Home > Πρώτο Θέμα > Κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων στην Χελμού

Κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων στην Χελμού

Διαπαραταξιακή για τη λαϊκή αγορά της Δράμας

Κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μεταφορά

της λαϊκής αγοράς στα πάρκινγκ

βαρέων οχημάτων στην Χελμού

Την Παρασκευή θα καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις μικροπωλητές και παραγωγοί

Δηλώσεις Μ. Τάσσου, Τσιαμπούση, Ηλιόπουλου, Παπαδοπούλου, Χρυσοστομίδη στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της οριστικής μεταφοράς της λαϊκής αγοράς της Δράμας στην περιοχή της ανάπλασης επί της οδού Χελμού, εξετάστηκε χθες το πρωί στο Δήμο Δράμας. Και αυτό είναι πλέον το οριστικό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα διαφαίνονται, είναι ότι όλοι συμφωνούν για την ολική και οριστική μεταφορά της λαϊκής αγοράς από την 19ης Μαΐου στην περιοχή της ανάπλασης στο ανατολικό μέρος της οδού Χελμού.

Η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου, κάλεσαν για δεύτερη φορά τη διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και εκπρόσωποι των μικροπωλητών και εμπόρων και των παραγωγών.

Κατ’ αρχάς, φαίνεται ότι υπάρχει μια εν μέρει αποδοχή από όλους για τη μεταφορά της λαϊκής στην οδό Χελμού. Πράγμα που σημαίνει ότι, το μέρος της λαϊκής αγοράς που λειτουργεί επί της 19ης Μαΐου ουσιαστικά θα καταργηθεί.

Να σημειωθεί ότι, η πρόταση που παρουσιάστηκε, έχει την σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό είναι το πλέον σημαντικό στην όλη διαδικασία, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και σε διαβούλευση με τους μικροπωλητές, παραγωγούς και εμπόρους που συμμετέχουν στη λαϊκή αγορά.

Οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις που γίνονται και θα ακολουθήσει και άλλη μία την ερχόμενη Παρασκευή, στόχο έχουν να υπάρξει όσο το δυνατό πιο ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, καθώς και να αναζητηθούν λύσεις στα διάφορα προβλήματα που αυτή την ώρα εμφανίζονται. Στόχος είναι, να φτάσει το ζήτημα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και η απόφαση να είναι ομόφωνη.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής, είναι να χρησιμοποιηθούν οι δύο μεγάλοι χώροι στάθμευσης των βαρέων οχημάτων στο τέρμα της οδού Χελμού, καθώς και η ίδια η οδός μπροστά ακριβώς από αυτούς τους δύο χώρους.

Επί της ουσίας, πρόκειται για το τμήμα της οδού Χελμού από εκεί που τέμνεται με την οδό Κεφαλληνίας απέναντι από το πάρκα εκπαίδευσης σκύλων, μέχρι και το σημείο που η Χελμού συναντάει την οδό Φιλίππου, απέναντι από τον φουσκωτό θόλο στο γήπεδο Κραχτίδη. Μαζί πάντα με τους δύο μεγάλους χώρους στάθμευσης.

Υπήρχε μια διαφωνία, αν εντός των πάρκινγκ τοποθετηθούν οι έμποροι ή οι παραγωγοί. Αρχικά είχαν τοποθετηθεί οι μικροπωλητές, όμως διαφώνησαν ζητώντας μεγαλύτερο χώρο, και έτσι τελικά έγινε δεκτό εντός των πάρκινγκ να τοποθετηθούν οι παραγωγοί και όλα τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

Τάσσου: Σε θετική κατεύθυνση

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τάσσου, σημειώνει ότι στη διαπαραταξιακή επιτροπή τέθηκαν κάποιες προτάσεις «και με κοινή συμφωνία όλων των παρατάξεων για την περιοχή της Χελμού, καταλήξαμε σε μια ομόφωνη απόφαση».

