιλύει με ένα τηλέφωνο, ένας Δήμος δεν είναι τόσο ευέλικτος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μύλος των Ξωτικών λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Ο Μύλος των Ξωτικών διοργανώνεται από μια Αναπτυξιακή Εταιρεία. Νομίζω ότι είναι μια συζήτηση, την οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να την ανοίξουμε στο Δήμο Δράμας. Τη δημιουργία ενός τέτοιου αναπτυξιακού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την Ονειρούπολη».

Αποκλειστικά δηλαδή θα έχει αυτή την εργασία;

«Αποκλειστικά δεν μπορεί να την έχει, γιατί διαφορετικά δεν θα είναι βιώσιμη. Και μια Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, δεν δικαιούται να χρηματοδοτείται από το Δήμο όπως για παράδειγμα χρηματοδοτούνταν η ΔΕΚΠΟΤΑ για την εκπόνηση της δράσης.

Χρηματοδοτείται μια φορά και από εκεί και πέρα πρέπει να βρίσκει πώς να καλύπτει τις δράσεις της μόνη της. Για παράδειγμα η Αναπτυξιακή στα Τρίκαλα, αναλαμβάνει και λειτουργεί μόνη της διάφορες δράσεις εντός του Μύλου των Ξωτικών, τρέχει ευρωπαϊκά προγράμματα με πρόσφυγες, λειτουργεί κάποια περίπτερα, νοικιάζει η ίδια ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και γενικά έχει πηγές εσόδων όχι μόνο από μια εκδήλωση.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε  για να γίνει, δεν προλαβαίνουμε φέτος. Αυτό θέλει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση και ένα πλάνο διετίας – τριετίας για να γίνει κάτι σωστό και μεθοδευμένο».

Φέτος πότε θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός της Ονειρούπολης;

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι φέτος ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και στα πλαίσια της αλλαγής σελίδας, θέλω δίπλα μου όλες τις παρατάξεις, αλλά και όλους τους ενεργούς φορείς της πόλης, γιατί είναι υπόθεση όλων μας η Ονειρούπολη και δεν είναι υπόθεση ούτε του αντιδημάρχου Πολιτισμού, ούτε του δημάρχου της Δράμας, ούτε του Δήμου μόνο. Είναι υπόθεση ενός Νομού».

Είπατε παραπάνω ότι διοργάνωση χρειάζεται πλέον ένα νέο φρεσκάρισμα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

«Αυτό θα πρέπει να γίνει με μια γενναία πολιτική απόφαση, η οποία θα συνοδεύεται και από μια γενναία αύξηση του προϋπολογισμού της Ονειρούπολης. Γιατί η Ονειρούπολη, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι μια εκδήλωση η οποία δεν μιλάει μόνο με όρους δημοσίου, αλλά και με όρους τοπικής οικονομίας. Σε μια χρονιά που τα υλικά κατασκευών, τα οικοδομικά υλικά, τα χρώματα είναι στα ύψη εξαιτίας των ανατιμήσεων, είναι άδικο για τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή, να καλείται να ανταγωνιστεί  άλλες γιορτές με το μισό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, ο Μύλος των Ξωτικών το 2019 δαπάνησε 750.000 ευρώ και η Ονειρούπολη πηγαίνει με 400.000 ευρώ. Και σε όλα αυτά πρέπει να υπολογίζουμε ότι μια μεγάλη δαπάνη είναι και η μεταφορά και το στήσιμο της Ονειρούπολης, όπου δαπανώνται τουλάχιστον 100.000 ευρώ σε κάθε εκδήλωση.

Ως εκ τούτου, κανένας Δήμος δεν έχει το στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα κάτσει να σχεδιάσει στολίδια, σπιτάκια και να τα υλοποιήσει. Αυτά είναι αντικείμενο παροχής ιδιωτικών εργασιών οι οποίες πληρώνονται».