Home > Πρώτο Θέμα > Ο νέος δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Γ. Κυριακίδης μιλάει στον «Π.Τ.» «Δεν θέλουμε το Νευροκόπι να είναι ο φτωχός και απομονωμένος συγγενής…»

Ο νέος δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Γ. Κυριακίδης μιλάει στον «Π.Τ.» «Δεν θέλουμε το Νευροκόπι να είναι ο φτωχός και απομονωμένος συγγενής…»

Ο νέος δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

«Δεν θέλουμε το Νευροκόπι να είναι

ο φτωχός και απομονωμένος συγγενής…»

► «Το πρόβλημα του λεκανοπεδίου και όλων των άλλων μειονεκτικών περιοχών της χώρας, είναι ότι οι νέοι φεύγουν»

► «Το Οχυρό Λίσσε, είναι ένα κόσμημα και δεν μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος! Αυτό δεν γίνεται… Έπρεπε και μπορεί να είναι επισκέψιμο»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ήδη ο «Π.Τ.», μια σειρά τεσσάρων συνεντεύξεων, με τους νεοεγκλεγέντες δημάρχους του Νομού Δράμας. Δημοσιεύθηκε ήδη η συνέντευξη του δημάρχου Δοξάτου κ. Ζεκερίδη και στα επόμενα φύλλα, οι συνεντεύξεις με τον κ. Καγιάογλου του Δήμου Παρανεστίου και τέλος του κ. Αθανασιάδη του Δήμου Προσοτσάνη.

Στα λεγόμενά του ο κ. Κυριακίδης, οριοθετεί καταστάσεις για το Νευροκόπι, λέγοντας ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να είναι ο φτωχός συγγενής και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Μεγάλη σημασία για την περιοχή, δεν έχουν τα μεγάλα έργα όπως επισημαίνει, αλλά κυρίως η καθημερινότητα, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Για παράδειγμα, οι Κοινότητες αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης, ενώ στόχος είναι το Νευροκόπι να διεκδικήσει το αυταπόδεικτο!

Ένας ακόμα στόχος για να βγει το λεκανοπέδιο από την απομόνωση, είναι να δημιουργηθεί ένα καλό οδικό δίκτυο χωρίς προβλήματα. Και μεγάλο στοίχημα, να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στο Νευροκόπι και να δημιουργήσουν.

KYRIAKIDHS DHMARXOS NEVROKOPIOY

Η «Κίνηση Νέων» Κ. Νευροκοπίου, δημιουργήθηκε κ. Κυριακίδη το 2013 και από το 2014 ήσασταν δημοτικός σύμβουλος στην αντιπολίτευση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου με το 20%. Εκείνη την εποχή είχατε δηλώσει ότι, «το λεκανοπέδιο βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς παρακμής».

«Μεγάλη αλήθεια! Η παρακμή συνεχίζεται και δεν φταίει μόνο ο Δήμος γι’ αυτό. Φταίει γενικότερα η πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος, όσο μπορεί σε τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να καλυτερέψει την κατάσταση. Διότι αν αφήσουμε να μας συμπαρασύρει αυτό το ποτάμι της κρίσης, πάει τελείωσε. Θα ερημώσουν τα χωριά μας και το Νευροκόπι θα αποτελεί παρελθόν.

Μην ξεχνάμε τα σενάρια, να συνενωθεί ο Δήμος μας με την Προσοτσάνη, ενώ ο Δήμος Νευροκοπίου είναι εξ ορισμού μειονεκτικός Δήμος. Τι να συνενωθεί; Η πεδιάδα με το βουνό; Δεν μπορούν να συνενωθούν αυτά. Εμείς έχουμε άλλα προβλήματα.

Θέλω να πιστεύω ότι, από τη θέση του δημάρχου εγώ και όλη η ομάδα από τη δημοτική αρχή, μπορούμε να καλυτερεύσουμε την κατάσταση. Δεν λέμε μεγάλα λόγια. Τουλάχιστον να κάνουμε κάποια πράγματα κόντρα στο ρεύμα».

 

Ποια είναι αυτά τα έργα που έχετε στο μυαλό σας; Μπορείτε να τα σταχυολογήσετε;

«Το πρώτο που έχουμε υποσχεθεί στους δημότες μ’ αυτό το συμβόλαιο, είναι η καθημερινότητα. Ο δημότης θα αποκτήσει αξία. Αυτό είναι το σχέδιο μας. Δεν υποσχεθήκαμε μεγάλα έργα όπως οι αντίπαλοί μας. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα φτιάξουμε την καθημερινότητα, την καθαριότητα, τα σχολεία, τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος όπως η ύδρευση, που είναι βασικά πράγματα και δεν είναι ακόμα λυμένα στο λεκανοπέδιο.