Ο κ. Τάσσου, σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, λέγοντας ότι «κατανοούμε πλήρως και την αγωνία τους και την ανησυχία τους, είναι ο τρόπος με τον οποίο βγάζουν το μεροκάματό τους, ζουν τις οικογένειές τους».

Στην ερώτηση αν συμφωνούν όλοι για την οδό Χελμού, τόνισε: «Η εκπεφρασμένη άποψη είναι αυτή. Θεωρώ ότι πράγματι είναι μια πρόταση που τέθηκε την περασμένη Πέμπτη, δεν την είχαμε δουλεμένη από πριν, έγινε ένα σκαρίφημα πρόχειρο από την Τεχνική Υπηρεσία και έχει πολλά θετικά. Πρώτον ότι η οδός Κεφαλληνίας, θα είναι ένας χώρος όπου και στα Αστικά ΚΤΕΛ βολεύει να σταθμεύουν εκεί για την επιβίβαση και αποβίβαση των πελατών και από εκεί και ο χώρος του Κραχτίδη όπου έχει χώρο για πάρκινγκ. Έτσι, εξασφαλίζουμε τον τρόπο πρόσβασης, όπως και μια χωροθέτηση σωστή, μαζεμένη και όχι απλωμένη κατά μήκος. Ακούσαμε και τις ενστάσεις των ανθρώπων της αγοράς και προσπαθούμε να συγκεραστούμε τις απόψεις για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση».

Ο κ. Τάσσου σημείωσε ακόμα ότι, «επιφυλάχθηκαν οι άνθρωποι των παραγωγών να το συζητήσουν με τις γενικές συνελεύσεις τους και δώσαμε μια προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, ώστε από την άλλη εβδομάδα να κινήσουμε τις διαδικασίες προς τη Δημοτική Κοινότητα».

Σε ερώτηση  του «Π.Τ.» για το ζήτημα της δημιουργίας χώρων υποδομών και υγιεινής, ο κ. Τάσσου είπε ότι, «η έλλειψη χώρων υγιεινής δεν τιμούσε τη Δράμα, ούτε στη λαϊκή αγορά της 19ης Μαΐου, ούτε μας τιμά ως μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να έχουμε μια λαϊκή αγορά που δεν εξασφαλίζει βασικές προδιαγραφές.

Το πλεονέκτημα της λύσης που προτάθηκε από τη διαπαραταξιακή επιτροπή, είναι ότι υπάρχει μια μεσοπρόθεσμη δυνατότητα, εκεί να αναπτυχθεί ένας χώρος μια στεγασμένης αγοράς. Δεν  υπόσχομαι κάτι, όμως είναι ο μοναδικός χώρος στον αστικό ιστό της Δράμας, που μπορεί να δώσει μια τέτοια προοπτική.  Εξετάζουμε επίσης και το ζήτημα αν η Ποδηλατούππολη μπορεί να φιλοξενήσει χώρους υγιεινής».

Παπαδοπούλου: Η διαφωνία

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Δράμας κα. Παπαδόπουλου, εξέφρασε τη διαφωνία της λέγοντας ότι, ο χώρος που δίνεται για τους μικροπωλητές εμπόρους βιομηχανικών ειδών, δεν τους είναι αρκετός. Όπως είπε μάλιστα, θα ήθελε η λαϊκή στην οδό Χελμού να παραμείνει όπως είναι σήμερα απλωμένη και να μην περιοριστούν από την Κεφαλληνίας έως τη Φιλίππου. Ζήτησε μάλιστα, οι μικροπωλητές να ξεκινούν μπροστά από την Ποδηλατούπολη ώστε να έχουν περισσότερο χώρο.

