Home > νέα > Επιστολή του κ. Λευτέρη Καλλινικίδη προς τον «Πρωινό Τύπο» -Θεωρεί «παραπλανητικό και σκόπιμο» το δημοσίευμα -Η απάντηση του «Π.Τ.»

Επιστολή του κ. Λευτέρη Καλλινικίδη προς τον «Πρωινό Τύπο» -Θεωρεί «παραπλανητικό και σκόπιμο» το δημοσίευμα -Η απάντηση του «Π.Τ.»

Επιστολή του κ. Λευτέρη Καλλινικίδη προς τον «Πρωινό Τύπο»

Θεωρεί «παραπλανητικό και σκόπιμο»

το δημοσίευμα για την σύμπραξη

της παράταξής του με αυτήν του κ. Μαμσάκου

Η απάντηση του «Π.Τ.»

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ διαμαρτυρίας προς την εφημερίδα μας «Πρωινό Τύπο», απέστειλε χθες το απόγευμα, ο νεοεκλεγής δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, η οποία και δημοσιεύεται αυτούσια παρακάτω.

Ο κ. Καλλινικίδης, διαφωνεί με το άρθρο του συντάκτη μας Θανάση Πολυμένη, το οποίο δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 29 Αυγούστου και κυρίως με τον τίτλο, το οποίο αφορά στην ανακοίνωση της σύμπραξης της παράταξής του με αυτήν του κ. Μαμσάκου.

 

Η επιστολή του κ. Καλλινικίδη

Η επιστολή του κ. Καλλινικίδη έχει όπως παρακάτω:

Προς την εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ»

Υπόψιν: Κυρίας Στέλλας Σταυρίδου, εκδότριας.

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε παραπλανητικό δημοσίευμα.

Σε συνέχεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχωρήσαμε με το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο την Τέταρτη 28 Αυγούστου προς τα τοπικά ΜΜΕ και ανακοινώσαμε την υπογραφή πρακτικού σύμπραξης μεταξύ των παρατάσεων μας «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» και ΔΡΑΜΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ» κατ’ επιταγήν του νόμου 4623/2019 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η εφημερίδα σας εκδόθηκε και κυκλοφόρησε την επόμενη ημέρα, ήτοι , την Πέμπτη 29 Αυγούστου με τίτλο ” Σύμπραξη Μαμσάκου – Καλλινικίδη στη νέα δημοτική θητεία – Η δημοτική παράταξη του κ. Καλλινικίδη απορροφάται στην ουσία από αυτή του δημάρχου».

 

Ο συγκεκριμένος πρωτοσέλιδος τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας πέραν του ότι είναι ατυχής και άστοχος, είναι προδήλως (και ερευνητέο αν είναι και σκοπίμως…) τουλάχιστον παραπλανητικός αφού επικοινωνεί στους αναγνώστες σας και στο ευρύτερο κοινό ως τετελεσμένο γεγονός κάτι το οποίο είναι απολύτως ψευδές! Και αυτό γιατί σύμφωνα με το νόμο 4623/2019, τις πρόσφατες τροποποιήσεις του και όλες τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών οι συμπράξεις δημοτικών παρατάξεων, έχουν σκοπό την εκ του Συντάγματος απρόσκοπτη διοίκηση του δήμου και την ακώλυτη άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Περεταίρω, στις σχετικές διατάξεις του ίδιου νόμου αναφέρεται ότι:

«Από την επικύρωση του πρακτικού, για να καταστεί ευχερής η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, οι παρατάξεις που συμπράττουν λογίζονται ανεκκλήτως για το υπόλοιπο της δημοτικής περιόδου ως ενιαία παράταξη και ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος. Επίσης προβλέπεται ότι σε περίπτωση αναπλήρωσης δημοτικού συμβούλου που ανήκει σε παράταξη που συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει, κατά τη διαδικασία του άρθρου 55 του ν. 3852/2010, ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο οποίος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης.

Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι στο μέλλον αποφασίσει την παραίτηση του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας «ΔΡΑΜΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ» κ. Ιωακειμ Ευθυμιαδης τη θέση του καταλαμβάνει, ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλός της παράταξης μας. Δυστυχώς, ο συντάκτης της εφημερίδας σας κύριος Αθανάσιος Πολυμένης , ο οποίος υπογράφει το επίμαχο δημοσίευμα , πέραν του παραπλανητικού τίτλου, στο εισαγωγικό του κείμενο δεν διστάζει να κάνει λόγο ακόμα και για εξαφάνιση της παράταξης μας!!!