Θα ξεκινήσουμε με αυτά. Ταυτόχρονα δίπλα σ’ αυτά, θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε την ελπίδα, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, γιατί εκεί είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα του λεκανοπεδίου και φαντάζομαι και όλων των άλλων μειονεκτικών περιοχών της χώρας, είναι ότι οι νέοι φεύγουν.

Εμείς θα προσπαθήσουμε! Πώς θα προσπαθήσουμε; Με Κέντρα Νεότητας, με πολιτισμό αλλά και με έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα σε ότι κάνουμε. Δηλαδή, δεν μπορεί ο Δήμος να λειτουργήσει αναπτυξιακά, και θα πρέπει όλα τα έργα να είναι απλά ντουβάρια που δεν έχουν καμιά αναπτυξιακή προοπτική;

Το είχα δηλώσει αυτό και στην ομιλία μου. Αν είναι, για παράδειγμα, να ρίξεις ένα εκατομμύριο ευρώ στο να έχεις ένα όμορφο κτίριο, καλύτερα να το ρίξεις για να κάνεις αγροτικούς δρόμους για να βοηθήσεις δυο αγρότες και έναν κτηνοτρόφο που θα μείνουν εκεί, παρά στο ωραίο κτίριο, το οποίο στο τέλος θα το βλέπει ποιος; Ο συνταξιούχος που θα έχει μείνει εκεί;

Αυτή είναι και η διαφορά στη νοοτροπία, από την παλιά σχολή των τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής και γι’ αυτό ονομαστήκαμε Κίνηση Νέων. Εμείς βλέπουμε έτσι τα πράγματα, καθώς προτιμούμε τα λεφτά του Δήμου να πέσουν σε τέτοια έργα, που θα βοηθήσουν παραγωγικές τάξεις, θα βοηθήσουν ανθρώπους να μείνουν εκεί. Από τη μία η καθημερινότητα και από την άλλη ο αναπτυξιακός χαρακτήρας».

 

Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας δεν προϋποθέτει και τη δημιουργία κάποιων σημείων που πιθανότατα θα δώσουν δουλειά, εκτός από το χωράφι και την οικογένεια;

«Αλίμονο, δεν το συζητάμε. Θα προσπαθήσουμε! Αυτό είναι το νέο συμβόλαιο που θα κάνουμε με τους ανθρώπους. Βλέπω ανθρώπους, που μπορεί να έχουμε ένα κάποιο κεφάλαιο και φεύγουν από το Νευροκόπι για να επενδύσουν κάπου αλλού. Εμείς θα τους καλέσουμε να έρθουν εκεί, θα τους δώσουμε ότι θέλουν. Ό,τι μπορεί να παρέχει ο Δήμος, θα το παρέχει. Και μην ξεχνάμε, ότι ούτως ή άλλως, το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου, έχει τη μεγάλη μάζα των μαρμάρων στο έδαφός του. Και εκεί πρέπει να γίνει μια επαναδιαπραγμάτευση με τους ανθρώπους αυτούς, και με τους όρους λειτουργίας και με όλα. Εμείς θέλουμε οι επιχειρηματίες αυτοί, να πιστέψουν και στο λεκανοπέδιο.  Να πιστέψουν ότι αυτό το λεκανοπέδιο, από τα βουνά του οποίου παίρνουν αυτό το υλικό, ότι είναι κάτι που αξίζει και πρέπει να του δώσουμε μια ιδιαίτερη σημασία και να κρατήσουμε και τον κόσμο εκεί. Αυτό είναι το ζητούμενο δηλαδή».

 

Όταν λέτε επαναδιαπραγμάτευση, τι ακριβώς εννοείτε;

«Επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει ότι, αυτή τη στιγμή, ο Δήμος, από το 2014 που εγώ εκλέχτηκα δημοτικός σύμβουλος και μέχρι σήμερα, δεν έχει κάνει συνάντηση με τους επιχειρηματίες αυτού του χώρου. Δεν είναι δυνατόν, στο Δήμο σου να δραστηριοποιούνται αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις με τόσο προσωπικό και να μην έχει γίνει μια συνάντηση εκατέρωθεν, να δούμε τι χρειάζεται ο καθένας. Αυτό πρέπει να γίνει, αυτό σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση. Ουσιαστικά ξεκινάμε τώρα και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια συνάντηση».