Κατέληξε όμως, ότι, η γενική συνέλευση του Σωματείου θα αποφασίσει για την τελική πρόταση που θα πρέπει να κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Χρυσοστσομίδης: Η γενική συνέλευση

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Χρυσοστομίδης, πρόεδρος παραγωγών λαϊκής αγοράς Δράμας, σημείωσε ότι σε γενικά πλαίσια συμφωνούν με τις προτάσεις του Δήμου, παρ’ όλα αυτά, θα συζητήσουν το θέμα στην γενική συνέλευση του Σωματείου την Πέμπτη. «Θα αποφασίσουμε τι θέλουμε στην γενική συνέλευση, για να δούμε τις δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Εντός ή εκτός του πάρκινγκ. Σημαντικό για εμάς πάντως, είναι ότι είμαστε όλοι μαζί».

Τσιαμπούσης: Είμαστε σε καλό δρόμο

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, εξέφρασε την άποψη ότι «είμαστε σε καλό δρόμο. Στην πρώτη διαπαραταξιακή που έγινε καταλήξαμε σε μια πρόταση όλοι μαζί, να πάει η λαϊκή στο πάρκινγκ των βαρέων οχημάτων με την αξιοποίηση και του δρόμου της Χελμού μπροστά από αυτά.

Σήμερα εξειδικεύτηκε αυτή η πρόταση σύμφωνα και με τις αιτιάσεις που είχαν και οι παραγωγοί και οι έμποροι. Είχαν ένα πρόβλημα, σε σχέση με το πώς μέσα στο πάρκινγκ θα μπορεί να γίνεται το στήσιμο και ξεστήσιμο και η φόρτωση των αυτοκινήτων, δώσαμε μια λύση, προτείναμε οι έμποροι να είναι επάνω στην Χελμού που χωράνε και θα μπορούν να στήνουν εύκολα και οι παραγωγοί και οι έμποροι των αγροδιατροφικών εμπορευμάτων να είναι στο πάρκινγκ, οι οποίοι επίσης δεν έχουν πρόβλημα μ’ αυτό».

Όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης, «έχω την εντύπωση ότι φτάσαμε στην καλύτερη δυνατή λύση, να έχουμε μια λαϊκή αγορά η οποία να είναι μαζεμένη, λύνει τα προβλήματα που είχε η 19ης Μαΐου σε σχέση με την πρόσβαση, σε σχέση με την ασφάλεια κτλ».

Όπως είπε ο ίδιος, «έχει γίνει επίσης μια επαφή με το Αστικό ΚΤΕΛ, προκειμένου να προσθέσουν κάποια δρομολόγια την Πέμπτη, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν το κοινό. Και έχουμε συζητήσει διαπαραταξιακά το ενδεχόμενο να παροτρύνουμε τα Αστικά την Πέμπτη να έχουν μια έκπτωση και στα εισιτήρια, ώστε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον κόσμο. Υπάρχει και το Κραχτίδη στην ίδια περιοχή, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει στο επίπεδο του παρκαρίσματος των πελατών και νομίζω ότι είναι μια καλή λύση».

Ηλιόπουλος: Η δική μας πρόταση από το 2017

Επίσης, σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε αρχικά ότι «επήλθε μια συμφωνία. Υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις από πλευράς των πωλητών λαϊκής αγοράς, καθίσαμε είδαμε ένα σχέδιο και για να ευλογήσουμε τα γένια μας, ήταν το σχέδιο που είχαμε καταθέσει το 2017 απαράλλαχτο.

Εμείς είχαμε μιλήσει τότε για σκεπαστή αγορά που μπορεί να πάρει 300 θέσεις και τελικά θα γίνει μια σύγχρονη λαϊκή αγορά και ευελπιστώ ότι θα ανεβάσει και τον τζίρο των ανθρώπων της λαϊκής αγοράς».

Όπως τόνισε, «πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε και όλες τις υποδομές που χρειάζονται, ενώ έχουμε προτείνει και το χώρο της Ποδηλατούπολης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής εκεί. Υπήρξε επίσης μια πρώτη συμφωνία ώστε να έρχονται και τα Αστικά με δρομολόγια, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην πόλη και άρα θα έχουμε μια πολύ καλή και φυλαγμένη λαϊκή αγορά που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών αυτής της πόλης».