Αναφέρει λοιπόν επί λέξη ο κ. Πολυμένης: «Η σύμπραξη μεταξύ των δύο παρατάξεων, σημαίνει ότι η παράταξη του κ. Καλλινικίδη, επί τους ουσίας εξαφανίζεται και απορροφάται, για όσο διάστημα θα υπάρχει αυτή η δημοτική αρχή». Το δημοσίευμα της εφημερίδας σας πέραν του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι διαστρεβλώνει το νομικό και το πολιτικό περιεχόμενο της εν λόγω σύμπραξης πλήττει και θίγει το κύρος, την ύπαρξη και την υπόσταση της παράταξης μας «ΔΡΑΜΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ» όσο και εμού προσωπικά και παραπλανεί τους Δραμινούς καθώς, πομποδώς δηλώνει την εξαφάνιση μας.

Η Δημοτική παράταξη «ΔΡΑΜΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ» ήρθε για να μείνει και να προσφέρει με όλες τις δυνάμεις στον τόπο μας, τη Δράμα. Είναι παρούσα στην τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο και θα είναι και στην επόμενη. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, και την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών σας, ζητούμε την δημοσίευση της παρούσας στο αμέσως επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας.

Με εκτίμηση

Λευτέρης Καλλινικίδης».

sympraxi 021

 

Η απάντηση του “Π.Τ.”

Πριν απ’ όλα, να παραθέσουμε την ετυμολογία της λέξης «απορρόφηση», όπως την εξηγεί ο μεγάλος Έλληνας γλωσσολόγος μας κ. Μπαμπινιώτης στο λεξικό του: [Η διαδικασία κατά την οποία μια υγρή ή αέρια ουσία εισχωρεί στους πόρους ενός σώματος ή οργανισμού και συγκρατείται στο εσωτερικό του.] Και όσον αφορά για ομάδες, λίγο παρακάτω ο κ. Μπαμπινιώτης εξηγεί επίσης: [(μτφ.) Η διαδικασία ένταξης και ενσωμάτωσης (μιας ομάδας) σε ένα σύνολο (ώστε παράλληλα να χάνει τα ιδιαίτερα, δια-φοροποιητικά χαρακτηριστικά της).]

Κανένας απολύτως δεν αμφισβήτησε ποτέ τη νομική υπόσταση της σύμπραξης. Άλλωστε, αυτή η σύμπραξη έγινε στα πλαίσια της κυβερνησιμότητας, ώστε να μπορούν οι δήμαρχοι που δεν έχουν τις απαιτούμενες πλειοψηφίες – πλέον – στα Δημοτικά Συμβούλια, να τη χρησιμοποιούν με άλλες παρατάξεις για να μπορούν να διοικήσουν τους Δήμους. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε και το γεγονός ότι, με παρόμοιες διατάξεις, η ψήφιση των προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων, αφαιρούνται από τα Δημοτικά Συμβούλια και μεταφέρονται στην Οικονομική Επιτροπή, όπου οι δήμαρχοι έχουν την απόλυτη πλειοψηφία για να τους ψηφίζουν απρόσκοπτα.

Το σχετικό παράδειγμα είναι ολοφάνερο στην περίπτωση της ΔΕΚΠΟΤΑ, όπου ο νυν πρόεδρός της κ. Ψαρράς, προσπαθεί να περάσει τις τελευταίες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και δεν μπορεί, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Μαμσάκου δεν εμφανίζονται και άρα δεν έχουν πλειοψηφία και δεν μπορούν να τους περάσουν. (Αναφερόμαστε σε αποχωρήσεις, παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις).

Άρα λοιπόν, με τις νέες πλειοψηφίες που αναδείχθηκαν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος δεν θα μπορούσε να περάσει τίποτα απολύτως αν δεν ήθελαν οι αντιπολιτεύσεις. Σώζονται όμως οι προϋπολογισμοί λόγω Οικονομικής Επιτροπής.