 

Θα μπορούσε δηλαδή ο Δήμος να είχε κάποια οικονομικά οφέλη και ίσως και κάποια άλλα; Τι εννοείτε;

«Ο Δήμος σαν Δήμος όχι. Οι δημότες σαφώς και θα μπορούσαν. Οι επιχειρήσεις αυτές θέλουν να δείξουν και έναν κοινωνικό χαρακτήρα. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις του 21ου αιώνα, είναι επιχειρήσεις που οφείλουν να έχουν κοινωνικό χαρακτήρα.

Κοινωνικός χαρακτήρας σημαίνει ότι, από αυτή την περιοχή κερδίζουμε και σ’ αυτή την περιοχή δίνουμε ανταποδοτικά. Εμείς αυτό  θέλουμε, τίποτα παραπάνω. Να τους ενισχύσουμε, να τους στηρίξουμε και να συνεργαστούμε μαζί τους.

Για παράδειγμα, πριν από κάποια χρόνια ξεκίνησε μια επιχείρηση με παραγωγή πέλετ. Η οποία πάει πολύ καλά και μας έχει βοηθήσει. Γιατί όχι και άλλοι; Γιατί να πάνε αλλού και να μην έρθουν σ’ εμάς; Υπάρχουν εκτάσεις, υπάρχει διάθεση από το Δήμο… θα τα δούμε όλα αυτά!»

 

Το Νευροκόπι είναι γνωστό στην Ελλάδα για τρία πράγματα: το κρύο, το χιόνι και την πατάτα. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει γνωστό; Πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουρισμός στην περιοχή;

«Αυτά τα τρία που είπατε φτάνουν! Αρκεί να δουλέψουν θετικά! Θα σας πω ένα παράδειγμα. Από το 2013 και μετά, σταμάτησε να γίνεται η γιορτή πατάτας. Η εκδήλωση αυτή γινόταν για να δείξουμε στον κόσμο, αυτό που ξέρουμε λαϊκά, να το δείξουμε επίσημα ότι αυτή είναι η καλύτερη πατάτα της Ελλάδας. Αποδεδειγμένα! Είναι το καλύτερο προϊόν στην Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλο.

Δεν το ξέρει όμως το καταναλωτικό κοινό, γιατί εμείς αφήσαμε να μην το ξέρει. Γιατί χάθηκε αυτό; Γιατί δεν προωθήσαμε την ποιότητά μας να ξεχωρίσουμε, να δείξουμε ποιοι είμαστε. Σ’ αυτά, ο Δήμος, μπορεί να είναι αρωγός. Η γιορτή της πατάτας υπήρχε. Ήταν μια εκδήλωση στην οποία ερχόταν κόσμος, όμως δεν καρποφόρησε. Και ο λόγος είναι ότι, δεν ασχολήθηκε κάποιος μ’ αυτήν. Αυτό θα το επαναφέρουμε.

Μιλήσατε για τουρισμό! Έχουμε στο λεκανοπέδιο το Οχυρό Λίσσε, που είναι ένα κόσμημα και δεν μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος! Αυτό δεν γίνεται… Έπρεπε να είναι επισκέψιμο. Έπρεπε να είναι στο πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας, για να το επισκέπτονται όλα τα σχολεία της χώρας και να μαθαίνουν την ιστορία. Ένα Οχυρό, στο οποίο από μέσα έχει γίνει ανακατασκευή, μπορείς να μπεις και είναι προσπελάσιμο. Δεν υπάρχει άλλο Οχυρό τέτοιο, φτιαγμένο από μέσα. Ποιος θα τα κάνει αυτά, αν δεν τα κάνει ο Δήμος;»

 

Ο Δήμος Νευροκοπίου, έχει δυνατότητες να ασχοληθεί με αυτά; Τουλάχιστον οικονομικές ως ένα σημείο!

