Home > Πρώτο Θέμα > Έρχονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλλειψη βιολογικών στους Δήμους Δοξάτου Προσοτσάνης

Έρχονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλλειψη βιολογικών στους Δήμους Δοξάτου Προσοτσάνης

Έρχονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή

Επιτροπή για έλλειψη βιολογικών

στους Δήμους Δοξάτου Προσοτσάνης

◊ Ο βιολογικός Προσοτσάνης θα λειτουργήσει εντός του 2017

Χωρίς βιολογικό καθαρισμό ο Δήμος Δοξάτου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ετοιμάζεται να ρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών στο Δήμο Δοξάτου και στο Δήμο Προσοτσάνης. Σύμφωνα με μια πληροφορία που έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας μας, το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατέληξε σε μια δίκη που είχε ξεκινήσει από το 2009, και σε ένα – δυο μήνες αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφαση, που θα είναι αρκετά βαριά πρόστιμα, τα οποία θα μεταφράζονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Τι γίνεται όμως αυτή τη στιγμή με τους βιολογικούς καθαρισμούς των δύο Δήμων, Δοξάτου και Προσοτσάνης;

BIOLOGIKOS_PROSOTSANIS

Ο βιολογικός του Δήμου Προσοτσάνης

Αυτή τη στιγμή, ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Προσοτσάνης, βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Όπως τόνισε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης, «ενώ οι εργασίες έπρεπε να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2016, πήραμε κάποιες παρατάσεις για το έργο και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.»

Εξήγησε ακόμα ο κ. Λύσσελης, ότι εντός του 2017 θα αρχίσει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον εργολάβο και στη συνέχεια θα παραδοθεί στο Δήμο για την πλήρη λειτουργία του.

Το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Προσοτσάνης, κόστισε περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, και θα εξυπηρετεί τα αποχετευτικά δίκτυα της Προσοτσάνης, της Πετρούσας, του Βιοτεχνικού Πάρκου, των Κοκκινογείων και των Πύργων.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», τον Οκτώβριο του 2016 και στη συνάδελφο Σ. Θεοδωρίδου, ο κ. Λύσσελης είχε αναφερθεί και στα ανατολικά χωριά του Δήμου, καθώς αυτά είναι απομακρυσμένα από το έργο του βιολογικού που ολοκληρώνεται.

Ο Δήμος Προσοτσάνης, έχει μεγάλη έκταση, και έτσι τέσσερα χωριά, τα οποία βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του, αναμένεται να ενωθούν με τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Δράμας. «Προσπαθούμε να δώσουμε μια άλλη λύση για τα ανατολικά χωριά του Δήμου μας, την Αργυρούπολη, τους Σιταγρούς, το Φωτολίβος και την Μαυρολεύκη. Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Δήμο Δράμας, ώστε αυτά τα τέσσερα χωριά να συνδεθούν με τον βιολογικό σταθμό της Δράμας. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, το οποίο ευελπιστώ ότι θα το ξεπεράσουμε. Το νέο ΕΣΠΑ, λέει ότι δεν προβλέπονται βιολογικοί ή τέτοιου είδους παρεμβάσεις για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Κανένας από τους τέσσερις αυτούς οικισμούς μας δεν ξεπερνάει τις 2.000, αλλά όλοι μαζί είναι πολύ περισσότεροι. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ ότι και με αυτά τα τέσσερα χωριά, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», σημείωνε τότε μεταξύ άλλων ο κ. Λύσσελης.

BIOLOGIKOS_DOXATOY

Ο βιολογικός του Δήμου Δοξάτου

Για τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Δοξάτου, έχουμε ακόμα αρκετό μέλλον. Όπως τόνισε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος κ. Δαλακάκης, «είναι αλήθεια ότι θα επιβληθούν πρόστιμα στο Δήμο μας και μάλιστα βαριά, καθώς δεν έχουμε βιολογικό καθαρισμό».

Όπως είπε ο κ. Δαλακάκης, «το δικαστήριο αυτό είχε ξεκινήσει το 2009 και τελείωσε τον Ιανουάριο του 2017 και σε ένα – δυο μήνες αναμένονται τα πρόστιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναμένεται να υπάρξει ένα πρόστιμο εφάπαξ και ένα άλλο, για το οποίο θα αντιστοιχεί ένα συγκεκριμένο ποσό ανά ημέρα που ο Δήμος Δοξάτου δεν θα έχει βιολογικό καθαρισμό».

Όπως τόνισε στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Δοξάτου, προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα ποσά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου», αναμένεται να δοθεί μια παράταση χρόνου στο Δήμο, για 2-3 χρόνια, ώστε να ξεκινήσει τις εργασίες.

Στο μεταξύ, ο κ. Δαλακάκης εξήγησε στις δηλώσεις του, ότι από τη στιγμή που ανέλαβε δημοτική αρχή, έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και ότι ολοκληρώθηκε πια η μελέτη του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου. Πρόκειται για ένα έργο κόστους 5,6 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό έχει εξασφαλιστεί πλέον, ενώ αυτή τη στιγμή αναμένεται να ανοίξει η σχετική χρηματοδότηση από την Ευρώπη, ώστε να ξεκινήσει η δημοπράτησή του.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 και είναι προϋπολογισμού 5.649.867,14€.  Πρόκειται  για ένα από Προγράμματα του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός Δοξάτου δυναμικότητας 22000 περίπου ατόμων είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Σταύρου Δαϊλάκη, λειτούργησε για ένα μικρό διάστημα και σταμάτησε να λειτουργεί λόγο του μεγάλου κόστους. Με το νέο κονδύλι η μονάδα θα συνδεθεί με όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και θα καλύψει πλέον τις ανάγκες του διευρυμένου δήμου.