Όσον αφορά την σύμπραξη με την παράταξή σας, στη συνέντευξη  Τύπου, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι αυτό δεν γίνεται για να έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και σωστά το λέει, καθώς όντως δεν θα την έχει, εφόσον η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 17 δημ. σύμβουλοι. Ο κ. Μαμσάκος εξέλεξε 11 δημ. συμβούλους και με τους δύο δικούς σας πηγαίνει ουσιαστικά στους 13. Αυξάνει δηλαδή συν 2 τη δύναμή του, όταν οι παρατάξεις των κ.κ. Τσιαμπούση και Χαρακίδη θα έχουν από 8 δημ. συμβ., ο κ. Ηλιόπουλος 2, και ο κ. Μήτρου με τον κ. Καλαϊδόπουλο από 1! Αυτό και μόνο, της αύξησης της δύναμης, είναι μέγα ζήτημα.

Όταν μιλάμε για ψήφους, έστω και μία παραπάνω είναι σοβαρό ζήτημα. Τώρα, ο κ. Μαμσάκος, θα έχει να αντιμετωπίσει 5 αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, αντί για 6. Είναι κι αυτό ένα ζήτημα! Γιατί λοιπόν να μην πάρει μία παράταξή μαζί του; Λογικό το βλέπω…

Από εκεί και πέρα… ως δημοτική παράταξη, στον προεκλογικό σας αγώνα, ήρθατε σε έντονη διαφοροποίηση με τον κ. Μαμσάκο. Και μάλιστα σε πολλά σημεία τον κατηγορούσατε για διάφορα. Δεν αναφερόμαστε σ’ αυτά, γιατί είναι γνωστά σε όλους.

Τι άλλαξε λοιπόν μετά τις εκλογές και σπεύσατε σε σύμπραξη και όχι σε μια απλή συνεργασία με τον ίδιο το δήμαρχο και την παράταξή του;

Συνεργασία είναι όταν, δύο παρατάξεις για παράδειγμα, συμφωνούν σε κάποια πράγματα, αγωνίζονται μαζί για κάποια θέματα και προσπαθούν να τα υλοποιήσουν. Αντίθετα, η σύμπραξη, η οποία γίνεται και με βάσει νόμου, καταδικάζει την μικρότερη παράταξη, απέναντι στη μεγαλύτερη.

Το διάβασε άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μαμσάκος: […οι συμπράττοντες, στο εξής, θα αποτελούν μια ενιαία δημοτική παράταξη Ενώνουμε τη Δράμα, υπό την ηγεσία του δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, όλα τα μέλη της παρατάξεως θα συμπορεύονται επί ίσοις όροις σε πνεύμα ομόνοιας, αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης. Η διάρκεια της σύμπραξης ορίζεται από την υπογραφή και επικύρωση του πρακτικού, έως και την ολοκλήρωση της δημοτικής περιόδου.]

Τι περισσότερο απ’ αυτό, για να διαφανεί ότι η «Δράμα Πρωταγωνίστρια» θα ακολουθεί του ορισμούς ενός δημάρχου που εκλέχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά με το 53,66% και 11.516 ψήφους;
Τα υπόλοιπα είναι νομικά τερτίπια, τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν ότι μια παράταξη δεν χάνεται μέσα σε μια σύμπραξη. Αυτά είναι για να υπάρχει και μια νομική υπόσταση στο όλο ζήτημα.

Όσον αφορά το σημείο στο οποίο διατυπώνετε ότι το δημοσίευμα μπορεί να είναι σκόπιμο […ότι είναι ατυχής και άστοχος, είναι προδήλως (και ερευνητέο αν είναι και σκοπίμως…) τουλάχιστον παραπλανητικός αφού επικοινωνεί… (κτλ.)], καλύτερα να ψάξετε αλλού και όχι στον «Πρωινό Τύπο». Ο «Πρωινός Τύπος» είναι μια εφημερίδα από το 1951 και μέχρι σήμερα λέει ελεύθερα την άποψή της, όπως ελεύθερα μπορούν να γράφουν και οι συντάκτες της και να εκφράζουν πολιτικές απόψεις. Διότι, περί πολιτικής απόψεως πρόκειται και ουχί περί άλλου! Οι σκοπιμότητες και δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να εννοείτε, δεν χωρούν σ’ εμάς. Καλύτερα να ψάξετε αλλού για σκοπιμότητες.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι ζούμε σε μια πόλη και αύριο μπορούμε να πούμε μια καλημέρα. Εμείς σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας και θα είμαστε εδώ για να δημοσιεύουμε την ενεργό πολιτική της πόλης με κριτική άποψη και ματιά.

Με εκτίμηση

Στελλα Σταυρίδου