«Ο Δήμος, οικονομικά είναι εύρωστος, με την έννοια ότι δεν χρωστάμε, είμαστε καλά. Οι δυνατότητες είναι οι άνθρωποι. Όλα αυτά που έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας και τα βλέπουμε εμείς, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Τρικαίων, δεν είναι τα λεφτά, αλλά είναι οι άνθρωποι. Αν ασχοληθούν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να κάνουν κάτι, θα έχουμε και αποτέλεσμα. Εάν όμως κάποιοι δεν θέλουν να το κάνουν και η δική τους πολιτική αντίληψη είναι ότι θέλουν να αφήσουν ένα μεγάλο έργο και τελείωσε, τότε δεν θα υπάρχει και ανάπτυξη σ’ αυτούς τους τομείς.

Εμείς σαν Κίνηση Νέων, αυτό που προτείναμε στον κόσμο, είναι ακριβώς αυτό: να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης που υπήρχε τα τελευταία 30 χρόνια στο λεκανοπέδιο και να πάμε σε έναν άλλο. Σε ένα λεκανοπέδιο ανοιχτό, που μπορεί να προσκαλέσει, γιατί έχει να δείξει αυτά που είπατε εσείς. Έχει να δείξει την πατάτα, έχει να δείξει το χιόνι και το κρύο το χειμώνα και ένα μεγάλο αξιοθέατο, το Λίσσε. Που είναι ζωτικής σημασίας για μένα. Θα το αξιοποιήσουμε, αυτός είναι ο στόχος μας».

FALAKRO (5)

Χιονοδρομικό Φαλακρού

Χιονοδρομικό Φαλακρού. Αν και ανήκει στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης η λειτουργία του, πιστεύω ότι ο Δήμος θα μπορούσε κατά περιόδους να κάνει παράλληλες δράσεις με κέντρο το Φαλακρό, ώστε να ανέβει ο κόσμος, να μείνει στο Νευροκόπι και ν’ αφήσει τα χρήματά του!

«Το Φαλακρό για μας αυτή τη στιγμή, είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να μην μας ανήκει… αλλά μας ανήκουν τα χρέη του Φαλακρού. Δηλαδή αυτά που αφήσαμε πίσω μας είναι μόνο χρέη! (σ.σ. εννοεί τα χρέη από την παλαιά χρήση του χιονοδρομικού, όπου μέτοχος μεταξύ άλλων ήταν και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου).

Παρ’ όλα αυτά, αυτό που λέτε για παράλληλες δράσεις, λέμε ναι! Δεν το συζητάω! Υπάρχει στους γύρω Νομούς κάποιο άλλο τουριστικό μέρος που μπορείς να πας να κάνεις σκι; Δεν υπάρχει. Είναι μόνο το Φαλακρό! Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε».

 

Έχετε κάτι κατά νου;

«Αυτό που λέμε, είναι ότι θα πιέσουμε την Περιφέρεια, και οικονομικά ακόμα, να λειτουργεί πάντα. Αυτό μας ενδιαφέρει. Σε πρώτη φάση θέλουμε να λειτουργεί. Σε πρώτη φάση αυτοί αποφασίζουν αν θα λειτουργήσει και πότε. Εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε πρώτα, ότι το Φαλακρό θα λειτουργεί.  Για να μαζέψουμε μετά τους δημότες και να πούμε, εάν θέλετε να κάνουμε κάτι σοβαρό και παράλληλο και να προχωρήσουμε. Η πρώτη επαφή θα είναι με τους κατοίκους του Βώλακα.

Παλαιότερα είχαν υπάρξει προτάσεις, να γίνει πιο όμορφη η είσοδος του Βώλακα και να ταυτόχρονα να τον επισκέπτεται ο κόσμος. Αυτά θέλουμε να τα καλλιεργήσουμε. Ένα να κάνουμε απ’ αυτά, εγώ θα είμαι ικανοποιημένος, γιατί κάτι κάναμε σ’ αυτόν τον τομέα. Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα και ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια».

 

Τοπικές Κοινότητες

Βασικά προβλήματα στα Τοπικά Διαμερίσματα, στις Κοινότητες. Ποια είναι τα σπουδαιότερα προβλήματα εκεί;

«Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει νέος κόσμος να μένει στα Τοπικά διαμερίσματα, έχουν βασικά προβλήματα. Όταν έχεις νέους σε μια μικρή Κοινότητα, οι νέοι ασχολούνται, οι νέοι πιέζουν και λύνονται τα προβλήματα. Όταν δεν έχεις, δεν μπορούν. Αυτή τη στιγμή, όλο το λεκανοπέδιο, όλες οι Κοινότητες σχεδόν έχουν πρόβλημα με την ύδρευσή τους.

Και θα ξεκινήσουμε με την ύδρευση. Ξεκινάμε με το γεγονός ότι θεωρούμαστε μειονεκτική περιοχή, με την έννοια ότι ακόμα και η τηλεόραση δεν παίζει σε πολλά χωριά. Το παράπονο πολλών ανθρώπων είναι αυτός ακριβώς, όπως σας το λέω: δήμαρχε το νερό, να βλέπουμε την τηλεόρασή μας, μια βοήθεια να έχουμε σε κάτι που χρειαζόμαστε, δεν θέλουμε τίποτα άλλο. Οι Κοινότητες λοιπόν θέλουν βοήθεια στην καθημερινότητά τους. Ο χειμώνας είναι βαρύς και δύσκολος, θέλουν βοήθεια».

 

Ποια είναι γενικότερα η κατάσταση των ορεινών Δήμων όπως το Νευροκόπι;

«Δεν μας αναγνωρίζουν πράγματα τα οποία θα έπρεπε να μας αναγνωρίσουν. Για παράδειγμα, πέρυσι είχε 25 μέρες ολικό παγετό. Αυτό από μόνο του είναι έκτακτη ανάγκη. Δεν χρειάζεται να γίνει κατακλυσμός. Όταν έχεις 25 μέρες ολικό παγετό, δεν μπορείς ούτε το σχολείο να ζεστάνεις, ούτε την Κοινότητα να ζεστάνεις, ούτε οι γυναίκες που μαγειρεύουν για να προσφέρουν φαγητό στο Κέντρο Φροντίδας μπορούν να δουλέψουν με όλη την ημέρα μείον. Αυτό από μόνο του είναι έκτακτη ανάγκη. Αυτό θα ζητήσουμε από το κράτος. Να αναγνωρίσει το αυταπόδεικτο. Θέλουμε να μας αναγνωριστεί αυτό που δικαιούμαστε. Δεν μπορεί να παίρνουμε επίδομα θέρμανσης το ίδιο με τη Δράμα. Δεν μπορούμε κάθε χρόνο να παρακαλάμε να πληρωθούν οι υλοτόμοι για να πάρουμε κάποια ξύλα. Και σκεφτείτε, ακόμα σήμερα δεν έχουν πληρωθεί οι υλοτόμοι και από τον Σεπτέμβριο στο Νευροκόπι θα ανάψουν οι σόμπες».

 

Δημόσια Υγεία – Δρόμος

Ζητήματα υγείας. Ένα Κέντρο Υγείας το οποίο δουλεύει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι Δήμοι δεν μπορούν να επέμβουν άμεσα, παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει σε κάποια πράγματα!

«Εμείς, θα κάνουμε μια συγκέντρωση τον Σεπτέμβριο με τους φορείς της Δράμας. Θα τους καλέσουμε στο Νευροκόπι, ούτως ώστε να κάνουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση για επάνδρωση του Κέντρου Υγείας, το οποίο είναι διασυνοριακό. Είναι διασυνοριακό Κέντρο Υγείας και μπορούν να εξυπηρετούνται και από τη γείτονα χώρα.

Θα κοιτάξουμε λοιπόν να στελεχωθεί και με κάποιες άλλες ειδικότητες. Δεν τρέφουμε φρούδες ελπίδες, ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση. Και αλλού σε άλλες περιοχές έχουν χειρότερα προβλήματα. Εμείς θέλουμε, έστω, να πετύχουμε μια – δυο βασικές ειδικότητες, να μπορούν να είναι στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου και να μην φεύγει συνέχεια ο κόσμος στη Δράμα. Έτσι, και οι γιατροί τους οποίους στηρίζουμε πλήρως υποφέρουν, αλλά και η Δράμα έχει έναν φτωχό συγγενή.

Εμείς θέλουμε να το ενισχύσουμε στον βαθμό που μπορούμε και θα στραφούμε προς τα εκεί. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την κεντρική πολιτική σκηνή και είναι και πολιτικές αποφάσεις που μας υπερβαίνουν.

Εμείς πάντως έχουμε την πρόθεση, ο Δήμος, εάν γίνει, να καλύψει κάποια έξοδα είτε διαμονής επιστημόνων, οι οποίοι θα προτιμήσουν να κάνουν 2-4 χρόνια σε μια δύσκολη περιοχή, ο Δήμος είναι διατεθειμένος θα τα καλύψει. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε και εκεί θα το κάνουμε.

Για εμάς, ένα πολύ σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει, είναι ο δρόμος του Νευροκοπίου. Γιατί αυτό που μας χωρίζει με τη Δράμα ουσιαστικά, είναι ο δύσκολος δρόμος! Δύσβατο οδικό δίκτυο. Γιατί, αυτή τη στιγμή, και με τα φορτηγά από τη γείτονα χώρα και τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, μας απομονώνει, ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε τόσο απομονωμένοι. Αν το οδικό δίκτυο από τη Δράμα ήταν καλό, αυτή η απόσταση δεν θα υπήρχε. Τώρα είμαστε ο μακρινός συγγενής από το κέντρο της Δράμας. Θα πιέσουμε αυτό το δίκτυο να γίνει: η βελτίωση αυτού του οδικού δικτύου, που είναι ένας διεθνής δρόμος, που ενώνει την Ευρώπη με την Ελλάδα».

 

Νόμος Κλεισθένη – Συνεργασίες

Η απλή αναλογική έφερε κάποιους περίεργους συσχετισμούς για τις πλειοψηφίες. Πώς εκτιμάται ότι μπορείτε να κινηθείτε με την αντιπολίτευση σε διάφορα θέματα;

«Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε προβλήματα σ’ αυτό το ζήτημα, γιατί υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα στο λεκανοπέδιο αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η Κίνηση Νέων συνέβαλε σ’ αυτό. Προσπαθήσαμε να μη διατηρήσουμε τις προσωπικές κόντρες του παρελθόντος, αλλά να κινηθούμε καθαρά πολιτικά, αυτοδιοικητικά χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις. Αυτό το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό, καθώς και οι άλλες παρατάξεις το ίδιο. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό κλίμα, όσον αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ, και σαν άνθρωπος και σαν ιδεολογία, δεν πιστεύω  στην απόλυτη κυριαρχία του δημάρχου. Δέχομαι ότι, ναι, όταν θα καταθέσεις μια πρόταση, μπορεί να έχει λάθη, και η άλλοι μπορεί κάπου να έχουν καλύτερες προτάσεις. Εμένα με βρίσκει σύμφωνο η κατάσταση αυτή. Πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε και μ’ αυτή την κατάσταση.

Αν θέλετε τη γνώμη μου, και ο προηγούμενος νόμος ήταν λάθος και αυτός είναι λάθος. Ακόμα δεν έχουμε το σωστό νόμο που θα βάλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη θέση που πρέπει, που της αξίζει».

 

Έχετε κάνει συναντήσεις για πιθανή συνεργασία με τους άλλους επικεφαλής;

«Ακόμα δεν έχω κάνει. Αλλά επειδή όλοι είμαστε σε ένα λεκανοπέδιο και γνωριζόμαστε, θα τολμήσω να πω ότι είμαστε φίλοι. Φιλικές συναντήσεις όλο το καλοκαίρι έχουμε κάνει δέκα. Επίσημες συναντήσεις πολιτικές δεν έχουμε κάνει ακόμα. Αλλά σας είπα, είναι διαφορετικά. Στον μικρό τόπο, όλοι γνωριζόμαστε, όλοι έχουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις».

 

Σκέφτεστε να δώσετε κάποια αντιδημαρχία όπως έχουν κάνει σε άλλους Δήμους;

«Όχι. Δεν έχουμε μπει ακόμα σ’ αυτή τη λογική, δεν έχουμε κάνει τέτοιες σκέψεις ακόμα. Οι αλλαγές στον Κλεισθένη που ψηφίστηκαν είναι ακόμα πρόσφατες και το συζητάμε. Αλλά το λέω και πάλι, οι δικές μας σχέσεις είναι προσωπικές. Δεν είμαστε σε ένα μεγάλο Δήμο που υπάρχουν πολιτικές κατευθύνσεις και οτιδήποτε άλλο.

Αυτό που θέλω να πω τέλος, είναι ότι με τη δυναμική με την οποία ξεκινάμε, την καλή μας πρόθεση σε συνδυασμό με τη βοήθεια από τους άλλους πολιτικούς παράγοντες του Νομού, είναι να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο Νευροκόπι. Και θα κάνουμε το Νευροκόπι πρωταγωνιστή στο Νομό στο βαθμό που μπορούμε, και όχι να είμαστε ο φτωχός συγγενής που τον θυμόμαστε μόνο όταν κάνει ένα μέτρο χιόνι! Θέλουμε να ανοίξουμε το Νευροκόπι».